Royals

S-au cunoscut acum 84 de ani! Cum a decurs prima întâlnire dintre Regina Elisabeta a II-a şi Prinţul Philip? FOTO de arhivă

S-au cunoscut acum 84 de ani! Cum a decurs prima întâlnire dintre Regina Elisabeta a II-a şi Prinţul Philip? FOTO de arhivă camera-retro icon Vezi galeria 10 poze

Suverana britanică nu este numai monarhul cu domnia cea mai îndelungată – fiind Regina Marii Britanii, a Canadei, Australiei şi Noii Zeelande de 67 de ani! – ci are şi cea mai îndelungată căsnicie dintre toţi regii sau reginele Marii Britanii. Şi ce căsnicie!

Regina şi Ducele de Edinburgh şi-au unit destinele acum 71 de ani, în noiembrie 1947, dar relaţia lor a început cu mult timp înainte de asta. De fapt, în momentul în care Prinţul Philip al Greciei a întâlnit-o pentru prima dată pe Prinţesa Elisabeta, aceasta n-avea mai mult de 8 ani! Iar acest lucru înseamnă că cei doi soţi regali se cunosc de 84 de ani!  

Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a şi Prinţul Philip au avut câteva întâlniri înainte de-a li se face cunoştinţă în mod oficial. Când el avea 13 ani şi Prinţesa Elisabeta avea numai 8 ani, au participat amândoi la nunta din 1934, dintre Ducele şi Ducesa de Kent, adică unchiul Elisabetei, Prinţul George, şi vărul lui Philip, Prinţesa Marina.

Apoi, trei ani mai târziu, au fost amândoi invitaţi la încoronarea Regelui George al VI-lea. Dar abia în iulie 1939 s-au întâlnit cei doi pentru prima dată fără să fie vorba despre anumite circumstanţe externe favorabile, iar această primă întâlnire a lor a fost mediatizată în presa vremii. S-a petrecut totul la Royal Naval College din Dartmouth, Devon, după care prima lor întâlnire oficială a avut loc când Philip avea 18 ani şi Elisabeta, 13.

Şi cum a fost acea primă întâlnire dintre ei? Aşa cum scrisese Elisabeta în scrisoarea de două pagini adresată scriitoarei Betty Shew, prinţesa s-a îndrăgostit pe loc de tânărul cadet din Marina Marii Britanii. Cu alte cuvinte, a fost dragoste la prima vedere pentru viitoarea Regină a Marii Britanii!

La scurt timp după prima lor întâlnire oficială, Philip a fost nevoit să plece de-acasă şi să-şi facă datoria pentru ţară, în cadrul Marinei Militare Britanice, dar acest lucru n-a încheiat relaţia dintre cei doi. Philip şi Elisabeth au început corespondenţa, scriindu-şi unul altuia scrisori lungi şi pline de însemnătate. Iar, după o perioadă de şapte ani, în care Philip i-a făcut o curte asiduă Elisabetei, viitoarea regină şi ducele s-au logodit în mare secret, în 1946.

Anunţul oficial legat de logodna celor doi a fost făcut în aprilie 1947, când Elisabeta avea deja 21 de ani. Cei doi logodnici şi-au unit destinele în acelaşi an, în cadrul unei ceremonii destul de modeste pentru o viitoare regină, dată fiind perioada dificilă de la acea vreme, cauzată de condiţiile grele de trai de după Al Doilea Război Mondial (încheiat în 1945).

Actuala Regină a Marii Britanii s-a măritat la 21 de ani, o vârstă destul de fragedă după standardele de acum, însă trebuie să luăm în calcul că Elisabeta îşi cunoştea proaspătul soţ de nu mai puţin de 13 ani şi că a ştiut foarte bine cu cine avea să îşi petreacă tot restul vieţii.  

 

Modifică Setările