Ziua Monarhiei, sărbătorită la Castelul Peleş

10 mai, 2016
Fațada Castelului Peles jpeg

Casa Regală a României aşteaptă cât mai mulţi români la evenimentele organizate în cinstea zilei de 10 mai.

image

Sărbătoarea de 10 mai a debutat în Bucureşti, la Statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal, unde încă de dimineaţă a avut loc o ceremonie militară şi depunere de flori din partea membrilor Familiei Regale. Apoi, militarii Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul au prezentat publicului o demonstraţie de îndemânare cu arma. La ceremonie au fost prezenţi Principesa Moştenitoarea Margareta, Principele Radu, Principesa Elena, dl Alexander Nixon, Principesa Sofia şi Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei.

image image

După ora 13.00, evenimentele se mută la Sinaia, unde pentru prima dată după anul 1947, va flutura Stindardul Regal.

image
stanga
dreapta
 DSC7193 jpeg
 DSC7203 jpeg
 DSC7246 jpeg
 DSC7279 jpeg
 DSC7289 jpeg
 DSC7354 jpeg
 DSC7374 jpeg
 DSC7432 jpeg
 DSC7448 jpeg
 DSC7485 jpeg

Castelul Peleş va găzdui astăzi pentru prima dată ceremoniile dedicate sărbătorii de 10 mai. În acest an, 10 Mai are o semnificaţie aparte. Se împlinesc 150 de ani de când Carol I a fost proclamat principe suveran al Principatelor Unite.

Astfel, pe terasa Castelului Regal Peleş, la ora 13.20, va avea loc ceremonia înălţării Stindardului Regal pe catargul din turnul edificiului. Vor fi prezenţi la ceremonie membri ai personalului Casei Majestăţii Sale Regelui de la Palatul Elisabeta şi de la Castelul Săvârşin, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, personalul Muzeului Naţional Peleş şi invitaţii Familiei Regale veniţi din străinătate pentru Jubileul de 150 de ani. Stindardul Regal va fi ridicat la sosirea pe terasa castelului a Custodelui Coroanei. Vor fi de faţă Principele Radu, Principesa Elena, dl Alexander Philips Nixon, Principesa Sofia şi Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei.

Cei patru regi ai României: Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai.

În piaţa din faţa Corpului de Gardă (La Tunuri), la ora 15, Principesa Moştenitoare Margareta va acorda premiile câştigătorilor ediţiei a cincea a Maratonului Regal, care va avea startul la ora 8 dimineaţa şi se va desfăşura pe traseul Castelul Peleş – Poteca Regală – Stâna Regală – Poiana Ţapului – Cascada Urlătoarea – Buşteni – Pârtia Kalinderu – Mănăstirea Buşteni – drumul forestier Poiana Ţapului Sinaia – Castelul Peleş.

De la ora 17.00, românii sunt aşteptaţi şi la tradiţionalul Garden Party şi la Concertul Regal de la Castelul Peleş, oferit de Orchestra Reprezentativă a Armatei între 17.00 şi 18.00. Intrarea este liberă. Publicul va avea acces pe peluza din faţa castelului începând cu ora 16.00.

La ora 18.00, Familia Regală va ieşi pe balconul castelului (vedeţi fotografia de dedesubt), pentru a saluta participanţii la sărbătoare. Trei avioane ale Iacărilor Acrobaţi vor survola parcul regal.

image

La ora 18.30 va începe Concertul de Gală. Muzicienii vor evolua pe o scenă aşezată în aer liber, pe terasa castelului. Imaginile vor fi preluate pe două mari ecrane, vizibile pentru toţi cei aflati pe peluză.

Concertul va fi susţinut de orchestra lărgită a Cameratei Regale, având ca invitaţi pe dirijorul Tiberiu Soare, violonistul Remus Azoiţei şi tenorul Teodor Ilincăi.

Repertoriul va cuprinde piese din creaţia compozitorilor români George Enescu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu şi Grigoraş Dinicu, precum şi lucrări de Giacomo Puccini, Camille Saint-Saëns, Ernesto de Curtis şi Eduardo di Capua.

Familia Regală va urmări concertul de pe terasa Castelului Peleş. Concertul se va încheia la ora 19.30.

image

În ziua de 10 mai 2016, pe cuprinsul Domeniului Regal Sinaia vor sta la dispoziţia participanţilor la evenimente restaurantele “Stăvilar”, “Cuţitul de Argint”, “Bastion” şi “La Tunuri”, Cofetăria de pe terasa Vilei Economat-Tunuri şi Restaurantul Carol Gastro Bierhaus de la Economat. Restaurantele vor fi deschise între ora 12 şi ora 23 şi vor avea terasele extinse şi amenajate special pentru sărbătoare.

Parcările auto vor fi gratuite pe parcursul zilei de 10 mai 2016 pe întreg Domeniul Regal Sinaia. Pentru autocare sau microbuze sunt alocate parcările de la intrarea pe domeniu din bulevardul Ferdinand şi cea de lângă Hotelul Furnica.

Iată câteva instantanee de la depunerea de flori la Statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal.Recente pe Ok! Magazine

Letizia Teatro Real jpg
diana profimedia 0646169092 jpg
Meghan Markle la Invictus (3) jpg
Mircea Grigore Carol Lambrino fiul lui Carol al II lea si al Ioanei Zizi Lambrino (3) jpg
charles21 jpg
Leti (7) jpg
Prinţesa moştenitoare Victoria a Suediei Lisbon (3) jpg
printul charles jpg
andrew4 jpg
Principele Nicolae și Alina 23 jpg
regina profimedia 0703482714 jpg
Regina Elisabeta jubileu jpg
beatrice profimedia 0700806593 jpg
Prinţul moştenitor Frederik al Danemarcei şi prinţesa Mary OK Mag jpg
Meghan Markle și Harry OK Mag jpg
Printul Paul nu a fost recunoscut niciodata de Regele Mihai jpg
Prințesa Beatrice de York și soțul Edoardo Mapelli Mozzi jpg
Kate Ziua Armatei (2) jpg