Lifestyle

Ţigările mentolate au fost interzise de Uniunea Europeană – când vor ieşi de pe piaţă

Ţigările mentolate au fost interzise de Uniunea Europeană – când vor ieşi de pe piaţă

Fumătorii care preferă ţigările mentolate nu le vor mai putea achiziţiona începând cu data de 20 mai 2020. Vestea vine după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a interzis comercializarea ţigărilor mentolate sau cu capsule, inclusiv la punctele de vânzare duty free.

 

Decizia a fost luată după intrarea în vigoare a unei Directive UE privind produsele din tutun (Tobacco Products Directive – TPD) şi a tutunului pentru rulat cu diferite arome, la data de 19 mai 2014. În ceea ce priveşte interdicţia de a comercializa ţigări de tutun mentolate, aceasta se va aplica de la data de 20 mai 2020, fiind valabilă în toate statele membre UE.

Ce presupune această interdicţie?


Toate ţigările mentolate şi cu capsulă cu mentol nu se vor mai găsi pe pieţele UE, nici în magazine, nici la punctele de vânzare duty free. Interdicţia se aplică de la data de 20 mai a anului în curs şi face parte dintr-un plan care a inclus iniţial interzicerea ţigărilor cu diferite arome, intrată în vigoare în 2016. Interzicerea ţigărilor mentolate este ultima etapă a Directivei UE, care se concretizează anul acesta.


Ce alternative există?


Totuşi, există şi câteva excepţii. Mai exact, interdicţia nu se aplică pentru dispozitivele care încălzesc tutunul (precum IQOS şi Glo), pentru ţigările electronice, tutunul de mestecat, plasturii şi gumele cu nicotină. Aceste produse vor putea folosi în continuare aroma de mentol în componenţa lor. Interdicţia se aplică doar pentru ţigări şi pentru tutunul rulat.


E bine de ştiut că, deşi ţigările electronice sau dispozitivele de tip heat-not-burn nu sunt vizate de interdicţia UE, fiecare stat membru poate avea propriile reglementări.


Această iniţiativă ar putea descuraja fumatul sau ar putea încuraja renunţarea la fumat. În cazul minorilor, ţigările mentolate reprezintă o variantă la care pot apela mai uşor, iar interzicerea acestor produse poate descuraja obiceiul de a fuma. Persoanele care doresc să fumeze în continuare pot apela la alternativele mai sus menţionate, precum tutun încălzit cu mentol sau ţigări electronice.


Sursă foto: Shutterstock

 

 

Modifică Setările