Un alt exit regal în Belgia! De ce fratele Regelui Philippe cere cetățenia italiană?

26 septembrie, 2024

„În Belgia, s-a terminat pentru mine!” La cei 60 de ani ai săi, Prințul Laurent nu vrea să mai audă de Familia Regală și plănuiește să se mute în străinătate cu soția sa, Claire.

Printesa Claire, Printul Laurent al Belgiei   GettyImages 481502644 jpg

O controversă umbrește și Palatul regal din Bruxelles. Dezasocierea Prințului Laurent al Belgiei ca membru al Casei Regale este tot mai mare. Prințul în vârstă de 60 de ani, fratele Regelui Philippe al Belgiei, și-a exprimat într-un interviu recent dorința de-a avea dublă cetățenie, motiv pentru care va solicita cetățenia italiană și intenționează să se mute în țara de baștină a mamei sale, fosta Regină Paola. „În Belgia, s-a terminat pentru mine!”, afirmă el.

Adevărul este că, după ani de controverse, Prințul Laurent al Belgiei este interesat de mult timp să se mute în străinătate și să devină independent, un exit regal care ne amintește de cazul Prințului Harry al Regatului Unit.  

Într-un interviu acordat pentru „Sudinfo”, el a declarat că visul său este să meargă să locuiască în Italia, la Roma sau Milano. Laurent al Belgiei spune că originile italiene ale mamei sale ar trebui să facă mai ușoară obținerea noii cetățenii pentru el și soția sa, Prințesa Claire. Prințul cunoaște bine Italia și pentru că deține de un deceniu o vilă pe insula Panarea din nordul Siciliei, unde ar dori să organizeze seminarii de mediu. Cu toate acestea, nu vrea să se stabilească acolo, ci ar dori să locuiască într-o casă dintr-un oraș mai mare. 

Acest lucru nu înseamnă că fratele Regelui Philippe va renunța la cetățenia belgiană, ci că dorește cetățenia italiană în plus față de cea belgiană. Belgia acceptă dubla cetățenie din 2008. În conversația sa cu presa belgiană, el a spus că „pentru prima dată, am impresia că am sprijinul politicienilor belgieni care înțeleg că este timpul să mă sprijine”.

În primăvara anului trecut, Prințul Laurent al Belgiei a declarat ziarului „Het Laatste Nieuws” că „în timpul care mi-a mai rămas înainte să mor, vreau să realizez ceva de care copiii mei să fie mândri” și a spus că își „pregătește o nouă viață”. El a declarat deja în mai multe rânduri că preferă să se îndepărteze de îndatoririle sale regale și de indemnizația asociată, pentru a fi liber să lucreze la propriile proiecte.

În cadrul Familiei Regale belgiene, Prințul Laurent, sora sa, Prințesa Astrid, și tatăl lor, Regele Albert, sunt singurii membri ai familiei monarhului care primesc bani publici cu care statul le finanțează activitățile oficiale și îi remunerează pentru acestea. În schimb, această dotare îi privează de securitate socială (pensie, șomaj, acces la serviciile de sănătate). Mă lupt de douăzeci de ani pentru ca soția și copiii mei să aibă acces la securitate socială. Vreau să precizez că nu am vrut niciodată să depind de ajutorul public. Dar dacă fac tot ce pot pentru a-ți ține capul sub apă, te împiedică să alegi. Alegerea mea este deja făcută. Am decis să trăiesc o viață diferită și cer să fiu eliberat de obligațiile mele, a subliniat el.

Prințul Laurent este un vizitator frecvent al Italiei, unde are mulți prieteni. El este foarte apropiat de Prințul Charles de Bourbon-Două Sicilii, care locuiește în Italia, deoarece este nașul fiicei sale, Maria Carolina. Prințul Laurent al Belgiei și-a văzut recent fina atunci când a mers la Torino împreună cu fiica sa, Louise, pentru ziua de naștere a unuia dintre strănepoții ultimului rege al Italiei. Presa belgiană relatează că, dacă dorința sa va fi în cele din urmă îndeplinită și va părăsi Belgia, el riscă să își piardă dota.

De ce nu renunță la îndatoririle sale regale?

Întrebarea pe care mulți și-o pun este de ce Prințul Laurent nu renunță complet la îndatoririle sale regale și nu își trăiește viața în deplină libertate. De ani de zile, el așteaptă ca societatea sa să recupereze zecile de milioane înghețate în afacerea fondurilor libiene. El a câștigat mai multe procese, în timp ce compania sa de mediu este blocată, deoarece fără aceste fonduri nu poate lucra. Potrivit acestuia, diferitele obstacole pe care le-a întâmpinat se datorează politicienilor care nu au dorit să se implice în această chestiune.

Viața oficială a Prințului Laurent se limitează la prezența la Ziua Națională și la câteva apariții la evenimente de familie. Aceste apariții s-au rărit în timp, pe măsură ce scandalurile sale au crescut, ceea ce a dus la o răcire a relației sale cu monarhul.

Laurent al Belgiei a avut întotdeauna dificultăți în a se adapta la rolul său în cadrul Casei Regale. În 2016, el a afirmat că uneori se simte foarte „sătul” să fie prinț, iar cu câteva luni înainte și-a criticat tatăl și unchiul, Regele Baudouin. În august 2019, el a acordat un interviu în care a declarat că, în timpul tinereții sale, părinții săi nu au fost foarte prezenți, ci dimpotrivă, și s-a plâns că aceștia acordau mult mai multă atenție suveranului actual - cu alte cuvinte, și el s-a simțit mai mereu „o rezervă”, asemeni Prințului Harry și altor nefericiți frați născuți după moștenitorul en titre. 

Ca adult, declarațiile și afacerile sale au ținut prima pagină a ziarelor. În iulie 2003, a fost dat în judecată de fondul suveran libian LIA (Libyan Investment Authority) pentru fraudă, șantaj și trafic de influență, ca urmare a încercării sale de a recupera fonduri dintr-un proiect de reîmpădurire în deșertul libian care nu a fost niciodată realizat. Cu ani înainte, în 2011, i se interzisese deja orice activitate instituțională pentru o călătorie în Congo fără autorizație guvernamentală. Cu câțiva ani înainte, a depus mărturie într-un caz de deturnare de fonduri în valoare de mai multe milioane de dolari.

FOTO: Getty Images, Casa Regală belgiană, Instagram



Recente pe Ok! Magazine

Prințul Harry  foto   GettyImages jpg
Carole Middleton, Michael Middleton cu copiii lor Pippa Middleton si James Middleton   GettyImages 113286742 jpg
Prințul William, Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
William și Harry în tinerețe jpg
Camilla și Charles, GettyImages (1) jpg
regele charles si nepotii archie si lilibet jpg
Prințesa Beatrice și Sarah Ferguson jpg
Prințesa Charlotte  foto   GettyImages jpg
Meghan Markle Prin'ul Harry Columbia Foto Profimedia jpg
Regina Elisabeta la tort, Profimedia jpg
Brigitte Macron, Regina Sonja a Norvegiei, Profimedia jpg
FotoJet Sarah jpg
Prințul Edward în tinerețe FotoJet jpg
Regele Frederik, Getty jpg
Maxima și Amalia Atena PNG
Regina Mary a Danemarcei Facebook jpg
Kate Middleton, Prințul Harry  foto   GettyImages jpg
Infanta Sofia si Regele Felipe   Casa Majestatii Sale jpg