Lifestyle

Strasbourg, capitala Crăciunului

Strasbourg, capitala Crăciunului

16869727 - strasbourg,france- december 12, 2012: people and cars passing under the beautifully illuminated and decorated entrance in the old part of strasbourg city during the winter holidays. during december in strasbourg are 12 christmas markets which make this ci

Deschis până după Revelion, târgul de Crăciun transformă Capitala Alsaciei în centrul distracţiei de Sărbători. Iarna, Strasbourg se scutură puţin de sobrietatea titlului său de oraş universitar şi de gazdă a instituţiilor Uniunii Europene şi îmbracă haina sclipitoare a destinaţiei tipice de Sărbători, reuşind să atragă sute de mii de vizitatori la cel mai vechi eveniment de Crăciun din Franţa.

Inspirându-se de la vecinii germani, francezii organizează anual, din 1570 încoace, un târg de produse de iarnă, cu meşteri populari şi producători locali, un soi de vitrină culturală a întregii Alsacii, regiune de frontieră ce comprimă două tipuri de tradiţii, cea franceză şi cea germană. Gândit ca un festival neîntrerupt atât pentru copii, cât şi pentru artizani, ca spectacol vizual, dar şi caritabil, târgul de Crăciun din Strasbourg a reuşit să imprime acestui port riveran al Franţei titulatura de Capitale de Noël.

De fapt, întregul oraş devine unul pietonal din 25 noiembrie şi până pe 6 ianuarie, pieţele găzduind 12 târguri propriu-zise de Crăciun, cu 300 de cabane din lemn pline de suveniruri şi bunătăţi, iar proprietarii de case întrecându-se în decoraţiuni exterioare, cu lumini, ghirlande şi jucării – ceea ce crează posibilitatea unor circuite fascinante pentru turişti.

Cum ajungi: cu o cursă aviatică directă (de la 140 €/pers./dusîntors) ori cu zbor până la Paris (de la 48 €/pers./dus-întors) şi cu trenul până la Strasbourg (de la 80 €/pers.).

Unde te cazezi? Le Grand Hotel de 3 stele, situat în Place de la Gare, oferă camere de la 110 €/ noapte.

Catedrala Nôtre Dame, principalul punct turistic din Strasbourg.

Cum te distrezi? Punctul terminus îl reprezintă giganticul brad împodobit (30 m), instalat în piaţa Kléber, şi Christkindelsmärik, cea mai mare şi mai veche Piaţă de Crăciun din Franţa, în Place Broglie. Urmează Piaţa Catedralei, locul cel mai încărcat de istorie din centrul vechi, apoi târgul de pe lunga esplanadă din faţa Operei şi cel din cartierul La Petite France – un fel de Veneţie în miniatură, creată din canale şi diguri construite pentru regularizarea debitului râului Ill, afluent al Rinului. Mergi şi la târgul de produse alsaciene din piaţa Austerlitz, în orăşelul copiilor, ticsit de jucării, şi prin shop-urile din Carré d’Or, un labirint de străduţe înguste.

Guguluf sau cozonacul alsacian, un must-have al sezonului.

Cu siguranţă, nu vei şti ce să alegi dintre varietăţile de turtă dulce şi ciocolată, zecile de modele de globuri şi figurine de pom, bunătăţile locale şi obiectele de marochinărie. Dar n-ai cum să pleci fără să guşti din vinul fiert cu scoţişoară ori din sucul de mere fiert cu 7 mirodenii (3 € paharul) din Place de Meuniers ori fără să vezi spectacolul de lumini de pe faţadele clădirilor din Piaţa Castelului şi Piaţa Catedralei. Totodată, poţi asista la concerte de tot felul şi spectacole stradale, te poţi bucura de expoziţii şi le poţi oferi copiilor activităţi fascinante.

foto: 123rf.com

Modifică Setările