Și Principesa Sofia are o fiică necunoscută, artistă și nonbinară. Cum arată acum nepoata Regelui Mihai

23 octombrie, 2024

Pe lângă sora lui Nicolae al României, care tocmai și-a botezat fiul, și cei doi copii americani ai Principesei Irina, Familia Regală română mai are o moștenitoare despre care nu se știe aproape mai nimic: Elisabeta-Maria Biarneix, fiica Principesei Sofia.

Elisabeta-Maria și mama sa, Principesa Sofia, la înmormântarea Reginei Ana. Casa Majestății Sale
Elisabeta-Maria și mama sa, Principesa Sofia, la înmormântarea Reginei Ana. Casa Majestății Sale

Ne-am obișnuit să le vedem tot mai des în spațiul public pe Principesa Elena și pe Principesa Sofia, asumându-și roluri de reprezentare a Casei Regale și a surorii lor mai mari, Majestatea Sa Margareta. Însă prea puține lucruri se știu despre fiicele lor, care au ales să trăiască discret, departe de lumea regală și de ochiul public.

Dacă despre Elisabeta-Katarina, sora lui Nicolae al României, tocmai am aflat că a devenit mamă, iar fiul ei a fost botezat duminica trecută, despre Elisabeta-Maria Biarneix nu se știe aproape mai nimic. Un amănunt important este faptul că, deși fac parte din Familia Regală a României și din succesiunea la Coroană, cele două tinere cu sânge regal nu poartă oficial titlul de principese. Potrivit normelor Casei Regale a României, soții și copiii Altețelor Lor Regale Principesele României nu dobândesc automat vreun titlu princiar. Astfel de titluri pot fi acordate prin voința Regelui, așa cum a fost cazul Principelui Radu al României, soțul Majestății Sale Margareta a României.

Cine e Elisabeta-Maria Biarneix, cealaltă nepoată a Regelui Mihai?

Fiica Principesei Sofia, Elisabeta-Maria Biarneix, s-a născut la Argenteuil, Franţa, în 1999, și a fost botezată astfel după cele două Regine ale României, Regina Elisabeta şi Regina Maria. Ea este fructul căsătoriei celei de-a patra fiice a Regelui Mihai cu Alain Biarneix - ceea ce o plasează acum pe poziția a patra în ordinea succesiunii la tron, după mama sa.

Tatăl său, Alain Biarneix, pretindea că este descendentul unei ramuri neoficiale a Familiei Imperiale și Regale de Habsburg și și-a inventat supranumele și titlul de Principe Michel de Laufenburg, lucru descoperit câțiva ani mai târziu. Acest lucru a cauzat o mare supărare Regelui Mihai, care s-a văzut nevoit să-i retragă fiicei sale titlul de Principesă, având ca efect divorțul din 2002 dintre Sofia a României și soțul ei.

Din informațiile publicate pe site-ul Casei Regale, Elisabeta-Maria și mama sa au locuit în Franţa până în anul 2018, dar au făcut câteva vizite în România: prima dată pe vremea când fata avea 5 ani, la aniversarea a 80 de ani ai Reginei Ana, și apoi la înmormântarea acesteia, când românii au putut s-o vadă și prima oară în public.

Începând din vara anului 2018, Principesa Sofia și Elisabeta-Maria au locuit în România. Principesa a început să participe la evenimente publice, fie legate de educație și cultură, fie atunci când Custodele Coroanei îi încredințează misiunea de a reprezenta Familia Regală. În paralel, Sofia a României își continuă cariera de fotograf profesionist, având constant expoziții și lansări de albume cu lucrările sale, atât în țară, cât și în străinătate.

Ei bine, Elisabeta-Maria a moștenit talentul artistic al mamei sale, ea având o serie de desene pe care le-a realizat ca studentă la Școala Superioară de Arte Saint-Luc din Liège.

Totodată, pe lângă lucrările sale, unele abstracte, altele naive, dar în tot cazul din noul curent de artă digitală, fiica Principesei Sofia ne-a uimit cu noul său look neașteptat, rebel, masculin chiar, care e destul de departe de imaginea pe care a afișat-o la evenimentele publice cu Familia Regală. Ea apare în câteva fotografii postate pe social media, una realizată chiar de mama sa.

Cea care își spune acum Eelaz Biarneix, locuiește în Belgia și se descrie pe contul său de Instagram ca fiind „non-binary trans creature, Franco-Romanian in Belgium”, vorbitoare de limba engleză și franceză și începătoare în limba română și cu un spirit deschis, de tipul „Vulture Culture, Nature is God”. De altfel, în primăvara anului trecut, aceasta și-a declarat public orientarea, postând un mesaj relevator.

„Astăzi este Ziua Internațională a Vizibilității Transgenderilor, așa că le reamintesc celor care mă urmăresc (și care continuă să mă încadreze greșit) că nu sunt nici femeie, nici bărbat. Sunt ambele și niciuna. Sunt la mijloc, într-o zonă gri. Folosesc pronume neutre (they/them în engleză, iel în franceză) sau pronume masculine, atunci când acestea nu sunt o opțiune disponibilă. Fuc* transfobie și fuc* TERFs”, a notat ea pe contul său de Instagram, având toată înțelegerea și susținerea din partea mamei sale.

Dincolo de aceste aspecte personale, remarcăm la Elisabeta-Maria Biarneix un simț artistic deosebit, un ochi studiat pentru fotografie, un om iubitor de natură, un căutător de valori culturale și, nu în ultimul rând, o iubitoare de pisici. La fel ca mama ei, în toate înțelesurile frumoase posibile.

FOTO: Casa Majestății Sale, Instagram



Recente pe Ok! Magazine

Nepoatele Dianei colaj jpg
Familia regală a Liechtensteinului la sărbătorile Zilei Naționale din Vaduz, Profimedia (2) jpg
Regina Maxima in rochie colorata purtata a treia oara   profimedia 0924718754 jpg
Regina Rania colaj jpg
Mary și Frederik în Germania, Profimedia (1) jpg
Regele Charles și Regina Camilla în Australia, Profimedia (5) jpg
Edoardo Mapelli Mozzi si Printesa Beatrice   profimedia 0784458836 jpg
Regele Charles și Regina Camilla Foto Getty Images (1) jpg
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu la serata de Investituri regale la Palatul Regal, Nicu Alifantis decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (5) jpeg
femei regale în ținute de toamnă colaj jpg
Regina Matilde știe să joace și biliard   FOTO Casa Regală belgiană (9) jpg
Nepoți Regele Mihai și fiicele sale profimedia 0221961055 jpg
Regalele nordice la Berlin colaj jpg
Regina Letizia, Regele Regele Juan Carlos, Regele Felipe si Regina Sofia   GettyImages 72150834 jpg
Prințesa Muna al Hussein a Iordaniei in Romania cu Majestatea Sa Margareta la Palatul Elisabeta   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (4) jpeg
Printul William fără Kate Middleton in Singapore jpg
Lidia Thorpe Foto Getty Images jpg
Regina Camilla și Regele Charles foto Getty images jpg