Și Regele Harald al V-lea al Norvegiei a dus o luptă acerbă împotriva cancerului

12 februarie, 2024

Când s-a anunțat că Regele Carol suferă de cancer - fără alte detalii - Regatul Unit a fost cuprins de un val de îngrijorare. Cu toate acestea, cazul vărului său norvegian, Regele Harald al V-lea, care a fost diagnosticat cu cancer la vezica urinară în 2003, ar trebui să dea motive de optimism...

Acum 20 de ani, Regele Norvegiei traversa aceeași cumpănă ca Regele Charles. Casa Regală
Acum 20 de ani, Regele Norvegiei traversa aceeași cumpănă ca Regele Charles. Casa Regală

Regele Harald al V-lea al Norvegiei domnea din 1991, când a fost diagnosticat cu cancer la vezica urinară, pe 25 noiembrie 2003, în urma unor teste amănunțite de hematurie - prezența sângelui în urină. La momentul respectiv, suveranul avea 66 de ani.

Deși foarte sportiv și în bună formă fizică, era un fumător înrăit - consuma până la două pachete pe zi! Iar fumatul s-a dovedit a fi principala cauză a acestei forme de cancer... Harald a decis, prin urmare, să joace cartea transparenței totale, așa cum face și astăzi Charles al III-lea. Și, la instrucțiunile sale directe, nu a dorit să păstreze secretul bolii sale, rezultatele testelor sale fiind făcute publice.

Pe1 decembrie 2003, în timpul unei conferințe de presă la Palatul Oslo, medicul-șef de la Radiumhospitalet, specializat în acest tip de boală, a declarat că „Regele Harald a luat-o bărbătește". Întreaga echipă medicală era încrezătoare: „Nu există niciun motiv să credem că acest cancer s-a extins. După operație, credem că Regele se va recupera".

Harald al V-lea a fost internat în spital înainte de Sărbătorile de iarnă din acel an, fiind supus unei intervenții chirurgicale două zile mai târziu. Starea sa a necesitat o cistectomie, adică o îndepărtare completă a vezicii urinare, și introducerea unei pungi artificiale pentru colectarea urinei. Rămas la terapie intensivă și apoi sub observație timp de 3 săptămâni, Regele și-a continuat convalescența timp de mai bine de 4 luni.

Fără recidivă

Buletine de sănătate periodice au raportat evoluția sa. În conformitate cu Legea 41 din Constituție, menită să evite orice vacantare a funcției regale, Prințul moștenitor Haakon a preluat regența în acea perioadă.

Cancerul de vezică urinară este al șaptelea cel mai frecvent cancer. Tratată la timp și în absența metastazelor, rata de supraviețuire este de 80-90%. Înțelept, Regele Harald V și-a anunțat public decizia de a se lăsa de fumat, sperând să-și încurajeze compatrioții să îi urmeze exemplul. Din fericire, Regele Norvegiei nu a suferit niciodată o recidivă a cancerului său, deși a avut o serie de alte probleme grave de sănătate - în aprilie 2005, a fost supus unei intervenții chirurgicale pe cord pentru stenoză aortică subvalvulară.

Cu toate acestea, Harald al V-lea și-a continuat activitățile sportive, în special în domeniul nautic. În iulie 2005, el și echipajul său au câștigat medalia de aur la Campionatele Europene din Suedia, la bordul iahtului regal cu vele Fram XV. Doi ani mai târziu, a terminat pe locul șase la campionatele mondiale. În 2015, a devenit al doilea monarh domnitor, după Albert al II-lea de Monaco, care a vizitat Antarctica. În anul următor, „Regele Marinarilor" a ocupat din nou locul 2 la categoria flotă clasică la campionatele mondiale de pe Lacul Ontario, în Canada.

Deși Harald al V-lea a fost nevoit să își reducă activitățile pe măsură ce a îmbătrânit, el nu are nicio intenție de a abdica: „Regele este pe viață", ne-a reamintit el recent.

FOTO: Casa RegalăRecente pe Ok! Magazine

Camilla si Charles cu Regele Constantin al Greciei   profimedia 0226865320 jpg
Prințesa Eugenie mireasă, Profimedia jpg
Printesa Victoria a Suediei in California   Profimedia, Getty Images, Clement Morin Casa Regala jpg
Alina și Nicolae al României foto Facebook 2 jpg
printul harry profimedia jpg
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  foto   GettyImages jpg
Kate Middleton, Pippa Middleton  GettyImages jpg
Regele Charles la prima audiență cu premierul GettyImages 2021214882 jpg
Elizabeth Debicki ca Prințesa Diana, pe iaht, la St  Tropez, Foto Profimedia (1) jpg
Harry, Charles, Camilla, Meghan, Foto Getty (2) jpg
Regele Charles al III lea al Marii Britanii, Foto Getty (1) jpg
Prințul George 2 profimedia 0791036010 jpg
Regina Rania, Prințul Hussein, Getty Images jpg
Principesa Sofia a Romaniei la Varsovia  FOTO Casa Majestatii Sale (2) jpg
Andrea Charlotte Casiraghi profimedia 0738715961 jpg
Mary a Danemarcei, Foto Getty Images (1) jpg
Regina Letizia foto profimedia 0848652378 jpg
Infanta Cristina și Inaki foto profimedia 0701319405 jpg