OK! Live from L.A.

Street food în Los Angeles: ce poţi mânca şi la ce preţuri? FOTO

Street food în Los Angeles: ce poţi mânca şi la ce preţuri? FOTO camera-retro icon Vezi galeria 27 poze

Când nu ai timp de o masă fancy la restaurant ori, pur şi simplu, vrei să încerci din diversitatea preparatelor internaţionale, te poţi opri lângă o rulotă cu mâncare gata preparată. Uite ce poţi găsi în meniu. Şi nu îngrijora dacă nu ai cash, poţi plăti cu cardul chiar şi la aceste food truck-uri.

Burgeri, wraps şi sandwich-uri de toate felurile, mâncare preparată rapid şi salate în toate combinaţiile. Cam asta găseşti la rulotele cu mâncare parcate în zone cu concentraţie turistică foarte mare, care vor să satifacă cât mai multe gusturi.

În Los Angeles, conceptul de street food nu e deloc nou, fiind introdus mai întâi prin tonetele cu hot-dog şi îngheţată, dar şi odată cu apariţia rulotelor cu mâncare mexicană (nu uitaţi că aici peste 40% din populaţie e hispanică, datorită graniţei cu Mexicul din apropiere).

Dacă pe Walk of Fame găseşti vânzători ambulanţi care îţi prepară ad-hoc un hot dog, un taco ori un burger, iar la Santa Monica Pier ai la dispoziţie tonete cu fish&chips, fructe de mare şi îngheţată, vizavi de Muzeul de Artă se adună o grămadă de rulote cu mâncare de toate felurile, de la cea autohtonă, la cea vietnameză, thailandeză ori mediteraneană.

Dacă vrei să guşti hamburgerii locali ori celebrele sandwich-uri cu pastramă, vei avea de ales dintr-o mare varietate de combinaţii, fie cu brânză gratinată, cu chili, cu spanac ori bacon, cu pâine prăjită, chiflă sau pâine de secară. În acelaşi meniu găseşti şi sandwich-uri cu carne de curcan, cu carne de porc, wrap-uri cu pui Cesar sau cu ton, servite cu sos de muştar, maioneză sau usturoi, murături, salată de cartofi. Majoritatea preferă să le combine cu o porţie de cartofi prăjiţi, unde varietatea este la fel de mare: cartofi dulci, cartofi cu brânză picantă, cartofi cu pastramă, cu usturoi şi parmezan ori cu bacon, usturoi şi parmezan. O astfel de masă te costă în jur de 19 dolari, iar dacă vrei şi o băutură, ajungi pe la 25 de dolari cu totul, pe care îi poţi achita şi cu cardul.

Americanii se dau în vânt după grătare, aşa că o friptură bine făcută (8-9 dolari), nişte coaste unse cu sos de arţar sau barbecue (10-14 dolari), lângă o salată de varză şi o porţie de chipsuri e ideală pentru masa de prânz.

Mulţi preferă mâncarea mexicană, de-asta şi tonetele cu taco, burrito şi chili con carne sunt atât de profitabile.  O trataţie 100% mexicană, pe care o uzi cu o granita sau o bere, îţi scoate din buzunar peste 20 de dolari.

La fel de mulţi sunt cei care aleg mâncarea asiatică, aşa că dacă ai o rulotă cu preparate thailandeze, coreene, vietnameze ori japoneze, vei avea cu siguranţă succes. Printre cele mai vândute feluri de mâncare sunt: sushi burrito (11-14 dolari), orez (6 dolari), salată de alge, pad thai, egg rolls, dumplings (6 dolari), kimchi, noodles (8-11 dolari), boluri cu pui, vită, creveţi ori legume (10-14 dolari).

Am găsit chiar şi meniuri fusion, cu preparate indiene reinterpretate, care le fac cu ochiul tuturor: taco chaat (7 dolari), curry (9-10 dolari), samosa chaat (5 dolari), tikki chaat (5 dolari). Lor le poţi adăuga o limonadă(3 dolari), o coconut water (3 dolari) sau o mango lassi (5 dolari).

Pentru vegetarieni, care sunt tot mai mulţi în Los Angeles, există varianta salatelor mediteraneene sau a meniurilor organice, fără gluten. Aici, doritorii de salate, preparate cu avocado (6 dolari), ton şi somon plătesc mai mult pentru o masă sănătoasă (15-20 de dolari un fel) şi pentru o băutură din fructe proaspete (7-8 dolari)sau un shot energizant din lămâie, ghimbir şi turmeric (1,5 dolari).

Masa de prânz n-ar fi completă fără un desert, aşa că rulotele specializate în clătite au mereu clienţi. Savory crepes, aşa cum sun denumite aici, servite sub formă de wraps. Pot fi sărate: umplute cu avocado şi seminţe (8 dolari), bacon, ouă şi sos olandez (12 dolari), spanac, ceapă caramelizată şi brânză de capră (7 dolari) sau omletă cu şuncă, ardei şi brânză cheddar (10,5 dolari); ori dulci: cu dulceaţă (6 dolari), ricotta (8,5 dolari), fructe (7 dolari), unt de arahide ori ciocolată (5 dolari) şi stropite cu caramel, sirop de arţar sau topping din fructe (extra 1-2 dolari).

Nu se poate fără cafea, aşa că toneta cu sortimente de espresso, cappuccino, american coffee şi latte-uri e mereu luată cu asalt, iar preţurile sunt cuprinse între 5 şi 12 dolari.

Toate acestea le poţi achita cash sau cu cardul, căci toate food truck-urile au şi POS.

Vezi mai jos şi galeria FOTO

OK! goes to L.A. cashless by Mastercard

Foto: Ana Maria Şimon

Modifică Setările