Totul despre Prinţesa Caroline de Monaco, urmaşa lui Grace Kelly

16 decembrie, 2016
Princess Caroline's Wedding jpeg

Atunci când Prinţesa Grace a murit, în 1982, într-un accident de maşină, fiica ei cea mare s-a metamorfozat, fără voia ei, în noua primă doamnă a Principatului de Monaco.

Este extraordinar cât de mult are frumoasa Charlotte Casiraghi din mama ei. Punând alături fotografii vechi cu prima născută a Prinţului Rainier al III-lea şi cu fiica ei de 30 de ani, asemănarea este uimitoare. Din păcate, cum istoria pare să se repete într-un mod necruţător în clanul Grimaldi, şi destinul amoros al fiicei dă semne că se ţese după acelaşi tipar agitat ca al mamei.

Prinţesa Grace, Prinţul Rainier de Monaco şi copiii lor, mezina Stephanie, Prinţesa Caroline, centru, şi Prinţul Albert.

Prinţesa Caroline de Hanovra, astăzi

În urmă cu 59 de ani, când a venit pe lume micuţa Carolina Luisa Margherita Grimaldi, la fix nouă luni de la nunta părinţilor Rainier şi Grace Kelly, întreg principatul s-a îndrăgostit de prima lor prinţesă, urmată, peste ani, de fraţii Albert şi Stephanie. Într-adevăr, dintre toţi cei trei copii Grimaldi, Caroline era cea mai încântătoare, mixul de gene franceze, irlandeze şi germane dobândite de la părinţii ei lucrând foarte armonios în favoarea frumoasei fete. Lui Rainier i-a fost, cu siguranţă, foarte greu să-i ţină departe pe admiratorii ei, unii foarte puţin potriviţi pentru a-i sta alături unui vlăstar cu sânge nobil, başca moştenitoare a tronului până la venirea pe lume a fratelui ei. Nu mai este cazul azi, când la casele regale europene poposesc cu drepturi depline oameni care au avut unele dintre cele mai dubioase trecuturi.

Dar da, Caroline era genul care se îndrăgostea cu inima, fără să mai pună întrebări şi minţii, iar prima iubire controversată, care a făcut deliciul presei tabloide, a fost cu afaceristul şi playboy-ul francez Philippe Junot, cu care s-a căsătorit la doar 21 de ani (el avea 38), după ce a absolvit facultatea de Filosofie la Sorbonna. Nunta se cerea fastuoasă, demnă de un principat atât de şic şi de prima născută a lui Grace Kelly, şi aşa a şi fost, în ciuda numărului limitat de oaspeţi. Au fost doar 65, dar unii dintre ei răspundeau la nume precum Cary Grant, Ava Gardner sau Frank Sinatra.

Caroline, la primul mariaj, cu Philippe Junot, în 1978

„Totul s-a întâmplat prea repede. Încă de când eram mică, toţi voiau să mă mărite“, avea să recunoască atunci Caroline. Peste doar doi ani, în 1980, totul se sfârşea trist, cu un divorţ precedat de acuzaţii de infidelitate din ambele părţi, însă biserica catolică a catadicsit să anuleze mariajul celor doi de-abia în 1992.

Şi asta avea să fie, într-adevăr, o problemă când, în 1983, Caroline i-a spus „Da“ italianului Stefano Casiraghi, moştenitorul unor milanezi putred de bogaţi şi viitor tată al celor mai populari prinţi de la Monaco: Andrea, Pierre şi Charlotte. Cum aceştia n-au fost consideraţi copii legitimi de către Biserica Catolică din Monaco, au fost descalificaţi din cursa de succesiune la tronul principatului. E drept că n-a fost văzut cu ochi buni nici faptul că Stefano a rupt o altă logodnă de dragul lui Caroline, care era deja însărcinată cu primul lor copil, Andrea, înainte de cununia civilă ce a durat doar 15 minute.

Cu al doilea soţ, Stefano Casiraghi, şi cei doi copii mai mari, Andrea şi Charlotte Casiraghi

Prelaţii au revenit la sentimente mai bune în 1993, când copiii prinţesei au fost proclamaţi a fi legimiti. Să fi fost, cumva, o compensaţie pentru modul tragic în care s-a sfârşit şi acest al doilea mariaj al lui Caroline, după ce Stefano a murit într-un accident de barcă cu motor, în 1990, la doar 30 de ani?

O tragedie care i-a urmat unei alta, la opt ani distanţă. În 1982, Caroline îşi pierdea mama, iar lumea, o legendă. Şi tot într-un accident teribil, de data asta de maşină, după ce Grace Kelly a suferit un infarct minor şi a pierdut controlul automobilului în care se mai afla şi mezina Stephanie. Puse cap la cap, cele două accidente i-au făcut pe mulţi să vorbească despre un posibil blestem al Casei de Grimaldi, care astăzi aproape c-a devenit o certitudine.

Caroline se afla la Paris când a primit teribila veste. În ciuda zvonurilor care făceau deliciul monegascilor, ea şi Stefano au avut un mariaj fericit, aşa că durerea avea să fie de nesuportat. La 33 de ani, Caroline s-a văzut văduvă cu trei copii mici, iar chipul ei frumos şi strălucitor era acum umbrit de tristeţe, în timp ce ţinutele şic, semnate Karl Lagerfeld, erau înlocuite cu cele de doliu.

„Caroline a început să semene din ce în ce mai mult cu Prinţesa Grace. Şi a făcut asta cu atâta entuziasm, tocmai pentru că era atât de fericită în căsnicie. Perioada asta va fi foarte dureroasă pentru ea“, scria atunci jurnalistul monden William Norwich.

Ernst August de Hanover, al treilea soţ, de care astăzi trăieşte despărţită

Se spune că atunci când mama lui Caroline, Prinţesa Grace, a început să-i caute fiicei sale un soţ potrivit, preferatul ei a fost Prinţul Ernst August de Hanovra, şeful acelei dinastii regale germane care şi-a pierdut tronul în anul 1866. În ochii lui Grace, această legătură ar fi însemnat o oarecare influenţă asupra celorlalte case regale, Ernst fiind descendent direct al Regelui George al III-lea. 20 de ani mai târziu, dorinţa defunctei prinţese avea să se împlinească. Pe 23 ianuarie 1999, cei doi aveau să devină soţ şi soţie, pentru ca pe 20 iulie să vină pe lume fiica lor, Alexandra.

Şi de această dată, fericirea Carolinei s-a clădit pe nefericirea unei alte femei, fosta soţie a lui Ernst, Chantal Hochuli, fiind chiar o veche prietenă a Prinţesei de Monaco şi mama celor doi copii mai mari ai Prinţului de Hanovra. Un mariaj de 16 ani care s-a terminat, aşadar, cu doi ani înainte de nunta lui Caroline cu Ernst, exact în ziua în care monegasca împlinea 42 de ani.

N-avea să fie cu noroc pentru Caroline nici a treia oară, deşi, pe hârtie, ea şi Ernst sunt încă soţ şi soţie. Încă din 2009 umblă vorba că ea şi prinţul german ar duce vieţi separate, iar fotografia din 2010, care-l înfăţişează pe soţul Carolinei sărutând o româncă de 22 de ani, fostă dansatoare într-u club de noapte, este cât se poate de edificatoare. Umilită şi îndurerată, pentru a treia oară deja, Caroline şi-a găsit refugiu în dragostea celor patru copii ai ei, iar cei trei nepoţi dăruiţi până acum  de Andrea şi Charlotte o ţin îndeajuns de ocupată pentru a uita de neîmplinirea amoroasă. Regrete? „Am fost crescută cu un simţ al datoriei, supunerii şi vinovăţiei. Ceea ce trebuia să fac era întotdeauna mai important decât ceea ce îmi doream eu“, spune prinţesa.

Poate că blestemnul Grimaldi nu e, până la urmă, un blestem. Poate că rigorile atât de severe impuse de neînduplecatul Prinţ Rainier au omorât orice şansă la fericire a unei fiice atât de ascultătoare.

foto: guliver/getty imagesRecente pe Ok! Magazine

camilla2 william jpg
camilla si kate jpg
charlene de monaco foto profimedia  jpg
Prințul Charles de Luxembourg, Prințul Guillaume și Prințesa Stéphanie (7) jpg
Printul Harry si Meghan Markle in negocieri cu Netflix   Profimedia (1) jpg
meg2 profi jpg
povestea de dragoste dintre Regele Charles al III lea si Regina Consoarta Camilla   Profimedia jpg
harry8  profimedia jpg
meghan si harry profi jpg
Prințul Ioachim și Prințesa Marie ai Danemarcei, cu copiii, Profimedia (11) jpg
Prințesa Charlene de Monaco, Profimedia jpg
Ce mesaj transmite Regina Margareta a Danemarcei, Profimedia (4) jpg
william și kate jpg
meghan instagram jpg webp
regina letizia profimedia 4 jpg
Camilla și Catherine, Profimedia jpg
megan  harry profi2 jpg
Regele Charles, Profimedia (4) jpg