News

Totul despre viaţa lui Saddam Hussein. Vâna, juca cărţi şi biliard şi era amator de whiskey, pălării cowboy şi adora seria "Naşul"

Totul despre viaţa lui Saddam Hussein. Vâna, juca cărţi şi biliard şi era amator de whiskey, pălării cowboy şi adora seria "Naşul"

Patriarh al unui clan numeros, corupt şi de temut, fostul dictator al Irakului avea viziunea unei dinastii, ce avea să-i succeadă la putere. Un vis de aur care a însemnat coşmarul unei naţiuni, dar şi a întregii lumi arabe.

Brutal, paranoic, ucigaş cu sânge rece, nociv tuturor şi chiar lui însuşi. Un dictator plămădit din ignoranţă şi nevoi, care a ajuns să facă legea cu arma şi să-şi clădească gloria pe suferinţa celorlalţi. 

Saddam Hussein Abd al-Majid ad-Tikriti s-a născut într-o sărăcie lucie, într-un sat de lângă Tikrit, la nord de Bagdad. Tatăl său fusese ucis înainte ca el să vadă lumina zilei, pe 28 aprilie 1937, iar mama lui încercase fără succes să-l avorteze. Respins încă din prima zi de viaţă şi înrăit de mic de un tată vitreg care-l abrutiza constant şi-l trimitea la furat de pui şi capre, Saddam a crescut după cutumele sunnite, potrivit cărora până şi felul în care îţi legi turbanul avea propriul limbaj. Iar codul tribal îl învăţa că avea voie să mintă, să fure, să violeze ori să ucidă în afara clanului, câtă vreme era fidel intereselor celor de-un sânge cu el.

Sătul de bătăile tatălui vitreg, Saddam a fugit la vârsta de 9 ani la un unchi din Bagdad. Acesta, naţionalist convins şi cu o fiică, Sajida, pe care i-a hărăzit-o drept nevastă, l-a alfabetizat şi i-a inoculat ideea că poate schimba soarta Irakului. O idee ce a început să prindă contur când avea 20 de ani, odată cu aderarea lui la partidul de opoziţie Baath (Renaşterea). 

Activist fervent, a devenit încă de pe-atunci de temut, punând la cale lovituri de stat, pentru care a făcut închisoare. În 1968 l-a ajutat pe vărul său, Ahmad Hasan al-Bakr, să ajungă preşedinte, el preluând funcţia de şef al poliţiei secrete – dar conducând de facto ţara. De altfel, în 1979, l-a obligat pe Ahmad să demisioneze, preluând preşedinţia. Formal, dorea îmbunătăţirea standardului de viaţă şi reducerea dependenţei economice de veniturile din petrol. Dar, în fapt, a generat cel mai întunecat capitol din istoria Irakului, cu războiul de opt ani cu Iranul, epurarea kurzilor şi şiiţilor şi Războiul din Golf.

Citește și ...

Comentarii

Articole asemănătoare