News

Trubadurii anilor ’80 – Michael Bolton

Trubadurii anilor ’80 – Michael Bolton

Michael Bolton performs on stage, London, 1996. (Photo by Michael Putland/Getty Images)

A cunoscut succesul abia după 30 de ani, dar melodiile lui fără vârstă, pentru toţi îndrăgostiţii lumii, l-au consacrat pe lista celor mai romantici artişti pop. Londra, 1996 Cântă şi acum cu casa închisă, iar biletele pentru concertele sale sunt mai mereu suplimentate. Cum altfel, de vreme ce melodiile lui se află în capul listei celor mai ascultate piese romantice ale tuturor timpurilor! A devenit celebru în anii ’80, cucerind inimile fanelor, mai ales, cu hituri precum „When a Man Loves a Woman“, „How Am I Suppose to Live Without You“, „A Love So Beautiful“, „Said I Loved You... But I Lied“. „Sunt foarte norocos şi văd că muzica are o putere a ei. Dacă este magie, nu ştiu. Cred că o simţim ca fiind magică. Ar trebui să fie înălţătoare într-un fel, să le reamintească oamenilor de anumite perioade importante din vieţile lor şi să urce nivelul energiei din jurul nostru. Treaba mea e să fac că acea energie să crească. Să cânt dintr-un loc care mă umple de energie, care mă împlineşte şi să fac ca asta să treacă dincolo de microfon, să ajungă la spectatori… Da, cred că poţi spune că este magie. Nu ştiu dacă mă pot numi, însă, magician“, spune Michael Bolton despre muzica sa.

Michael Bolton - Everybody's Crazy remastered

Născut pe 26 februarie 1953, la New Haven, Connecticut, Michael Bolotin (aşa cum figurează în acte) e fiul unei familii de evrei emigranţi din Rusia. Încă de mic copil, chitara i-a devenit cea mai bună prietenă, atunci când muzica nu era doar joc, ci şi alinare şi refugiu, când se ferea să audă scandalurile dintre părinţii săi – care au şi divorţat, în cele din urmă, când el şi cei doi fraţi mai mari ai săi, Orrin şi Sandra, erau încă la şcoală. Aşa se face că, la vârsta de 15 ani, deja cânta rock, iar la 22 de ani făcea parte din formaţia heavy metal Blackjack. Da, acest trubadur al muzicii pop a cântat, în ’75,  alături de chitaristul formaţiei Kiss, Bruce Kulick, în deschiderea turneului lui Ozzy Osbourne! Ba chiar, în 1983, a fost la audiţii pentru postul de solist în formaţia lui Osbourne, Black Sabbath, fără succes însă, chiar dacă vocea răguşită şi părul lung îl recomandau ca un rocker cu vână – o imagine pe care a păstrat-o şi ulterior, căci avea priză la publicul feminin.

Dezamăgit, Bolton s-a retras de pe scenă, preferând să scrie muzică. Chiar în acelaşi an, lumea artistică avea să audă de el, dar din postura de compozitor, când şi-a pus semnătura pe piesa „How Am I Suppose to Live Without You“, scrisă pentru Laura Branigan – o artistă pe val, care tocmai scosese hitul „Gloria“.

Doi ani mai târziu, revenea cu o nouă compoziţie, „I Found Someone“, pe care Branigan n-a interpretat-o la fel de bine ca Cher, ani mai târziu.