Zi tristă pentru Principele Radu, care a găsit sprijin emoțional în fratele său, reputat medic

9 septembrie, 2024

În timp ce Principesa Sofia deschidea noul sezon de activități regale la Palatul Elisabeta din București, în cealaltă parte a țării cumnatul său participa la un parastas în familie. 

Principele Radu și fratele său, reputatul medic Dan Gabriel Duda. FOTO: Casa Majestății Sale
Principele Radu și fratele său, reputatul medic Dan Gabriel Duda. FOTO: Casa Majestății Sale

Vacanța de vară s-a încheiat și pentru Casa Regală, care își reia activitatea treptat. Deja un prim eveniment a fost bifat în weekend în agenda regală de către sora mai mică a Majestății Sale Margareta, Principesa Sofia, care a deschis porțile Palatului Elisabeta asociației care se ocupă de conștientizarea bolnavilor de Distrofie Musculară Duchenne, una dintre maladiile rare care afectează grav viața semenilor noștri, în special a copiilor. În același timp, în cealaltă parte a țării, Principele Radu participa la un parastas în familie...

Și asta pentru că data de 7 septembrie este trecută cu negru în calendarul personal al soțului Majestății Sale Margareta, care în acea zi, acum 7 ani, își pierdea mama, pe dr. Gabriela Duda. Așa se face că și anul acesta, la Bârlad, în aceeași zi de 7 septembrie, Alteța Sa Regală Principele Radu a mers la mormântul mamei sale pentru obișnuita slujbă a parastasului.

Și de această dată, Principele consort a găsit sprijin emoțional în fratele său, prof. dr. Gabriel-Dan Duda, alături de care a participat la ritualul religios  de șapte ani de la trecerea la cele veșnice. Slujba de pomenire a avut loc la Biserica Sfântul Dimitrie din municipiul Bârlad și a fost oficiată de Preasfinția Sa Ignatie, Episcopul Hușilor, alături de un sobor de preoți ai protopopiatului Bârladului și ai Episcopiei Hușilor.

Evenimentul a avut un caracter privat și a reunit doar membri ai familiei.

Medicul Gabriela Duda s-a stins în ziua de 10 septembrie 2017 la Iași și a fost înmormântată la Bârlad, alături de alți membri ai familiei sale.

Cine este fratele Principelui Radu?

Dan Gabriel Duda este profesor doctor în științe medicale (Chirurgie Gastrointestinală) și predă ca profesor asociat la prestigioasa Universitate Harvard, la Departamentul de Radioterapie-Oncologie, fiind totodată director al Programului de Cercetare Translațională în Radioterapie pentru Tumori Gastrointestinale și cercetător principal la Massachusetts General Hospital (MGH). El este absolvent atât al Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Pop”a din Iași, cât și Doctor în Științe Medicale (Chirurgie Gastrointestinală) al Tohoku University Graduate School of Medicine, Japonia.

Ca specialist, el și echipa sa au reușit performanța de-a găsi o nouă cale de tratare a cancerului hepatic, folosind terapia genică pentru activrea sistemul imunitar împotriva tumorii.

mama Principele Radu, medicul Gabriela Duda   Casa Majestatii Sale jpg

Dan Gabriel Duda le urmează în carieră părinților săi, doctor René Duda și dr. Gabriela Duda. Tatăl, la rândul său fiu de medic militar, a fost profesor la Universitatea din Iaşi timp de peste trei decenii și directorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică din Iaşi. Iar mama a fost un eminent medic specializat în laborator clinic și a servit medicina ieșeană timp de patru decenii. 

FOTO: Casa Majestății Sale



Recente pe Ok! Magazine

Prințul William și Prințul George jpg
Kate Middleton, Prințul William, Profimedia (2) jpg
Prințul Harry, Meghan Markle  foto   GettyImages jpg
fratele lui Kate Middleton, James Middleton, si sotia sa, Alizee Thevenet   FOTO Instagram jpg
Charlene și Albert de Monaco Facebook jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
Regele Charles al III lea cu rugbistele din Noua Zeelanda   GettyImages 2170662093 jpg
FotoJet William și mătușa jpg
Regina Letizia a Spaniei Foto Profimedia (6) jpg
Prințul Willia Foto Profimedia jpg
Prințesa Diana  foto   Profimedia jpg
Prințul Carl Philip și Prințesa Sofia, Profimedia (4) jpg
Printul Sverre Magnus al Norvegiei   Casa Regala norvegiana jpg
FotoJet Eugenie și Bea jpg
Kate Middleton Prințul George și Prințul Louis profimedia 0906155051 jpg
Printesa Stephanie de Monaco, Daniel Ducruet si fiica lor, Pauline Ducruet   Profimedia, Instagram jpg
Regina Mary și Regele Frederik Facebook2 jpg
Kate Middleton, Prințul William  foto   Profimedia jpg