Ziua Z! Regi și regine din întreaga Europă s-au reunit la comemorarea Debarcării în Normandia

7 iunie, 2024

Pe plaja Omaha Beach, președintele francez Emmanuel Macron și soția sa și-au primit oaspeții regali la festivitățile care au marcat cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z.

 Ziua Z. FOTO: Getty Images
Ziua Z. FOTO: Getty Images

Protocolul este clar la asemenea comemorări: șefii de stat și de guvern își fac apariția în funcție de intrarea lor în funcție. Rămâne la latitudinea celor mai tineri membri ai publicului să îi conducă pe invitați... În mod firesc, Regele Frederik al X-lea al Danemarcei - întronizat în ianuarie, la începutul acestui an - a fost cel care a deschis balul capetelor încoronate pe 6 iunie 2024, la ora 15.50.

La cinci minute după el, a fost rândul Regelui Haakon al Norvegiei să coboare din mașină. Prințul moștenitor, în uniforma de amiral al Marinei norvegiene, îl reprezenta pe tatăl său, Regele Harald al V-lea, care era prea slăbit să poată călători în străinătate. Mergând pe urmele premierului lor, Regele Willem-Alexander și Regina Maxima a Olandei s-au îmbrățișat cu cuplul prezidențial francez. Regele Philippe al Belgiei și Regina Mathilde s-au prezentat apoi, suveranul belgienilor sărutând galant mâna Primei Doamne.

La ora 16.00, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, invitat de onoare la aceste festivități, și soția sa, Olena, au pășit pe covorul roșu. Au fost aplauze furtunoase când cei doi au apărut pe ecranele gigantice instalate de o parte și de alta.

Succesorul cancelarului german Olaf Scholz, Marele Duce Henri de Luxemburg s-a prezentat la ora 16.03. Prințul William, care îl reprezenta pe Regele Charles al III-lea, i-a salutat apoi pe președintele Republicii și pe soția sa. 

În cele din urmă, Prințul Albert al II-lea de Monaco a fost ultimul suveran care s-a alăturat omologilor săi europeni. Lor li s-au alăturat perechea prezidențială americană, Jill și Joe Biden, și premierul canadian Justin Trudeau.

Prințul William, nevoit să călătorească fără soția sa, Kate Middleton, care a rămas în Anglia pentru a-și continua tratamentul împotriva cancerului, s-a întors rapid în Anglia pentru un motiv foarte personal: nunta lui Hugh Grosvenor. Tatăl prinților George și Louis și al Prințesei Charlotte, care a declarat recent că soția sa se simte mai bine, are un rol special la nunta nașului lui George: este „usher”, un rol cheie în acest tip de nuntă. De fapt, Prințul de Wales îi va întâmpina pe invitați la intrarea în catedrală în numele miresei și al mirelui.



Recente pe Ok! Magazine

Charles și Camilla cu diademă, GettyImages (4) jpg
Prințul William Carole Middleton profimedia 0883021484 jpg
Camilla și Charles, GettyImages (1) jpg
Ducesa Sophie Foto GettyImages (3) jpg
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
Regele Charles Royal Ascot Foto Profimedia jpg
Regele Charles si Regina Camilla in Guernsey   Casa Regala (1) jpg
Margareta a României cu Principele Radu la nunta lor foto Facebook jpg
Kate Middleton, Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
Kate și William, Wales, Getty (4) jpg
Printul William   GettyImages 2152220099 jpg
Printul Andrew si Sarah Ferguson   profimedia 0659279551 jpg
Prințesa Elisabeth a Belgiei Foto Profimedia jpg
Regina Letizia Foto Profimedia (2) jpg
Meghan Markle în 2019, Profimedia jpg
Prințesa Anne și Andrew Parker Bowles, Profimedia (3) jpg
Kate Middleton foto Instagram png
Alina Maria și Regina Letizia colaj jpg