Multimedia

Ultimul discurs al lui Barack Obama

Ultimul discurs al lui Barack Obama

Ultimul discurs al lui Barack Obama a avut loc la Chicago, oraşul în care în urmă cu opt ani sărbătorea alegerea sa în fruntea Casei Albe. Primul preşedinte de culoare al SUA a susţinut ultimul său discurs, cu zece zile înainte ca succesorul său, Donald Trump, să fie învestit în funcţia de preşedinte a SUA.

„În această seară e rândul meu să adresez mulţumiri. În fiecare zi am învăţat de la voi. Am devenit un preşedinte mai bun şi un om mai bun datorită vouă”, a spus Obama.

Preşedintele a făcut o trecere în revistă a unora dintre principalele realizări din cele două mandate ale sale. S-a referit la îmbunătăţirea climatului economic, la scăderea şomajului, dar şi la legalizarea mariajelor homosexuale, refacerea relaţiilor diplomatice cu Cuba, acordul nuclear cu Iranul, realizări care, a spus el, nu păreau posibile în 2009, la începutul mandatului său.

Obama a spus că America este acum mai puternică decât acum opt ani, că are un potenţial uriaş, „dar acest potenţial se va concretiza doar dacă democraţia noastră funcţionează, dacă politicile noastre îi reflectă pe cetăţenii noştri, dacă noi toţi, indiferent de afilierea politică, readucem spiritul scopului comun de care avem acum o atât de mare nevoie”.

La finalul discursului, Barack Obama a vorbit, emoţionat, despre rolul pe care Prima Doamnă, Michelle Obama, şi fiicele lor, Malia şi Sasha, l-au avut în cei opt ani petrecuţi la Casa Albă. „Michelle, în ultimii 25 de an mi-ai fost nu doar soţie şi mamă a copiilor mei, ci şi cea mai bună prietenă. Ai preluat un rol pe care nu l-ai cerut şi l-ai personalizat cu graţie, hotărâre, stil şi bună dispoziţie. Ai transformat Casa Albă într-un loc deschis tuturor. Iar noua generaţie va ridica ştacheta mai sus pentru că te-a avut pe tine drept model. Mă faci să fiu mândru. Faci ţara să fie mândră de tine. Malia şi Sasha, (…) dintre toate lucrurile pe care le-am realizat la viaţa mea, cel mai mândru sunt de faptul că sunt tatăl vostru”.

Modifică Setările