Carti

Adevărata faţă a lui Elizabeth Taylor

Adevărata faţă a lui Elizabeth Taylor

Cartea bunului ei prieten dezvăluie faţete neştiute ale personalităţii ei. La 5 ani de la moartea legendei hollywoodiene, unul dintre bunii ei prieteni lansează o carte, "My Elizabeth", dezvăluind faţete nebănuite ale personalităţii marii actriţe Încasările din cartea lui Zahedi pleacă spre fundaţia lui Liz pentru lupta împotriva SIDA. Se ştie că-i plăcea luxul şi că deţinea o colecţie impresionantă de bijuterii cu pietre preţioase. Adora extravaganţele chiar şi când acestea înseamnau daruri pentru altcineva - într-un an, de Crăciun, a comandat pentru toţi prietenii ei manşoane din blană de nurcă! Şi poate te-ai gândi că diva era o răsfăţată plină de toane şi fiţe. Aceeaşi Liz, însă, adora aventurile neprevăzute, petrecute într-un minunat anonimat. Bunăoară în vara anului 1976, când se afla în casa de pe plajă din Montauk (New York) a lui Andy Warhol, Liz s-a hotărât să viziteze orăşelul din apropiere, iar până acolo ce nevoie ar fi avut de şofer? Era vară, se bronzase bine, părul îi era plin de nisip, aşa că i-a spus cu un zâmbet şugubăţ prietenului care o însoţea, fotograful Firooz Zahedi: "Hai să facem autostopul!". Zis şi făcut! Dacă vă vine greu să credeţi că Taylor s-a aflat pe un drum de ţară cu un deget ridicat, aşteptând să oprească o maşină, ei bine, Zahedi a fost martor şi chiar el a scris asta în cartea lui, "My Elizabeth". Nu peste mult timp a şi oprit un camion, iar şoferul nici n-a recunoscut-o pe Taylor. "Vezi, n-a fost greu?!", a chicotit ea.

Prietenia lui Zahedi cu ea a durat 35 de ani. Începuse atunci când Henry Kissinger a încercat s-o cupleze pe Liz cu vărul lui Zahedi care lucra în diplomaţie. "Nu-i păsa deloc să fie tot timpul ca scoasă din cutie. Era discretă în realitate, foarte plăcută şi pe stilul hippie. Avea propriul fel de a se aranja şi nu-i păsa câtuşi de puţin dacă le plăcea sau nu oamenilor. Nu înfăţişarea sa o preocupa cel mai mult, ci sănătatea ei", spune Zahedi, azi în vârstă de 66 de ani. "Avea o atitudine maternă faţă de prieteni. Dar genul acela de mamă care te lasă să faci o grămadă de chestii funny!"

"Cu bunica, cel mai tare ne plăcea să stăm în pat, să râdem şi să ne gâdilăm, să mâncăm şi să ne uităm la filme", povesteşte şi nepoata actriţei, Laela Wilding, care a întâmpinat cu mare drag vestea acestei cărţi. "Ştiam că e faimoasă, dar atunci când eram cu ea avea o personalitate copleşitoare însă în sensul acela bun, fertil al cuvântului. Genul de om care te inspiră", adaugă Laela, unul dintre cei zece nepoţi ai lui Taylor.

Firooz şi Liz, în vacanţă în Iran.
Firooz şi Liz, în vacanţă în Iran.

Zahedi şi Liz au călătorit împreună în ţara lui natală, Iran (foto sus), dar şi la Hollywood, Washington şi multe alte locuri. Cartea lui conţine numeroase poze publicate în premieră, beneficiile din vânzarea tomului plecând spre ETAF, fundaţia înfiinţată de Liz pentru lupta împotriva SIDA. Despre apropierea dintre legendara actriţă şi cel pe care ea însăşi l-a încurajat să urmeze o carieră în fotografie s-a spus că ar fi fost chiar dragoste, la un moment dat. În 2006, Zahedi a negat, însă, vehement că el ar fi putut deveni soţul numărul 9, explicând că femeile mai în vârstă n-ar trebui să-şi ia bărbaţi mai tineri. Un argument care a rănit-o şi supărat-o pe celebra lui prietenă. "Întotdeauna acest lucru e ridiculizat la actriţele mai în vârstă, iar eu pur şi simplu nu-mi doream ca ea să fie ridiculizată", spune Zahedi, care a vorbit ultima dată cu ea chiar în martie 2011, cu câteva zile înainte de moartea ei. El a glumit atunci că ar putea fugi împreună până în Vegas la o capelă, pentru a se căsători. "Nici gând! Ai avut şansa ta şi ţi-ai ratat-o", i-a replicat râzând Liz.

Modifică Setările