Sir Sean Connery, omul care l-a urât pe James Bond, a murit, astăzi, la vârsta de 90 de ani

31 octombrie, 2020
16 screenshot 2020 10 31 at 14 55 50 png png

Pe 25 august, a împlinit 90 de ani. O vârstă care, în cazul lui, ascundea şi o luptă cu personajul care l-a făcut celebru, cu trecutul lui sumbru şi cu violenţa mocnită care-i curgea prin vene. Familia a declarat decesul. Iată povestea vieţii lui...

Cel mai mare James Bond şi primul pe care l-a văzut această franciză nemuri­toare a îmbrăcat, pen­tru prima dată, costu­mul croit ireproşabil al Agentului 007 în anul 1962. O haină care s-a mulat perfect, la propriu şi la fi­gurat, pe scoţianul născut în Edinburgh, unul care a adus pe marile ecrane ima­ginea masculinităţii supreme: fizicul impozant, vocea puternică, distincţia şi eleganţa, siguranţa de sine şi felul în care-şi aprindea o ţigară, toate acestea descriau cel mai bine bărbatul şarmant, dar şi macho, al acelei epoci. Eroul masculin, aşa cum apărea el în fante­ziile femeilor de altădată, dar şi în cele ale re­prezentantelor sexului frumos de azi, văduvite de galanterie şi testosteron, în adevăratul sens al cuvântului. Şi văduvite de însuşi seducătorul scoţian, care, din 2003, nu mai este de văzut pe mările ecrane. „M-am retras pentru totdeau­na“, anunţa în 2006 puternicul star, atunci când primea trofeul onorific pentru o viaţă dedicată filmului.

Sean Connery se bucură de singurul său Oscar obţinut în 1988 pentru producţia The Intouchables
Sean Connery se bucură de singurul său Oscar obţinut în 1988 pentru producţia The Intouchables

Legendarul James Bond avea 73 de ani când a apărut în ultimul lui film, The League of Ex­traordinary Gentlemen, un dezastru la box-office şi una dintre cele mai proaste producţii ale anului 2003, iar Connery a simţit că merită mai mult decât să-i apară numele în distribuţia unei producţii proaste.Hollywood-ul l-a dezamăgit pe unul dintre cei mai iubiţi fii ai lui, iar acest lucru a fost confirmat de vechiul amic al lui Sean, actorul Michael Caine. „Industria filmului l-a obligat să se pensioneze, deoarece n-a vrut să joace ro­luri insignifiante, de bătrânei, şi nu mai primea niciun rol principal în filme romantice, rezer­vate actorilor mai tineri“, spune acesta. Starul care cucerea lumea cu şapte inter­pretări superbe ale carismaticului agent brita­nic, în peliculele: From Russia With Love (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), You Only Live Twice (1967), Diamonds Are Forever (1971) şi Never Say Never Again (1983), eroul sexy ca­re-a îmbrăcat cele mai fashion fracuri şi-a con­dus cele mai exclusiviste maşini nu se putea mulţumi să fie trimis pe uşa din dos a Cetăţii Filmului, alături de debutanţi şi netalentaţi. După ce a primit, la aproape 70 de ani, rolul principal în filmul „Capcană pentru hoţi“, ală­turi de o Catherine Zeta-Jones de doar 30 de ani, chipeşul scoţian fiind considerat un par­tener romantic potrivit pentru mult mai tânăra actriţă, Connery pretindea acelaşi gen de ro­luri. Seducătorul anilor ‘60 nu-şi putea accep­ta vârsta şi s-a pensionat pentru a nu cădea în penibil. Şi nu s-a pensionat deloc rău, veteranul de la Hollywood a locuit în ultima perioadă a vieţii alături de cea de-a doua soţie a lui, Micheline Roquebrune, într-o comunitate de lux din Bahamas, într-un spaţiu exotic în care fostul Ja­mes Bond se bucura din plin de viaţă, chiar şi la cei 90 de ani ai săi, şi era tratat ca un zeu de către vecini şi lo­calnici.

Cu Micheline, pictoriţa franceză, Connery a fost căsătorit 45 de ani
Cu Micheline, pictoriţa franceză, Connery a fost căsătorit 45 de ani

Un apus al vieţii trăit într-un lux absolut, care contrastează foarte mult cu începuturile extrem de mo­deste ale lui Sean Connery. Născut în­tr-o familie cu venituri mici din Edin­burgh, Scoţia, copilăria lui Sean n-a fost deloc lipsită de griji. Tatăl lui a fost şofer de camion, iar mama lucra ca menajeră. Obişnuit cu banii câştigaţi prin munca fi­zică sau de jos, Sean a început să lucreze de timpuriu pentru a se întreţine, primele lui joburi fiind cele de lăptar, model pentru pic­tori şi lustragiu de sicrie. Dacă era plătit, nu refuza nimic! În 2009, an în care aproape că nu exista om pe această planetă care să nu fi auzit de starul scoţian, acesta se afla într-un taxi în Edinburgh, invitat la festivalul de film local. Taximetristul s-a mirat că actorul ştia fieca­re stradă pe care treceau şi l-a întrebat cum aşa. „Când eram doar un puşti, obişnuiam să distribui lapte prin zona asta, i-am spus. «Şi acum cu ce te ocupi?», mi-a replicat el. Mi-a fost greu să răspund la întrebarea aceea“, povesteşte, amuzat, actorul.

Producţia care i-a adus notorietate, James Bond
Producţia care i-a adus notorietate, James Bond

Puştiul despre care vorbim nu trecea ne­observat prin cartier. Cu o înălţime de 1,88 m, un fizic lucrat cu ajutorul greutăţilor şi trăsă­turi masculine chipeşe, dar dure, acest Ado­nis al străzilor şi-a încercat, la început, no­rocul în lumea bodybuilding-ului. Scoţianul a participat chiar şi-n competiţa de profil Mis­ter Universe, în anul 1950, concurs în care s-a plasat pe locul trei. Primul pas spre lumea actoriei l-a făcut în 1951, atunci când s-a angajat ca om bun la toate la Teatrul Regal din oraş, iar de aici până la apariţiile ca figurant în piese n-a mai fost decât un pas. Au urmat mici roluri cu replici şi apariţii în producţii de televiziune şi, cireaşa de pe tort, primele interpretări în filme. Înalt, masculin şi chipeş, fostul dur al străzilor nu putea primi drept rol de debut decât pe cel al unui gangster, în filmul No Road Back, urmat de multe altele, secundare, dar semnificative, care au pavat drumul către rolurile principale, obsesia vieţii lui Sean. Ei bine, în 1959, acesta a ţinut capul de afiş în filmul Darby O’Gill and the Little People, iar apariţia lui pe peliculă i-a atras atenţia pro­ducătorului american Cubby Broccoli, aflat în căutarea unui chip fresh pentru eroul pe care voia să-l transpună din literatură pe marele ecran. Bond, James Bond. Lui Ian Fleming, scriitorul şi creatorul aces­tui personaj, scoţianul relativ necunoscut nu i s-a părut destul de sofisticat pentru a îm­brăca, la propriu şi la figurat, hainele spionului britanic. Cu toate acestea, Connery a primit rolul, iar primul film din serie, Dr. No, din anul 1962, a avut un succes enorm.

Fostul dur care împărţea pumni pe străzi­le din Scoţia cucerea Hollywood-ul, casele de filme şi chiar pe Fleming, scriitorul care con­tinua seria de aventuri ale lui Bond cu figura scoţianului în minte. La început, Sean a fost încântat de faimă şi tot ceea ce a venit la pa­chet cu aceasta. Apoi, a început să urască faptul că devenise unul şi acelaşi cu James Bond şi că publicul nu mai făcea distincţia între actor şi personaj. „Dacă te numărai printre prietenii lui în acele zile, nu aduceai în discuţie subiectul James Bond. A fost şi este un actor mult mai bun, care putea juca şi altceva, dar a devenit sinonim cu Bond. Când mergea pe stradă, lu­mea striga după el: «Uite-l pe James Bond!» A fost foarte afectat de asta“, declară tot amicul Michael Caine. „Mi-aş dori să-l omor pe James Bond!“, a fost auzit şi Connery spunând despre eroul care l-a făcut mare şi la care a vrut să renunţe de două ori, în timpul a două pelicule din fran­ciză. „Recunosc că sunt plătit bine, dar nu mai mult decât o merit. Până la urmă, mi-au tras-o de mai multe ori decât unei târfe“, este o frază celebră a scoţianului, care a simţit mereu că nu datorează nimic Cetăţii Filmului. În 1988, Sean a dovedit că poate mai mult atunci când a obţinut premiul Oscar pentru rolul secundar din filmul Incoruptibilii, unul fără nicio legă­tură cu eroul pe care a iubit să-l urască.

În acelaşi an în care îi spunea „Da“ lui Dr. No, Sean i-a spus „Da“ şi actriţei austra­liene Diane Cliento. Mariajul lor, care a durat din 1962 până în 1973, a sfârşit într-un divorţ urât, pigmentat cu mărturisiri incredibile din partea fostei doamne Connery, mama sin­gurului fiu al starului, actorul Jason Connery (57). Cel care susţinea că nu e mare lucru dacă loveşti, din când în când, o femeie, se pare că a abuzat-o fizic şi mental pe prima lui soţie, conform spuselor acesteia. Acuzaţii pe care scoţianul le-a negat, evident, la fel cum a fă­cut-o şi cu unele mai recente ale fostei neves­te, aceasta susţinând că actorul nu l-a inclus pe unicul său fiu în testamentul său, cu pre­textul că Jason trebuie să-şi câştige singur ba­nii. Replica lui Connery? „Femeia e nebună!“. „Diane nu poate trece peste despărţirea noastră şi m-am mai luptat, în trecut, cu acuzaţiile ei despre faptul că aş fi fost violent cu ea. Acum, minciunile sunt şi mai crunte şi, ceea ce este şi mai rău, îl bagă pe fiul nostru la mijloc“, declara starul în anul 2008.

Mariajul cu probleme - cu prima soţie, actriţa Diane Cliento, şi fiul Jason, aici în vârstă de cinci ani.
Mariajul cu probleme - cu prima soţie, actriţa Diane Cliento, şi fiul Jason, aici în vârstă de cinci ani.

Pentru a înţelege puţin fondul problemei, trebuie să ne amintim de o frază controversa­tă dintr-un interviu pe care Connery l-a acor­dat revistei Playboy în 1965, frază despre care starul a susţinut că a fost scoasă din context: „Nu cred că este ceva extrem de greşit în a lovi o femeie, deşi nu recomand să o faci în acelaşi mod în care ai lovi un bărbat. Sunt fe­mei care întind rău coarda. Caută confrunta­rea. Vor să fie plesnite.“ O declaraţie care l-ar fi îngropat, azi, la Hollywood, dacă nu cumva a făcut-o, deja.

Mult mai liniştit a fost al doilea mariaj al scoţianului, cel care număra 40 de ani de ar­monie, cel puţin la nivel declarativ. În 1970, când prima lui căsnicie se afla deja pe bu­tuci, Connery o întâlnea, la un turneu de golf, pe pictoriţa francezo-marocană Micheline Roquebrune, acum în vârstă de 91 de ani. Mi­niona artistă trecuse, la rândul ei, prin două mariaje şi era mamă a trei copii atunci când l-a întâlnit pe Sean, dar locuia încă în Maroc, lucru care a făcut aproape imposibilă relaţia lor, din cauza distanţei. Cumva, au trecut peste acest impediment şi, în 1975, au ajuns la altar, hotărâţi ca de data aceasta să fie pentru totdeauna. Şi-aşa a şi fost, în ciuda unor hopuri peste care puţine neveste ar trece, cum ar fi aventura lui Sean, din 1989, cu cântăreaţa britanică Linsey de Paul. Sean şi sexoasa artistă s-au întâlnit la o petrecere la care a fost prezentă şi soţia ac­torului, Micheline, dar asta nu l-a împiedicat pe Sean să-i ceară numărul de telefon.

Linsey de Paul, amanta lui Sean, a murit în 2014, la 66 de ani.
Linsey de Paul, amanta lui Sean, a murit în 2014, la 66 de ani.

„N-am vrut să am o aventură cu el şi am încercat să păstrez relaţia noastră la un nivel platonic, însă el nu s-a dat bătut. Nu era chiar genul meu, căci eu nu sunt atra­să, în general, de tipii macho. Nu cred că am fost îndrăgostită de el, ci doar încântată de atenţia pe care mi-a acordat-o“, avea să de­clare, peste ani, Linsey. Sean cu siguranţă n-a avut mari sentimente pentru mult mai tână­ra lui amantă, având în vedere felul brutal în care i-a dat papucii: după o noapte de amor, a plecat acasă promiţându-i că o va suna a doua zi. N-a mai făcut-o niciodată. Au trecut mulţi ani de-atunci şi, peste toate aceste acuzaţii şi controverse, s-a aşezat praful uitării. Sir Sean, învestit cu rangul de cavaler de către Regi­na Elisabeta a II-a, în anul 2000, nu mai dorea s-audă de lumea care l-a ridicat şi care l-a îmbogăţit, lăsându-l pe un alt Connery să-i ducă numele mai departe.

Dashiell Connery
Dashiell Connery

E vorba despre Dashiell Connery, un ac­tor promiţător de 23 de ani, sin­gurul nepot al lui Sean, care iese în evidenţă cu apariţia sa din filmul „Pandemic“. Sperăm că acest tânăr i-a moştenit doar carisma le­gendarului scoţian, nu şi apucăturile lui ma­chiste. Şi chiar dacă astăzi a plecat dintre noi, talentul lui nu poate fi contestat de nimen. Adio, Sir Sean Connery!



Recente pe Ok! Magazine

Catalin Botezatu foto PR jpg
Vrei sa fii cea mai bine îmbracata din birou jpg
Bani, Pexels jpg
femeie bucatarie gatit 1432465706 jpg
parcare aeroport otopeni jpg
horoscop 4 august jpg
WhatsApp Image 2024 11 15 at 11 56 42 AM jpeg
KV WSCM jpeg
Planete, Pixabay (2) jpg
man 1846050 1280 jpg
Foodi OP300UK TenderCrisp Ribs Grill CMYK jpg
pexels adnan pervaiz 724231353 18341593 jpg
okmagazine ro png
Cum să îmbunătățești productivitatea în spațiile publice Iată cum te poți concentra mai bine jpg
Tradare jpg
Pisica jpg
OKMagazine (2) (3) (1) jpg
Therme