Un 23 august istoric. Ce spunea preşedintele Harry Truman despre Regele Mihai, pe care l-a decorat în 1947

23 august, 2019
2 harry truman regele mihai jpg jpeg

Astăzi se împlinesc 75 de ani de când România a întors armele împotriva Germaniei, în cel de-al Doilea Război Mondial, gest pentru care Regele Mihai a fost decorat de preşedintele american de la acea dată.

Ziua de 23 august 1944 a rămas în istorie ca data la care România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei. Armata sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din luna martie, regele Mihai şi-a dat acordul pentru înlăturarea prin forţă a mareşalului Antonescu dacă acesta ar refuza semnarea armistiţiului cu Naţiunile Unite. La Bucureşti, mareşalul Ion Antonescu a avut o audienţă la regele Mihai I. Acesta se declara dispus să semneze armistiţiul, dar numai după acordul lui Hitler. Atunci, Regele Mihai a hotărât demiterea şi arestarea mareşalului Ion Antonescu, conducătorul statului, şi a principalului său colaborator, Mihai Antonescu, viceprim-ministru.

Regele Mihai avea atunci doar 22 de ani şi era cel mai tânăr monarh european aflat pe tronul unei ţări sfâşiate de război, care a avut curajul să acţioneze pentru salvarea statului român dintr-o situaţie aproape fără ieşire - deşi a fost cel mai falsificat act din toată istoria noastră naţională. 

Fostul suveran a povestit cum au decurs evenimentele care au marcat ieşirea României din alianţa cu Germania nazistă într-un interviu acordat în anul 1990, pentru Televiziunea Română.

Gestul său a fost aplaudat, la acea vreme, de preşedintele american Harry Truman, care a redactat pe 10 mai 1947 o citaţie pentru decorarea acestuia cu Legiunea de Merit în grad de Mare Comandor, cea mai mare distincţie de război acordată de guvernul Statelor Unite.

harry truman about king michael of romania 1946 860x1200 jpg jpeg

"Majestatea Sa Regele Mihai I al României a dat dovadă de un comportament excepţional de merituos în exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Naţiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie şi august 1944, Naţiunea sa, sub dominaţia unui regim dictatorial peste care Regele nu avea control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reuşit să dea ţel, direcţie şi inspiraţie forţelor interne, necoordonate până atunci, care se opuneau conducerii dictatorului. În culminarea eforturilor sale, pe 23 august 1944, deşi capitala lui era încă dominată de trupele germane, el personal, din propria lui iniţiativă, şi în completă nepăsare pentru siguraţa lui personală, a dat semnalul pentru o lovitură de stat ordonând gardelor palatului său să aresteze pe dictator şi principalii lui miniştri. Imediat apoi, într-o inspirată proclamaţie către ţară adresată la radio, el a declarat ţării decizia lui de a scoate România de sub jugul nazist şi a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelor germane, şi să ucidă, captureze prizonieri sau să-i alunge din ţară. Puşi în faţa acestui frontal şi puternic act din partea suveranului lor, răspunsul poporului român şi al armatei române a fost imediat şi din toată inima, cu rezultatul că, în doar câteva zile, cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de sub controlul nazist, şi linia principală a rezistenţei germane pe frontul de Sud-Est a fost alungat mai mult de cinci sute de kilometri spre Nord-Vest. Prin judecata lui superioară, prin ascuţimea acţiunii sale şi prin înaltul caracter al cârmuirii sale personale, Regele Mihai I a adus o contribuţie extraordinară la cauza libertăţii şi democraţiei. Semnat, Harry Truman (al 33-lea Preşedinte al Statelor Unite ale Americii)"

Astăzi, data de 23 august are multe sensuri pentru români. În 1939, a fost semnat pactul Ribbentrop-Molotov, prin care a fost împărţită Europa Centrală şi de Est şi care a dus la încălcarea drepturilor fundamentale a zeci de milioane de oameni într-una dintre cele mai întunecate perioade din istoria Europei. Una din clauzele secrete ale acordului prevedea anexarea de către URSS a regiunii româneşti Basarabia. În 1944, a însemnat scoaterea ţării dintr-o alianţă dezavantajoasă, trădând o alianţă cu care intrase în război. Între 1948 şi 1990, a fost Ziua Naţională a României. Din 2009, pe 23 august se comemorează Victimele Fascismului şi Comunismului.

FOTO: Casa Regală, Harry S. Truman Library & MuseumRecente pe Ok! Magazine

camilla si kate jpg
charlene de monaco foto profimedia  jpg
Prințul Charles de Luxembourg, Prințul Guillaume și Prințesa Stéphanie (7) jpg
Printul Harry si Meghan Markle in negocieri cu Netflix   Profimedia (1) jpg
meg2 profi jpg
povestea de dragoste dintre Regele Charles al III lea si Regina Consoarta Camilla   Profimedia jpg
harry8  profimedia jpg
meghan si harry profi jpg
Prințul Ioachim și Prințesa Marie ai Danemarcei, cu copiii, Profimedia (11) jpg
Prințesa Charlene de Monaco, Profimedia jpg
Ce mesaj transmite Regina Margareta a Danemarcei, Profimedia (4) jpg
william și kate jpg
meghan instagram jpg webp
regina letizia profimedia 4 jpg
Camilla și Catherine, Profimedia jpg
megan  harry profi2 jpg
Regele Charles, Profimedia (4) jpg
printul harry si meghan markle