News

Sfaturi pentru prelungirea vieţii şi o mai bună funcţionare a fierului de călcat

Sfaturi pentru prelungirea vieţii şi o mai bună funcţionare a fierului de călcat

O staţie de călcat sau un fier de călcat se găseşte în aproape orice casă. Aceste electrocasnice mici, urâte de mai toată lumea, dar esenţiale graţie avantajelor oferite, au şi ele nevoie, însă, de o îngrijire adecvată, pentru a avea o durată de viaţă şi de funcţionare cât mai îndelungată.

Printre riscurile întâmpinate la folosirea îndelungată a staţiei sau fierului de călcat este acumularea calcarului.

Link oferte staţie de călcat

Calcarul este principalul inamic al unei staţii de călcat. Pentru că folosim apă la călcat, iar apa o luăm de la robinet (pentru că cine calcă folosind apă îmbuteliată?), înseamnă că nu prea putem evita calcarul. Cantitatea de calcar depinde, însă, de cât de dură sau nu este apa de la robinet. E adevărat, în ziua de azi, majoritatea staţiilor de călcat folosesc sisteme anticalcar, dar sunt sisteme bazate pe filtre, care, cu timpul, se deteriorează şi-şi pierd capacităţile de protecţie. Aşa că ce avem de făcut pentru a evita depunerea calcarului pe staţiile de călcat?

Staţie de călcat - oferte (LINK)

O primă măsură pentru reducerea calcarului este prin folosirea apei filtrate (cănile Brita, de exemplu, sunt foarte potrivite pentru asta) sau a apei distilate. Evident, e mult mai la îndemână prima variantă, pentru că apa distilată nu este atât de uşor de obţinut. Dacă totuşi ai făcut rost de apă distilată, nu o folosi ca atare. Trebuie combinată cu apa de la robinet în proporţie de 50%-50%.

Sistemele anticalcar cu care sunt dotate staţiile de călcat au nevoie de asistenţa noastră. Trebuie umplut rezervorul, staţia trebuie încălzită, iar ajunsă la temperatura optimă trebuie să golim rezervorul apăsând un buton care activează filtrul anticalcar. Acest proces trebuie realizat cel puţin o dată pe lună (în funcţie de duritatea apei folosite) sau când observăm că randamentul staţiei de călcat nu este cel dorit. O altă metodă foarte simplă este să golim apa imediat după călcat.

Staţie de călcat - oferte (LINK)

O altă parte importantă a procesului de îngrijire a staţiei de călcat este curăţarea periodică şi temeinică a tălpii fierului de călcat. Dacă, dintr-un motiv sau altul, se murdăreşte sau pe ea rămân resturi textile, nu trebuie folosite produse abrazive sau materiale nepotrivite pentru curăţarea acesteia.

Cel mai indicat este frecarea tălpii, numai şi numai după ce aceasta s-a răcit şi staţia a fost deconectată de la priză, cu un prosop de bumbac umed. Dacă pata persistă, putem aplica puţin săpun. Se poate folosi şi un burete nu foarte dur pentru această acţiune.

Citește și ...