Case Regale

Testamentul prinţului Philip rămâne secret în următorii 90 de ani. Care este motivul şi în ce fel o afectează pe regină

Testamentul prinţului Philip rămâne secret în următorii 90 de ani. Care este motivul şi în ce fel o afectează pe regină camera-retro icon Vezi galeria 6 poze

Înalta Curte a decis: testamentul ducelui de Edinburgh va rămâne secret pentru următorii 90 de ani. Această decizie vine pentru a proteja ”demnitatea şi poziţia” reginei Elisabeta a II-a, notează BBC.

Această convenţie nu este o găselniţă recentă, ci există de mai bine de un secol. După moartea unui membru important al Casei Regale, Înalta Curte este solicitată să sigileze testamentul.

Asta înseamnă că nimic din act nu va fi făcut public pe perioada decisă. În cazul de faţă, va mai exista un proces privat, în care se va decide dacă testamentul poate fi desigilat.

Audierea pentru cererea de sigilare a avut loc tot privat în luna iulie, susţinută de Andrew McFarlane, judecător de rang înalt. El a ascultat pledoariile avocaţilor care reprezintă moştenirea ducelui, a procurorului general, a principalului consultant legal al Guvernului şi a publicat decizia joi.

Sir Andrew McFarlane a spus că, în calitate de preşedinte al Family Division of the High Court, el este custodele unui seif care conţine mai mult de 30 de plicuri, fiecare cuprinzând testamentul sigilat al unui membru decedat din familia regală. Pentru prima dată în 100 de ani, a stabilit un proces care ar putea decide desecretizarea acestor documente, a unora dintre membrii monarhiei decedaţi în urmă cu un secol.

Judecătorul a precizat că nu a văzut testamentul prinţului Philip şi că nici nu ştie ce conţine acesta, în afară de data executării şi identitatea executorului desemnat. Judecătorul a spus că după 90 de ani fiecare testament va putea fi deschis şi examinat de avocatul monarhului, gardianul Arhivelor Regale, de procurorul general şi de orice reprezentant personal existent al decedatului. Ei vor decide dacă testamentul va fi făcut public la acel moment, însă McFarlane a adăugat că unele testamente regale e posibil să nu fie publicate vreodată, nici măcar parţial.

Acest termen a fost decis în pofida cererii avocatului reginei şi a procurorului general, care solicitau 125 de ani de confidenţialiate!

Însă judecătorul a stabilit că 90 de ani reprezintă o perioadă rezonabilă.

Testamentul prinţesei Diana de Wales nu a beneficiat de astfel de prevederi, ci dimpotrivă, a fost făcut public chiar în 1997, anul morţii sale, dezvăluind că parte din averea sa urma să fie ţinută într-un fond pentru fiii ei, până ce aceştia vor împlini vârsta de 25 de ani.

Foto: Profimedia

Comentarii

Modifică Setările