Case Regale

Unde a cerut-o în căsătorie Regele Mihai pe aleasa inimii sale? Momentul a fost unul inedit

Unde a cerut-o în căsătorie Regele Mihai pe aleasa inimii sale? Momentul a fost unul inedit camera-retro icon Vezi galeria 1 poze

Despre căsătoria de lor de 68 de ani s-a tot scris, însă puţini ştiu cu exactitate cum a început relaţia lor şi, mai ales, cum a cerut-o în căsătorie tânărul Mihai pe Principesa Ana de Bourbon-Parma.

Ei bine, Principesa Ana l-a cunoscut pe cel cu care avea să trăiască o viaţă la un dineu oferit de vărul său primar, Marele Duce Jean de Luxembourg, chiar în preajma festivităţilor prilejluite de căsătoria dintre Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Prinţul Philip, în noiembrie 1947.

Frumuseţea şi spontaneitatea Principesei Anne l-au cucerit  pe monarhul României de la prima întâlnire de la Londra. N-a durat decât câteva săptămâni pentru ca cei doi să-şi dea seama că sunt făcuţi unul pentru celălalt şi că vor să petreacă o eternitate împreună. Principesa Ana şi regele Mihai s-au logodit chiar în anul în care s-au cunoscut, în Elveţia.

Cererea în căsătorie a fost, după cum mărturiseşte chiar Regina Ana, una inedită şi emoţionantă. ”Eram în maşină şi el a ales momentul de a-mi cere mâna într-un mod original. Eram la volan, aşa că ne-am adresat cuvintele care ne promiteau unul altuia fără să ne privim în faţă, doar drumul şerpuitor din faţa noastră... Toată viaţa noastră asta am făcut: umăr la umăr, ne-am ajutat unul pe altul şi am fost complici, fără să ne uităm unul la altul, ci privind amândoi, ca o singură fiinţă, drumul şerpuitor din faţa noastră”, mărturisea Regina Ana în volumul ”Nunta de diamant”.

Nunta avea să vină, în exil, în acelaşi an. Cei doi şi-au unit, oficial, destinele la Atena. Nunta a fost organizată de unchiul Regelui Mihai, respectiv Regele Paul al Greciei. Acesta s-a ocupat de toate detaliile ceremoniei şi a reuşit să dea un caracter măiestos căsătoriei Regelui Mihai cu Principesa Ana. La sosirea în Grecia, au fost aşteptaţi cu covor roşu, fanfară şi garda de onoare.