Uite cum arat─â acum fiicele Regelui Mihai I

1 octombrie, 2015
Regina Ana și Regele Mihai, alături de fiicele lor jpeg
image

Majestatea Sa are cinci fete: pe Margareta, Maria, Elena, Irina ┼či Sofia.

├Än preajma ├«mplinirii celor 94 de ani, Majestatea Sa Regele Mihai I le are ├«n vizit─â, ├«n casa lui din Elve┼úia, pe fiica sa cea mare ┼či pe mezin─â, Alte┼úele Lor Regale Principesa Mo┼čtenitoare Margareta ┼či Principesa Maria.

image

Cei trei petrec, al─âturi de Regina Ana, c├óteva momente private, ├«n lini┼čtea c─âminului din Aubonne.

image image

Elve┼úia nu este numai locul unde au decis s─â se retrag─â, ├«n 2004, Regele Mihai ┼či Regina Ana, ci ┼či ┼úara unde s-au n─âscut trei din cele cinci Principese.

image

Hai s─â vedem care e povestea ┼či cum arat─â acum cele cinci fiice ale Regelui Mihai I.

Principesa Mo┼čtenitoare Margareta

image

Cea mai mare dintre cele cinci fiice ale lor este Alte┼úa Sa Regal─â Principesa Mo┼čtenitoare Margareta, care s-a n─âscut pe 26 martie 1949, la Lausanne. Ea fost botezat─â de c─âtre Prin┼úul Filip, Duce de Edinburg, rud─â a familiei regale elene ┼či Principe consort al reginei Elisabeta a II-a. Principesa Margareta este veri┼čoar─â de gradul al ┼časelea cu Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, cu fostul Rege Simeon al II-lea al Bulgariei, cu Marele Duce Henri de Luxemburg, cu Arhiducele Karl al Austriei, cu Ducele Carlos de Parma, cu Principele Mo┼čtenitor Alexandru al Serbiei ┼či Iugoslaviei ┼či cu Principele Mo┼čtenitor Pavlos al Greciei.

image

├Än 1997, a fost numit─â de c─âtre tat─âl s─âu succesoare la conducerea Casei Regale de Rom├ónia, iar, pe 30 decembrie 2007, ziua ├«n care s-au ├«mplinit 60 de ani de la abdicarea for┼úat─â a Regelui Mihai, a fost desemnat─â mo┼čtenitoare a tronului, cu titlurile de ÔÇ×Principes─â Mo┼čtenitoare a Rom├ónieiÔÇŁ ┼či de ÔÇ×Custode al Coroanei Rom├ónieiÔÇť, printr-un act care are o ├«nsemn─âtate simbolic─â.

├Än copil─ârie, obi┼čnuia s─â-┼či petreac─â vacan┼úele av├óndu-i ca parteneri de joac─â pe Prin┼úul Charles al Marii Britanii ┼či pe sora acestuia, Prin┼úesa Anne a Marii Britanii, care erau de v├órst─â apropiat─â cu Principesa Margareta, dar ┼či cu Prin┼úul Amedeo, Duce de Aosta, al─âturi de rudele din familia regal─â greac─â, danez─â ┼či luxemburghez─â.

image

A urmat Universitatea din Edinburgh, ├«n timpul c─âreia  a avut o rela┼úie cu Gordon Brown, liderul Partidului Laburist britanic, pe care nu a ├«ncetat s─â-l iubeasc─â, de┼či l-a p─âr─âsit: ÔÇ×A fost o poveste de iubire puternic─â. N-am ├«ncetat niciodat─â s─â-l iubesc, ├«ns─â ├«ntr-o zi nu mi s-a mai p─ârut potrivit─â, era politic─â, politic─â, politic─â, iar eu aveam nevoie de grij─âÔÇť.

image

S-a c─âs─âtorit pe 21 septembrie 1996, tot la Lausanne, cu Radu Duda, cunoscut din 2007 ca ASR Principe al Rom├óniei, iar din 1999 ┼či ca Principe de Hohenzollern-Veringen, viitor Principe Consort al Rom├óniei. ├Äncep├ónd din 1999, acesta o reprezint─â ├«n public pe Principes─â ┼či pe ├«ntreg restul Familiei Regale de Hohenzollern. Cei doi nu au copii.

image

Principesa Elena

image

N─âscut─â pe 15 noiembrie 1950, la Lausanne, este cea de-a doua fiic─â a Regelui Mihai I al Rom├óniei ┼či a Reginei Ana, dar ┼či mama lui Nicolae, cel c─âruia i s-a luat titlul de ÔÇ×PrincipeÔÇŁ.

image

După studiile efectuate în Elveţia, s-a angajat de timpuriu la Londra, în cadrul unei companii de restaurări de opere de artă.

S-a c─âs─âtorit de dou─â ori. Primul mariaj a fost cu medicul Leslie Medforth-Mills (20 iulie 1983-28 noiembrie 1991), cu care are are doi copii, pe Nicolae (n. 1 aprilie 1985) ┼či pe Elisabeta Karina de Roumanie (n. 4 ianuarie 1989). Apoi s-a rec─âs─âtorit, pe 14 august 1998, la Peterlee, cu Alexander Nixon ÔÇô care a primit titlul de ÔÇ×Excelen┼ú─âÔÇŁ.

image

├Än 2010, fiul s─âu, Nicolae, a primit la ├«mplinirea v├órstei de 25 de ani titlul de ÔÇ×Alte┼ú─â Regal─âÔÇŁ, moment din care acesta a luat parte la majoritatea activit─â┼úilor Familiei Regale a Rom├óniei, mai ales dup─â 2012, c├ónd ┼či-a terminat studiile la Londra. Din p─âcate, anul acesta Regele Mihai I a considerat de cuviin┼ú─â s─â-i retrag─â lui Nicolae toate titlurile ┼či privilegiile.

image image image

Irina Walker

image

Din p─âcate, cea de-a treia fiic─â a Regelui, n─âscut─â pe 28 februarie 1953, la Lausanne, este ┼či cea care a adus cea mai mult─â m├óhnire ├«n s├ónul Casei Regale rom├óne. ┼×i asta pentru c─â, de┼či figura ca a cincea pe linia succesiunii, ┼či-a pierdut toate titlurile ┼či privilegiile ├«n 2013, dup─â gravele evenimente din Statele Unite ale Americii, unde s-a stabilit de mul┼úi ani.

image
image

Practic, ea a fost exclus─â din Casa Regal─â, dup─â ce ea ┼či actualul ei so┼ú, americanul John Walker, au fost aresta┼úi, judeca┼úi ┼či condamna┼úi la trei ani de ├«nchisoare cu suspendare c─â au organizat pariuri ┼či lupte ilegale de coco┼či pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, la ferma lor din estul statului Oregon. Judec─âtorii i-au obligat s─â v├ónd─â ferma ┼či s─â achite o amend─â de 200.000 de dolari.

image

Irina a fost c─âs─âtorit─â anterior cu John Kreuger, tat─âl celor doi copii ai s─âi: Michael de Rom├ónia Kreuger (30) ┼či Angelica de Rom├ónia Kreuger (29).

image

Principesa Sofia

image

Mai pu┼úin cunoscut─â publicului, cea de-a patra fiic─â a Regelui Mihai ┼či a Reginei Ana s-a n─âscut la Palatul Tatoi din Grecia, pe 29 octombrie 1957. Na┼ča sa de botez a fost Regina Sof├şa a Spaniei, veri┼čoara primar─â a regelui Mihai.

De mic─â, principesa Sofia ┼či surorile sale era fascinat─â de pove┼čtile pe care tat─âl s─âu i le spunea despre Rom├ónia. Pasiunea sa pentru fotografie s-a dezvoltat ├«nc─â de copil, atunci c├ónd ├«l vedea pe Rege tot timpul cu un aparat de fotografiat ├«n m├ón─â.

Primii ani ai copil─âriei i-a petrecut ├«n Europa al─âturi de familie, unde a urmat cursurile ┼čcolii generale ┼či liceului; ├«nc─â de copil avea ca hobby pictura ┼či obi┼čnuia ca, ├«n weekend, s─â scrie pove┼čti. ├Än anii ÔÇÖ80, ├«n timpul unei vizite ├«n Statele Unite ale Americii, Sofia a participat la c├óteva expozi┼úii cu tablourile sale ├«n state ca Florida si Massachusetts, iar mai apoi s-a ├«nscris la Colegiul pentru Arte vizuale din New York. Dup─â absolvire, a urmat cursurile de Arte Frumoase de la Universitatea North Carolina ┼či de design grafic ┼či fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington. ├Än prezent scrie c─âr┼úi pentru copii ┼či ├«┼či exploateaz─â talentul fotografic.

image

├Än 1998, Sofia s-a c─âs─âtorit cu Alain Biarneix, care ├«┼či inventase un titlu nobiliar ┼či un supranume, Michel de Laufenburg ÔÇô motiv pentru care Majestatea Sa Regele Mihai n-a fost de acord cu aceast─â c─âs─âtorie ┼či a decis dec─âderea ei din drepturi.

În 1999, Principesa Sofia a născut-o pe singura fiică, Elisabeta-Maria, însă căsnicia cu Alain Biarneix s-a destrămat în 2002.

În 2007, când Casa Regală a României a adoptat noul statut, Principesa Sofia a fost inclusă pe poziţia a opta a liniei de succesiune la tronul României.

Principesa Maria

image

Este cea mai t├ón─âr─â fiic─â ┼či cel de-al cincilea copil al Majest─â┼úii Sale Regelui Mihai I ┼či a so┼úiei acestuia, Ana de Bourbon-Parma. Aflat la Santa Monica, unde lucra la Compania Lear Jet ca pilot, Regele Mihai a fost ├«n┼čtiin┼úat prin telefon despre na┼čterea sa, pe 13 iulie 1964, ├«n Copenhaga. Principesa Maria a fost botezat─â chiar de c─âtre sora ei mai mare, Principesa Mo┼čtenitoare Margareta.

[caption id="attachment_400060" align="alignnone" width="640"] Regii României, alături de cele cinci fiice.[/caption]

image

A studiat ├«n Elve┼úia, dar ┼či-a petrecut cea mai mare parte a vie┼úii ├«n Statele Unite ale Americii, ├«n New Mexico ┼či New York, unde a lucrat pentru o vreme ├«n domeniul ├«ngrijirii copiilor, dar ┼či ├«n domeniul rela┼úiilor publice, pentru mai multe companii private.

image

Pe 16 septembrie 1995, la New York, s-a c─âs─âtorit cu Casimir Mystkowski, un polonez romano-catolic, ├«n felul acesta pierz├óndu-┼či locul pe linia de succesiune la tronul britanic. Au divor┼úat ├«n decembrie 2003, f─âr─â a avea urma┼či.

image

Din 7 Ianuarie 2015, s-a re├«ntors definitiv ├«n ┼úar─â ┼či a preluat o parte din ├«ns─ârcin─ârile Casei Regale.

image

Foto: Casa Regal─â