Case Regale

Şi Majestatea Sa Margareta a ajuns la Notre-Dame! Cum a fost primită Familia Regală la Paris

Şi Majestatea Sa Margareta a ajuns la Notre-Dame! Cum a fost primită Familia Regală la Paris camera-retro icon Vezi galeria 43 poze

În momentul incendiului devastator, cuplul român se afla deja în Franţa, într-o vizită oficială.

Majestatea Sa Margareta şi Alteţa Sa Regală Principele Radu au ajuns încă de duminică după-amiază la Aeroportul Internaţional Charles de Gaule, la Paris, unde au fost întâmpinaţi de Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa.

Luni, 15 aprilie, Custodele Coroanei şi Principele Radu au început o vizită oficială de patru zile în Franţa, pentru a aduce omagiu importantei vizite făcută de Regina Maria a României la Paris, după Primul Război Mondial, în martie şi aprilie 1919, pentru susţinerea intereselor României în faţa Marilor Puteri.

Din nefericire, în aceeaşi zi a avut loc şi incendiul devastator care a mistuit o parte importantă a celebrei catedrale Notre-Dame din Paris. Cum era de aşteptat, Majestatea Sa Margareta şi soţul său, împreună cu ambasadorul Luca Niculescu, au mers la locul tragediei. Totodată, cuplul regal a transmis un mesaj oficial preşedintelui Emmanuel Macron, în care îşi exprimau regretele.

În zilele petrecute în Franţa, Custodele Coroanei şi Principele Radu au fost primiţi cu garda de onoare la Palatul Elysée, la Quai d’Orsay (sediul Diplomaţiei Republicii Franceze), la Palatul Luxembourg (sediul istoric al Senatului Republicii Franceze), Muzeul Luvru (unde a avut loc ceremonia de încheiere a Sezonului Cultural România-Franţa), precum şi la Palais du Tau din centrul oraşului Reims, aflat la 140 km de Paris, unde se află o expoziţie dedicată Reginei Maria.

De altfel, cu o sută de ani în urmă, Regina Maria a vizitat şi ea localităţi din vecinătatea Parisului, acolo unde războiul devastase cimitire şi aşezări urbane. Regina Maria a dorit să depună flori pe morminte de pe câmpurile de bătălie şi a mers cu automobilul, însoţită de ambasadorul României în Franţa şi de ataşatul militar, la Courcy, Château Chauny, Antreville, Noyon, Lassigny şi Montdidier.

Marţi, Ambasada României la Paris a oferit un dineu în onoarea Majestăţii Sale Margareta, la care a participat şi Adrian Cioroianu. Cu o sută de ani în urmă, dineul oferit Reginei Maria de ambasadorul român Victor Antonescu a avut loc în seara de 9 martie 1919, la reşedinţa de atunci a României. Dineul oferit Majestăţii Sale Margareta de ambasadorul român Luca Niculescu a avut loc la Palatul Béhague, Reşedinţa României de la Paris.

Modifică Setările