News

Uite de ce a renunţat Nico Rosberg la Formula 1 după ce-a luat titlul de campion

Uite de ce a renunţat Nico Rosberg la Formula 1 după ce-a luat titlul de campion

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 27: Nico Rosberg of Germany and Mercedes GP celebrates with his team after finishing second and securing the F1 World Drivers Championship during the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at Yas Marina Circuit on November 27, 2016 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Clive Mason/Getty Images)

Putea fi noul Schumacher. Doar că drumul până la titlul mondial l-a sleit de puteri şi l-a făcut să tragă pe dreapta. Momentul de glorie! La 31 de ani, Nico Rosberg a reuşit să împlinească visul boşilor de la Mercedes de a cuceri Campionatul Mondial, la şapte ani după revenirea în Formula 1 a constructorului de automobile. Totodată, pilotul a câştigat primul său titlu mondial din carieră după ce l-a învins la puncte, în clasamentul general al piloţilor, pe coechipierul său, Lewis Hamilton. „În cei 25 de ani pe care i-am petrecut în curse, a fost visul meu, marele meu ţel să devin campion în Formula 1. Prin multă muncă, durere, sacrificiu, mi-am atins marele obiectiv. Am urcat pe munte, sunt în vârf, aşa că mă simt bine“, a scris Rosberg pe contul lui de socializare. În acelaşi mesaj postat pe Facebook, pilotul şi-a anunţat şi retragerea – un adevărat şoc pentru fani, care nu-i înţeleg decizia, venită la nicio săptămână de la cucerirea titlului mondial! Totuşi, el ne asigură că a luat această hotărâre înainte de cursa de la Abu Dhabi (ultima din Campionat). „Din momentul în care soarta titlului era în propriile mele mâini, am simţit o presiune foarte mare şi am început să mă gândesc la încheierea carierei, dacă voi deveni campion mondial. Duminică dimineaţa (27 noiembrie, n.r.), în Abu Dhabi, am ştiut că ar putea fi ultima mea cursă, dar înainte de start mi-am şters acest gând din minte. Am vrut să mă bucur de această experienţă, ştiind că ar putea fi ultima. Apoi s-au stins luminile şi am avut cele mai intense 55 de tururi din viaţa mea. Decizia am luat-o apoi luni seara“, a mărturisit el. Cursa de la Abu Dhabi Fiul campionului mondial din 1982, finlandezul Keke Rosberg, Nico s-a născut pe 27 iunie 1985, la Wiesbaden, în Germania de Vest, şi a crescut în Principatul Monaco – unde locuieşte şi acum. El are dublă cetăţenie, germană şi finlandeză, însă nu vorbeşte limba tatălui său, deşi conversează în alte patru limbi străine: engleză, franceză, spaniolă şi italiană. După o copilărie petrecută mai multe pe pistele de karting, sub supravegherea atentă a tatălui său şi în compania lui Lewis Hamilton, pe care l-a înfruntat în diverse circuite pentru juniori, Roseberg a concurat în Formula BMW şi în Formula 3 Series. A debutat în F1 în echipa Williams, în 2006, cu un Grand Prix în Bahrain, iar în 2009 s-a alăturat echipei Mercedes, unde a beneficiat de experienţa legendarului Michael Schumacher. În cei trei ani în care au fost colegi, şi-a depăşit mereu mentorul, iar în 2012 a câştigat Marele Premiu al Chinei, primul său trofeu şi singurul succes al Mercedes în era Schumacher. Însă i-au trebuit 206 curse pentru a deveni cel de-al 33-lea campion mondial istoria automobilismului!

Nico Rosberg si sotia

Chiar dacă va reveni asupra deciziei sale, Nico Rosberg rămâne singurul pilot din Formula 1 care şi-a anunţat retragerea imediat după câştigarea titlului mondial. Surse din culisele Marelui Circ spun că şi soţia l-ar fi influenţat! Şi asta pentru că, la fel ca orice pilot F1, călătoreşte cam 300 de zile pe an şi are doar trei săptămâni libere, în august! Iar Vivian, care-i este prietenă din copilărie şi soţie din 2014, vrea ca fiica lor, Alaia (1), să crească sub privirile tatăl ei, nu să-l cunoască doar din fotografii. O altă femeie care se bucură de decizia lui este mama sa, nemţoaica Sina Rosberg, care n-a urmărit în viaţa ei o cursă de Formula 1! „Îşi face de lucru prin casă şi întreabă de rezultat doar la final“, a povestit Nico despre mama sa în vârstă de 70 de ani.

Cifrele Nico Rosberg:

1 titlu mondial (2016)
9 curse câştigate în 2016
23 de curse câştigate
30 de pole-position
57 de podiumuri
2006 – anul de debut la Bahrain Grand Prix;
2012 – prima victorie, Marele Premiu al Chinei;

Este al doilea caz de pereche tată-fiu care câştigă titlul mondial în Formula 1, după britanicii Graham Hill (1968, Lotus) şi Damon Hill (1996, Williams).