News

Traumele clanului Fonda: mama lui Jane Fonda s-a sinucis după ce a fost părăsită de Henry Fonda pentru amanta de 21 de ani

Traumele clanului Fonda: mama lui Jane Fonda s-a sinucis după ce a fost părăsită de Henry Fonda pentru amanta de 21 de ani camera-retro icon Vezi galeria 5 poze

Marea actriţă Jane Fonda a vorbit de-a lungul timpului despre familia ei problematică şi despre cum dramele părinţilor au lăsat-o cu sechele.

Amprentele cele mai profunde au fost lăsate de sfârşitul tragic al mamei ei şi de relaţia rece cu un tată, Henry Fonda, care era un titan al Hollywoodului, dar care în viaţa personală a urmărit doar propria fericire, fiind căsătorit de cinci ori şi neglijându-şi copiii. Prima dată Henry a fost însurat cu Margaret Sullavan - din 1931 în 1933. Trei ani mai târziu a dus-o la altar pe Frances Ford Seymour (foto jos), văduva unui industriaş bogat - cea care i-a dăruit doi copiii, pe Jane şi pe Peter Fonda. Ei au fost cei care au purtat mai departe numele Fonda la Hollywood. Dar pentru asta suferinţa a fost pe măsură. Deşi mariajul a durat 13 ani, pentru actorul Henry Fonda a fost o perioadă nefericită. El, care era un introvertit ce nu suporta excesul emoţional de niciun fel, a dus cu mare greutate instabilitatea emoţională a soţiei Frances. Astfel că îşi găsise evadarea într-o relaţie extraconjugală cu o femeie mult mai tânără. Când a anunţat-o pe Frances în 1949 că vrea să divorţeze, aceasta a avut o cădere nervoasă, fiind internată într-un spital psihiatric. Jane Fonda avea doar 13 ani când şi-a văzut mama internată la psihiatrie. Dar nici nu a apucat să o viziteze prea mult, pentru că după patru luni, Frances s-a sinucis, lăsând şase scrisori adresate unor apropiaţi - niciuna, însă, pentru soţul ei care o trădase, părăsind-o pentru amanta de doar 21 de ani pe care a luat-o de nevastă la doar câteva luni după ce a înmormântat-o pe Frances. Ulterior, Margaret Gibson, doctora care o tratase pe Frances, l-a descris pe Henry Fonda drept un egocentric rece şi un narcisist absolut. Unul care, însă, nu şi-a găsit fericirea nici alături de amanta devenită nevastă - Susan Blanchard, pe numele ei, i-a stat alături doar 3 ani ca soţie, timp în care au adoptat o fiică, pe Amy Fishman. După divorţ, Henry a mai trecut printr-un mariaj de 4 ani cu o aristocrată italiană - iar abia al cincilea mariaj, cel cu Shirlee Mae Adams, avea să dureze până la sfârşitul vieţii lui, din 1965 în 1982. 

În tot acest timp în care Henry Ford (foto sus) a trecut dintr-o căsnicie în alta, relaţia cu copiii lui a devenit, însă, tot mai distantă. Peter Fonda mărturisea în cartea lui, "Don't Tell Dad", că nu fusese niciodată sigur dacă tatăl îl iubise pentru că acesta nu-şi arătase sentimentele. Iar Jane, deşi îi datora faimosului ei tată intrarea la Hollywood, a declarat de nenumărate ori că se simţea efectiv ruptă de el. Dar şi răvăşită de traiectoria devastatoare a mamei ei - actriţa a povestit că Frances fusese abuzată sexual în copilărie, ceea ce îi provocase problemele psihice. Mai mult, analizându-i dosarul medical, Jane a descoperit că mama ei trecuse prin nouă avorturi înainte să o nască pe ea. Din cauza problemelor psihice nici nu putuse manageria mariajul cu Henry Fonda. Când a descoperit că el o înşela, Frances făcuse orice pentru a-i atrage atenţia - inclusiv să se târască în genunchi, implorându-l să-i vorbească. Evident, un astfel de comportament a avut efectul opus, îndepărtându-l şi mai mult pe Henry. După ce a părăsit-o iar ea a fost internată la psihiatrie, Frances şi-a luat viaţa chiar în ziua în care a împlinit 42 de ani, tăindu-şi gâtul cu o lamă. Din toată această dramă care a afectat-o profund, Jane Fonda a ales să se concentreze pe cauze - abuzul sexual suferit de mama ei. Astfel că actriţa s-a implicat mult în proiecte create pentru a ajuta victimele abuzurilor sexuale, cu atât mai mult cu cât ea însăşi a fost o victimă, ca într-o repetare dureroasă a sorţii. Pariul ei cu vaţa a fost, însă, să-şi păstreze sănătatea mentală în ciuda tuturor acestor suferinţe.
Foto: Profimedia

 

Comentarii

Modifică Setările