Sănătate într-o ceaşcă cu ceai. Află cât bine ne fac ceaiurile!

9 octombrie, 2014
shutterstock 117706588 jpeg

Uitat în dulap în zielele călduroase de vară, ceaiul revine în forţă odată cu scăderea temperaturilor. Noi te încurajăm să profiţi la maximum de această licoare tămăduitoare şi nu doar atunci când eşti răcit. Vei fi surprins să afli cât bine mai pot face ceaiurile!

Uitat în dulap în zielele călduroase de vară, ceaiul revine în forţă odată cu scăderea temperaturilor. Noi te încurajăm să profiţi la maximum de această licoare tămăduitoare şi nu doar atunci când eşti răcit. Vei fi surprins să afli cât bine mai pot face ceaiurile!

Ceaiul negru Earl Grey

Earl Grey este un ceai negru aromatizat cu ulei de bergamotă

De ce e bun?

Ceaiurile negre au o concentraţie mare de antioxidanţi specifici, precum flavinele şi rubiginele, care ajută la scăderea nivelului colesterolului, îmbogăţesc digestia, luptă împotriva radicalilor liberi şi scad riscul de cancer. Mai mult, studiile arată că persoanele care beau cel puţin trei ceşti de ceai negru pe zi îşi diminuează cu 21 % riscul de atac cerebral.

De ce e surprinzător?

Protejează dantura. Da, este un ceai bun pentru dinţi şi asta datorită concentraţiei mari de catechină, un antioxidant benefic împotriva infecţiilor orale. În plus, fluorul este o componentă naturală a ceaiului Earl Grey, iar această substanţă este esenţială pentru sănătatea danturii, protejând-o de carii şi de degradare, în timp. Aşadar,ceaiul EarlGrey poate fi un mod natural de a obţinedoza zilnică de fluor.

image

Ceaiul verde

Are o aromă mai delicată decât a celui negru.

Ceaiul verdeeste plin de antioxidanţi puternici, numiţi catechine. Dintre aceştia, substanţa chimică organică EGCG poate combate orice, de la cancer la boli de inimă, şi îmbunătăţeşte, printre altele, funcţia cognitivă.Studiile de specialitate au arătat căfiecare ceaşcă de ceai verde consumată zilnic reduce cu 10 %risculde boli cardiovasculare. Veşti bune şi pentru cei care vor să slăbească: această băutură te ajută să arzi până la 70 de calorii pe zi, pe lângă cele topite cu ajutorul sportului.

Ceaiul verdeeste o bombă cu antioxidanţi şi are proprietăţi anti-inflamatorii, iar asta îl face numai bun pentru îngrijirea pielii şi împotriva apariţiilor ridurilor. Este bine de ştiut, chiar dacă în acest anotimp nu mai e cazul, că ceaiul verde este de ajutor în atenuarea arsurilor solare.

Ceaiul alb

Frunzele lui sunt culese de tinere, aşa că ceaiul alb are o aromă mai blândă şi mai puţină cafeină decât multe varietăţi.

De ce e bun?

Deoarecesunt prelucrate foarte puţin după ce sunt recoltate, frunzele de ceai alb îşi păstrează majoritatea antioxidanţilor pe care le deţin în stare naturală. Iar aceştia ne protejează împotriva radicalilor liberi şi a infecţiilor, îmbunătăţesc sănătatea cardiovasculară, reduc riscul de boli cronice (cum ar fi cancerul şidiabetul) şi optimizează sistemul imunitar.

De ce e surprinzător?

Din păcate pentru celelalte tipuri de ceai, cel alb le este superior din toate punctele de vedere, mai puţin al capacităţii de a ne energiza. Din păcate pentru ceaiul alb însă, acesta este mai scump decât celelalte tipuri. Varietatea albă este mai eficientă decât cea verde, de exemplu, deoarece conţine de trei ori mai mulţi polifenoli, antioxidanţi puternici care stimulează apărarea organismului împotriva radicalilor liberi. Ca să nu mai vorbim că ceaiul alb acţionează chiar mai bine decât vitaminele C şi E luate împreună.

Ceaiul roşu Rooibos

Vorbim de un tip de ceai natural, cu gust dulce, fără cofeină, preparat dintr-o plantă ale cărei frunze devin roşii după procesare.

Ceaiul roşu poate fi utilizat ca remediu pentru dureri de cap sâcâitoare, insomnie, astm, eczeme, hipertensiune arterială, alergii şi împotriva îmbătrânirii premature sau chiar a cancerului. Asta deoarece Ceaiul Rooibos conţine numeroase minerale benefice pentru organism cum ar fi fierul, calciul, potasiul, cuprul, fluorul, manganul , zincul şi magneziul.

Ceaiul Rooibos este un remediu natural pentru copiii mici care suferă de colici sau dureri de stomac. Aceasta este de fapt şi motivul pentru care s-a folosit prima dată, de către vracii africani. Femeile din Africa de Sud, acolo unde creşte planta, susţin că aceasta a fost foarte liniştitoare pentru colicii sugarilor lor. Mai târziu, s-a descoperit că ceaiul roşu nu este de folos doar în cazul durerilor specifice copiilor mici, ci şi-n al multor altor afecţiuni. 50 de ani mai târziu, mecanismul exact prin care ceaiul roşu calmează durerile de stomac rămâne necunoscut, dar sigur are de-a face cu proprietăţile antiinflamatorii ale plantei.

Instrucţiuni de folosire:

Nu bea ceai când ţi-e foame! Irită mucoasa gastrică, ducând la pierderea poftei de mâncare.

Nu-l bea nici fierbinte! Ceaiul prea cald va inflama gâtul, esofagul şi stomacul.

Lasă-l cât mai puţin la infuzat! Altfel, aroma sa va deveni mai amară, ceaiul mai greu de băut, iar nutrienţii din plantă vor fi distruşi.

Nu lua medicamente cu ceai! Acidul tanic din ceai poate împedica absorbţia oricăror medicamente.

Consumă-l la jumătate de oră după masă! Asta pentru a lăsa proteinele şi fierul din alimente să fie absorbite în organism. Ori taninul din ceai acţionează tocmai împotriva acestui lucru.

Foto: Guliver, Getty Images

ATUNCI. Sex simbolul absolut Marilyn Monroe, la o ceaşcă de ceai cu Laurence Olivier.

image


Recente pe Ok! Magazine

+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg
FotoJetDouglas jpg
Shannen cu batic jpg
Reghe el (1) jpg