Lifestyle

Transformă-ţi casa într-un spaţiu îmbietor prin câteva schimbări simple

Transformă-ţi casa într-un spaţiu îmbietor prin câteva schimbări simple

Suntem oameni şi ne ghidăm după emoţii şi simţuri. Dar ce loc e mai bun pentru a ne desfăta, dacă nu acasă?

Aici ne putem simţi noi înşine. Iată trei sfaturi de design, uşor de pus în aplicare, prin care îţi poţi face casa cu adevărat unică!

 

Trezeşte-ţi simţul mirosului cu un parfum special

Ai remarcat că fiecare casă pe care o vizitezi pare să aibă mireasma ei proprie? Mirosul este un mod puternic de a reflecta personalitatea cuiva şi de a exprima emoţiile Nu doar sub forma parfumului pe care îl purtăm, ci şi atunci când îl simţim în casă. Ai putea transforma o casă oricât de banală într-una cu o atmosferă îmbietoare, doar cu ajutorul unor lumânări parfumate sau a unor dozatoare de parfum. Sau, dacă vrei să dai un aer aparte, poţi folosi parfumuri diferite pentru fiecare cameră, schimbând starea de spirit de la vibrant şi energizant la liniştitor şi odihnitor.

Dar cum alegi aromele potrivite? Un bun pas de plecare ar fi să îţi pui o întrebare simplă: ”Cum vrei să te simţi în această cameră?”. Apoi priveşte răspunsul din perspectiva celor cinci simţuri ale noastre. Începe cu mirosul, deoarece acesta este responsabil de atmosfera din interior poate chiar mai mult decât celelalte simţuri, reuşind să creeze un mesaj de multe ori subtil, greu de conştientizat, dar care rămâne alături de tine în timp ce te afli în camera respectivă. Un alt avantaj al folosirii aromelor diferite în camere este faptul că vei simţi mult mai bine parfumurile alese, deoarece nu te obişnuieşti atât de repede cu ele, iar senzaţiile olfactive se vor reseta la trecerea dintr-o cameră în alta.

Dacă ai nevoie de idei pentru a alege aroma potrivită, nu uita să te gândeşti că aceasta trebuie să îţi creeze dispoziţia dorită, conform răspunsului pe care ţi l-ai dat la întrebarea de mai sus. De exemplu, pentru o bucătărie deschisă ai putea alege un parfum natural, mai puţin obişnuit, cum ar fi cel al verdeţurilor, care îţi va da impresia că acolo se pregăteşte o mâncare delicioasă. Sau, de ce nu, o aromă minunată de prăjituri. La fel, un aer fructat, poate o aromă de grapefruit, de exemplu, poate da senzaţia unui spaţiu curat, în care este o bucurie să te afli.

Jocuri de lumini

Schimbarea luminii ambientale este un mod simplu şi ieftin de a da un aer rafinat unei camere. Cea mai simplă metodă prin care poţi face asta e să foloseşti becuri inteligente, care îşi pot schimba culoarea şi intensitatea printr-o simplă comandă a unei aplicaţii din telefonul tău. Pentru a alege lumina potrivită trebuie să iei însă în calcul trei criterii: funcţionalitatea, orientarea şi rolul decorativ. Dacă ai obiecte pe care vrei să le pui în valoare, poţi alege spoturi reglabile, orientate spre ele, sau spre pereţi fără decoraţiuni, pentru un iluminat indirect. Dar nu uita că poţi folosi şi lumânări pentru un ambient tradiţional, calmant şi superb, capabil să creeze o lumină fină, prietenoasă cu ochii noştri.

Descoperă psihologia culorilor

Culorile reprezintă un factor major în  determinarea stării de spirit pe care o poate genera o cameră. Nuanţe diferite declanşează reacţii emoţionale diferite. De exemplu, cele de albastru sau gri sunt foarte potrivite pentru dormitor, deoarece calmează, putând fi asociate cu apa, cerul şi relaxarea.

La cealaltă extremă se află nuanţele de galben, capabile să fie foarte energizante. Acestea se pot potrivi de minune pentru un living room sau un spaţiu precum bucătăria. O nuanţă la fel de energică este roşul, însă nu foarte multă lume apreciază o tonalitate atât de puternică în casă, fără să contrasteze cu alte elemente. În schimb, dacă vrei o nuanţă mai odihnitoare, poţi merge pe combinaţia verde – alb, sau pe nuanţe asemănătoare oului de raţă. Aceste combinaţii se potrivesc de minune pentru spaţiile de relaxare.

Contrastele şi texturile pot schimba radical aspectul unei camere. De fapt, putem spune cu tărie că texturile joacă un rol esenţial în generarea unei stări de spirit. În plus, să aduci noi texturi contrastante într-o cameră este un mod simplu de a produce o schimbare radicală. Pentru a face asta poţi apela la anumite ţesături, perne, covoare sau tablouri.

Sursa foto: Shutterstock

 

Comentarii

Modifică Setările