Totul despre Prințesa Caroline de Monaco, urmașa lui Grace Kelly

Atunci când Prințesa Grace a murit, în 1982, într-un accident de mașină, fiica ei cea mare s-a metamorfozat, fără voia ei, în noua primă doamnă a Principatului de Monaco.

Este extraordinar cât de mult are frumoasa Charlotte Casiraghi din mama ei. Punând alături fotografii vechi cu prima născută a Prințului Rainier al III-lea și cu fiica ei de 30 de ani, asemănarea este uimitoare. Din păcate, cum istoria pare să se repete într-un mod necruțător în clanul Grimaldi, și destinul amoros al fiicei dă semne că se țese după același tipar agitat ca al mamei.

(Original Caption) Posing in the Garden of their palace Prince Rainier and Princess Grace, who will mark their 10th wedding anniversary, April 18, are shown with their youngsters Princess Stephanie, 14 months, Princess Caroline, 9, and Prince Albert, 8.
Prințesa Grace, Prințul Rainier de Monaco și copiii lor, mezina Stephanie, Prințesa Caroline, centru, și Prințul Albert.
MONACO - NOVEMBER 19:  Princess Caroline of Hanover attends the National Day Parade as part of Monaco National Day Celebrations at Monaco Palace  on November 19, 2014 in Monaco, Monaco.  (Photo by Tony Barson/FilmMagic)
Prințesa Caroline de Hanovra, astăzi

În urmă cu 59 de ani, când a venit pe lume micuța Carolina Luisa Margherita Grimaldi, la fix nouă luni de la nunta părinților Rainier și Grace Kelly, întreg principatul s-a îndrăgostit de prima lor prințesă, urmată, peste ani, de frații Albert și Stephanie. Într-adevăr, dintre toți cei trei copii Grimaldi, Caroline era cea mai încântătoare, mixul de gene franceze, irlandeze și germane dobândite de la părinții ei lucrând foarte armonios în favoarea frumoasei fete. Lui Rainier i-a fost, cu siguranță, foarte greu să-i țină departe pe admiratorii ei, unii foarte puțin potriviți pentru a-i sta alături unui vlăstar cu sânge nobil, bașca moștenitoare a tronului până la venirea pe lume a fratelui ei. Nu mai este cazul azi, când la casele regale europene poposesc cu drepturi depline oameni care au avut unele dintre cele mai dubioase trecuturi.

Dar da, Caroline era genul care se îndrăgostea cu inima, fără să mai pună întrebări și minții, iar prima iubire controversată, care a făcut deliciul presei tabloide, a fost cu afaceristul și playboy-ul francez Philippe Junot, cu care s-a căsătorit la doar 21 de ani (el avea 38), după ce a absolvit facultatea de Filosofie la Sorbonna. Nunta se cerea fastuoasă, demnă de un principat atât de șic și de prima născută a lui Grace Kelly, și așa a și fost, în ciuda numărului limitat de oaspeți. Au fost doar 65, dar unii dintre ei răspundeau la nume precum Cary Grant, Ava Gardner sau Frank Sinatra.

Princess Caroline of Monaco with her new husband Philippe Junot after their wedding in Monaco on June 29, 1978. (Photo by Keystone/Getty Images)
Caroline, la primul mariaj, cu Philippe Junot, în 1978

„Totul s-a întâmplat prea repede. Încă de când eram mică, toți voiau să mă mărite“, avea să recunoască atunci Caroline. Peste doar doi ani, în 1980, totul se sfârșea trist, cu un divorț precedat de acuzații de infidelitate din ambele părți, însă biserica catolică a catadicsit să anuleze mariajul celor doi de-abia în 1992.

Și asta avea să fie, într-adevăr, o problemă când, în 1983, Caroline i-a spus „Da“ italianului Stefano Casiraghi, moștenitorul unor milanezi putred de bogați și viitor tată al celor mai populari prinți de la Monaco: Andrea, Pierre și Charlotte. Cum aceștia n-au fost considerați copii legitimi de către Biserica Catolică din Monaco, au fost descalificați din cursa de succesiune la tronul principatului. E drept că n-a fost văzut cu ochi buni nici faptul că Stefano a rupt o altă logodnă de dragul lui Caroline, care era deja însărcinată cu primul lor copil, Andrea, înainte de cununia civilă ce a durat doar 15 minute.

PARIS, FRANCE - UNDATED: (FILE PHOTO)  Princess Caroline of Monaco, a member of the Grimaldi family, poses with her second husband, Stefano Casiraghi, and their children in 1986 in Paris, France. Princess Caroline married Ernst August V, Prince of Hanover in 1999 and is also titled as Caroline, Princess of Hanover. She will be celebrating her 50th birthday on January 23rd. (Photo by Michel Dufour-Pool/WireImage)
Cu al doilea soț, Stefano Casiraghi, și cei doi copii mai mari, Andrea și Charlotte Casiraghi

Prelații au revenit la sentimente mai bune în 1993, când copiii prințesei au fost proclamați a fi legimiti. Să fi fost, cumva, o compensație pentru modul tragic în care s-a sfârșit și acest al doilea mariaj al lui Caroline, după ce Stefano a murit într-un accident de barcă cu motor, în 1990, la doar 30 de ani?

O tragedie care i-a urmat unei alta, la opt ani distanță. În 1982, Caroline își pierdea mama, iar lumea, o legendă. Și tot într-un accident teribil, de data asta de mașină, după ce Grace Kelly a suferit un infarct minor și a pierdut controlul automobilului în care se mai afla și mezina Stephanie. Puse cap la cap, cele două accidente i-au făcut pe mulți să vorbească despre un posibil blestem al Casei de Grimaldi, care astăzi aproape c-a devenit o certitudine.

Caroline se afla la Paris când a primit teribila veste. În ciuda zvonurilor care făceau deliciul monegascilor, ea și Stefano au avut un mariaj fericit, așa că durerea avea să fie de nesuportat. La 33 de ani, Caroline s-a văzut văduvă cu trei copii mici, iar chipul ei frumos și strălucitor era acum umbrit de tristețe, în timp ce ținutele șic, semnate Karl Lagerfeld, erau înlocuite cu cele de doliu.

„Caroline a început să semene din ce în ce mai mult cu Prințesa Grace. Și a făcut asta cu atâta entuziasm, tocmai pentru că era atât de fericită în căsnicie. Perioada asta va fi foarte dureroasă pentru ea“, scria atunci jurnalistul monden William Norwich.

HSH Ernst August of Hanover and Princess Caroline of Hanover (Photo by Tony Barson/WireImage)
Ernst August de Hanover, al treilea soț, de care astăzi trăiește despărțită

Se spune că atunci când mama lui Caroline, Prințesa Grace, a început să-i caute fiicei sale un soț potrivit, preferatul ei a fost Prințul Ernst August de Hanovra, șeful acelei dinastii regale germane care și-a pierdut tronul în anul 1866. În ochii lui Grace, această legătură ar fi însemnat o oarecare influență asupra celorlalte case regale, Ernst fiind descendent direct al Regelui George al III-lea. 20 de ani mai târziu, dorința defunctei prințese avea să se împlinească. Pe 23 ianuarie 1999, cei doi aveau să devină soț și soție, pentru ca pe 20 iulie să vină pe lume fiica lor, Alexandra.

Și de această dată, fericirea Carolinei s-a clădit pe nefericirea unei alte femei, fosta soție a lui Ernst, Chantal Hochuli, fiind chiar o veche prietenă a Prințesei de Monaco și mama celor doi copii mai mari ai Prințului de Hanovra. Un mariaj de 16 ani care s-a terminat, așadar, cu doi ani înainte de nunta lui Caroline cu Ernst, exact în ziua în care monegasca împlinea 42 de ani.

N-avea să fie cu noroc pentru Caroline nici a treia oară, deși, pe hârtie, ea și Ernst sunt încă soț și soție. Încă din 2009 umblă vorba că ea și prințul german ar duce vieți separate, iar fotografia din 2010, care-l înfățișează pe soțul Carolinei sărutând o româncă de 22 de ani, fostă dansatoare într-u club de noapte, este cât se poate de edificatoare. Umilită și îndurerată, pentru a treia oară deja, Caroline și-a găsit refugiu în dragostea celor patru copii ai ei, iar cei trei nepoți dăruiți până acum  de Andrea și Charlotte o țin îndeajuns de ocupată pentru a uita de neîmplinirea amoroasă. Regrete? „Am fost crescută cu un simț al datoriei, supunerii și vinovăției. Ceea ce trebuia să fac era întotdeauna mai important decât ceea ce îmi doream eu“, spune prințesa.

Poate că blestemnul Grimaldi nu e, până la urmă, un blestem. Poate că rigorile atât de severe impuse de neînduplecatul Prinț Rainier au omorât orice șansă la fericire a unei fiice atât de ascultătoare.

foto: guliver/getty images

Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA