Vedete

Sanda Nicola, în pericol în Belgia:"Suntem pe cont propriu"

Sanda Nicola, în pericol în Belgia:"Suntem pe cont propriu"

Sanda Nicola se simte dezamăgită de lipsa de reacţie a autorităţilor din Belgia, care nu au luat nicio măsură în lupta cu coronavirusul.

Cunoscuta jurnalistă a obţinut o bursă de studiu la Universitatea din Liege şi s-a stabilit cu soţul şi fiica ei într-o ţară ce părea să ofere numeroase oportunităţi la început.

”Nu, prieteni, autorităţile federale din Belgia nu s-au trezit nici acum! Cu excepţia măsurii de a anula toate manifestările publice, indiferent de profil şi număr de participanţi, şi cea a închiderii restaurantelor şi discotecilor, toate celelalte sunt jumătăţi de măsuri.

Noroc că s-au trezit însă nişte cetăţeni belgieni care au pornit mişcarea #StayHomeBelgium pe reţele de socializare şi lumea a început să-şi facă provizii. S-a mai trezit un primar al unei staţiuni la Marea Nordului să declare că închide absolut tot pe răspunderea lui pentru că nu mai are de gând să aştepte dispoziţii de la guvernul provizoriu federal. Să ne înţelegem, nu «Belgia închide tot». Doar Knokke se închide de tot în Belgia pentru că primarul de acolo nu se târguie cu oamenii de afaceri şi a decis unilateral să pună sănătatea oamenilor înainte de interese comerciale.

De ce zic că-s «jumătăţi de măsuri»: pentru că rămân deschise creşele, şcolile îşi suspendă cursurile dar dacă spui că nu ai cu cine să laşi copilul sunt obligaţi să ţi-l primească la şcoală, iar transportul în comun circulă normal şi chiar ţi s-a spus că îl poţi folosi. L.E. Şi hotelurile rămân deschise. Şi mai confuzantă e situaţia universităţilor: după o reuniune a rectorilor universităţilor francofone presa a scris că s-a luat decizia închiderii universităţilor timp de şase săptămâni. Presă de stat, nu site-uri obscure. Însă universităţile îşi informează studenţii că nu sunt chiar închise, rămân deschise biblioteci, laboratoare, cantine şi le poţi frecventa.Altfel spus, dacă vreţi voi neapărat să vă izolaţi, e ok, suntem de acord, dar nu v-am încurajat. Dacă dimpotrivă vreţi să vă continuaţi activităţile la fel ca până acum, e ok şi asta, dar nu vă încurajăm.Concluzia? Suntem pe cont propriu, oameni buni! Şi la un capăt şi la celălalt al Europei. Dar între noi stă mărturie Italia că ignorarea acestei ameninţări e o tâmpenie cât China de mare. Să aveţi grijă de voi şi de ceilalţi!”, a scris Sanda Nicola pe Facebook.

Modifică Setările