News

Toaletele din mai multe şcoli din România vor fi modernizate. Andra susţine campania


Toaletele din mai multe şcoli din România vor fi modernizate. Andra susţine campania

O toaletă curată şi sigură în şcoli trebuie să fie un drept, nu un privilegiu. Cu această viziune, Domestos, în colaborare cu Crucea Roşie Română şi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, lansează cea de-a cincea ediţie a campaniei „Domestos susţine igiena în şcoli”. În 2019, Domestos militează pentru Dreptul la toalete şi face un pas înainte în a asigura condiţii optime de igienă în şcolile din România, prin dotarea cu grupuri sanitare acolo unde în prezent acestea sunt în curte, sau renovarea toaletelor din şcolile unde acest lucru este necesar.  

Reprezentanţii şcolilor sunt invitaţi să se înscrie pe www.domestos.ro pentru a putea oferi astfel elevilor şansa unor condiţii mai bune de igienă. Campania se desfăşoară în perioada octombrie 2019 – septembrie 2020 şi include o sponsorizare în valoare de 45,000 euro pentru dotarea efectivă a două instituţii cu grupuri sanitare şi modernizarea toaletelor în alte două, în timp ce 100 de şcoli vor primi produse de curăţenie Domestos.  

Crucea Roşie Română va gestiona fondurile şi va coordona întreg procesul, de la autorizările necesare până la instalarea efectivă şi punerea în funcţiune a grupurilor sanitare. Pe baza condiţiilor de eligibilitate a unităţilor şcolare înscrise şi a capacităţii de implementare a Crucii Roşii Române, se vor stabili, la fiecare 3 luni, unităţile de învăţământ unde vor începe lucrările.

În plus, pentru anul în curs, Crucea Roşie Română a demarat deja procesul de amenajare a unui grup sanitar în şcoala Podişor, comuna Bucşani, judeţul Giurgiu, în urma unei donaţii suplimentare de 15,000 euro din partea Domestos. 

Organizatorii campaniei fac un apel public pentru donaţii către toate persoanele fizice şi juridice care îşi doresc să contribuie la această cauză, astfel încât să nu mai existe nicio unitate de învăţământ cu toalete în curte şi condiţii precare de igienă. Donaţiile se pot face direct pe www.crucearosie.ro sau în contul RO61BRDE410SV36413364100, deschis la BRD Agenţia Piaţa Romană.

Ministerul Educaţiei Naţionale este partener şi în acest an, încurajând şcolile să aplice în cadrul campaniei, promovând importanţa igienei atât în şcoli, cât şi acasă.

Andra, artistă şi mamă a doi copii, susţine campania alături de Ela Crăciun şi cunoscuţi bloggeri cu comunităţi active de părinţi, preocupaţi de condiţiile în care învaţă copiii lor.

„Copiii au nevoie de condiţii de igienă decente în şcoli. Este dreptul lor, nu un privilegiu, sunt absolut de acord cu asta. Ei trebuie să fie în siguranţă, să se simtă confortabil, să nu le fie frig, să aibă un grup sanitar decent, cu un loc unde să se şi spele pe mâini. Ca artist care vede zeci de localităţi mici şi mari în fiecare an, ştiu ce dificultăţi întâmpină mulţi copii din România. Am fost şi eu elev la rândul meu, ştiu cât de important este să ai acces la o toaletă decentă. Nu în ultimul rând, sunt mamă şi îmi doresc pentru copiii mei condiţiile cele mai bune. Nu ştiu ce aş simţi dacă aş şti că sunt expuşi zilnic riscurilor unei igiene precare existente în grupurile sanitare insalubre şi nesigure. M-am alăturat acestui demers din dorinţa de a ajuta cât pot de mult la promovarea importanţei igienei în şcoli”, a spus Andra.

„E foarte trist să te gândeşti că în secolul în care tehnologia a evoluat atât de mult şi oamenii se gândesc la călătoriile pe Marte, există copii care nu au condiţii optime de igienă în toaletele din şcoli. Când înfrunţi un astfel de adevăr nu poţi decât să îţi dai seama cât de norocos eşti că ai la dispoziţie ceva ce pare normal, banal, firesc. De asta uneori e bine să mai ieşi din „bula” ta şi să priveşti lumea cu alţi ochi. Dincolo de disconfort, sănătatea acestor copii este pusă în pericol. Este al doilea an în care mă implic în această campanie şi mă bucur să văd cu ochii mei rezultatele, să ştiu că zeci de mii de copii beneficiază în urma acestei iniţiative de condiţii de igienă mai bune în şcolile lor“, a spus Ela Crăciun, autoarea unui blog de parenting şi mamă a trei copii.

 

Citește și ...