Lifestyle

Valentino Garavani, la 87 de ani! Singurul designer care a rezistat peste 45 de ani cu succes în lumea modei

Valentino Garavani, la 87 de ani! Singurul designer care a rezistat peste 45 de ani cu succes în lumea modei

Luna aceasta, Valentino a împlinit 87 de ani. O viaţă cu trei mari iubiri statornice: Moda, asociatul său, Giancarlo, alături de care şi-a construit imperiul, şi iubitul său, Bruce....

La 87 de ani (împliniţi pe 11 mai), ultimul mare couturier duce o viaţă de... extravagant ascet. „Am o dietă simplă: fără zahăr, fără lapte, dintre brânzeturi doar brânză de capră, orez bio, fără paste cu gluten şi carne, doar peşte (fără cel cu mercur), legume, fără cartofi şi pâine, un singur pahar de vin roşu – întotdeauna Brunello di Montalcino, şerbet fără zahăr, o singură cafea pe zi“, spune Valentino Garavani, mândru de stricteţea cu care îşi controlează alimentaţia. Lucru care se vede în felul în care arată. De la ce nu se poate abţine, totuşi? De la bronz. Şi lista continuă. Încă din anii '80 presa scria despre cele 3 maşini scumpe cu care se deplasa mereu spre jetul său privat – una dintre ele rezervată doar câinilor lui.
Garavani este singurul designer din lume care a rezistat peste 45 de ani cu succes în lumea modei - până la momentul din 2007, când s-a retras oficial. Chiar şi în ultimul an înainte de retragere, Garavani a făcut schiţele creaţiilor şi a explicat armatei de croitori ce şi cum să facă, luând bucata de material şi modelând-o pe trupul unei manechine goale. Totul lucrat de mână. Asta e valabil şi azi, când ce e haute couture e lucrat tot manual de echipa de croitorese de top. Fără maşină de cusut. E regula de aur lăsată în urmă de Valentino şi respectată în continuare – chiar şi după ce şi-a vândut imperiul în 1998, printre lacrimi, către HDP Corp, un conglomerat italian deţinut în mare parte de Gianni Agnelli, boss-ul Fiat. Ulterior, după diverse permutări de business de-a lungul anilor, casa Valentino a trecut sub controlul familiei regale a Qatarului. Dar chiar şi-aşa, moştenirea designerului este dusă mai departe de directorul de creaţie ales de el: Pierpaolo Piccioli. Dovadă stă faptul că, la săptămânile modei încheiate recent, brandul italian a fost pe buzele tuturor.
Botezat de mama lui după starul marelui ecran Rudolph Valentino, italianul născut în 1932 în Voghera, Lombardia, a început să viseze la glamourul creaţiilor vestimentare făcute de el tocmai datorită farmecului filmelor din Vechiul Hollywood. Ulterior, Valentino Clemente Ludovico Garavani a plecat la Paris, împreună cu părinţii săi, Teresa de Biaggi şi Mauro Garavani, pentru a-şi urma visul şi a studia la Şcoala de Arte Frumoase şi la Camera Sindicală a Couturierilor Parizieni. După ce şi-a făcut ucenicia la Balenciaga, Guy Laroche şi Jean Dessès, în 1960 s-a întors la Roma pentru a-şi deschide propria casă de modă, pe Via Condotti, cu ajutorul tatălui său. Acel an avea să-i schimbe viaţa cu totul, în vara lui 1960 cunoscându-l pe cel care avea să-i devină iubit şi partener de afaceri: Giancarlo Giammetti. „Ne-am întâlnit la o terasă de pe Via Veneto din Roma. El m-a recunoscut atunci, îmi văzuse pozele în reviste şi mi-a spus că vrea să vină să vadă casa de modă“, îşi aminteşte Valentino. Aşa avea să înceapă mai întâi o iubire între cei doi tineri – apoi un parteneriat care avea să facă istorie în lumea modei.
 „În septembrie 1960, când ne-am întors din vacanţă, prima lui casă de modă a dat faliment. După ce am început să lucrăm împreună, norocul lui s-a schimbat. Eu eram doar un student, dar aveam mai mult fler la afaceri decât el“, îşi aminteşte Giancarlo. Şi aşa a fost. Punctul culminant al renaşterii brandului Valentino a fost atunci când prima doamnă a Amercii, Jacqueline Kennedy, le-a devenit clientă. A urmat colecţia albă din 1968, care a atras atenţia Hollywoodului.


Împreună, Valentino şi Giancarlo (foto jos) au contruit un imperiu al eleganţei clasice, care şi-a păstrat această imagine deşi au făcut şi ei compromisurile lor pentru bani, pe care le recunosc amuzaţi. Cum ar fi că au vândut în Japonia capace de WC inscripţionate cu brandul Valentino. O afacere care, în anii '80, le-a adus milioane de dolari. Timp de o jumătate de secol, Giancarlo Giammetti a fost forţa neştiută de mulţi din spatele imperiului de modă al lui Garavani, implicându-se mai ales în scenografia şi decorurile pentru prezentări şi în deciziile financiare. Aşa cum Giancarlo mărturisea în cartea sa de memorii Private, cei doi nu mai sunt iubiţi de peste 40 de ani. Dar au rămas ca fraţii de sânge. „Aveam doar 30 de ani atunci când partea fizică a relaţiei noastre s-a încheiat. Şi la început a fost greu. A trebuit să rezolvăm problema geloziei. Dar acum suntem maturi. Foarte maturi, aş zice. (râde) Şi, până la urmă, eu şi Valentino n-am locuit niciodată împreună“, spune Giancarlo. „Cumva, de-asta n-a durat iubirea noastră. Ne-am dorit fiecare libertatea“.

Relaţia lor amoroasă s-a încheiat în 1972. Un an mai târziu, Valentino se îndrăgostea de tânărul de doar 19 ani Carlos Souza, la Rio de Janeiro – alături de care avea să rămână zece ani, până când, culmea, Carlos s-a însurat cu o femeie, Charlene Shorto, din cercurile mondene braziliene. Iar după această căsătorie, Valentino şi Giancarlo Giammetti au devenit… naşii celor doi fii ai acestui cuplu. Altfel spus, Valentino a dovedit a doua oară în ce relaţii strânse poate rămâne cu foştii iubiţi. Dar asta nu e tot. Carlos şi Charlene au lucrat chiar la departamentul de PR al casei Valentino – chiar şi după ce au divorţat în 1990. Să nu vă gândiţi, însă, că după divorţ Carlos a revenit în braţele lui Garavani, fiindcă designerul italian era deja de prin 1984 în altă relaţie – cea cu bărbatul care i-a rămas până azi alături, Bruce Hoeksema (foto jos), fost manechin care a prezentat pentru Valentino şi care a ajuns vicepreşedinte al casei de modă. Pentru că Valentino n-a făcut niciodată un secret din faptul că a amestecat întotdeauna perfect afacerile cu amorul. Pentru el, business-ul a funcţionat cel mai bine sprijinit de bărbaţii cu care a avut şi relaţii intime. Însă, ce-i drept, a ştiut să-şi aleagă pe sprânceană partenerii de viaţă, pentru a nu fi înşelat şi dezamăgit. De altfel, Giancarlo spune în cartea sa că el, Valentino, Bruce, Carlos şi Charlene sunt cei mai buni prieteni – o adevărată familie, care îşi spune „tribul“. Şi care îi îngăduie designerului toate toanele şi schimbările de stare... Aşa cum se întâmpla şi atunci când era în culisele prezentărilor de modă şi ţipa, în toiul unei crize de infatuare pe jumătate mimată: „Aici nu se face nimic cum trebuie. Oamenii ar trebui să stea în genunchi în faţa mea“.  


Anul acesta, Valentino nu a lipsit de la Săptămâna Modei de la Paris, susţinându-l pe urmaşul Pierpaolo Piccioli. Apoi s-a întors în grădina vilei lui de la Roma, cu cei 6 câini mops ai săi, Mary, Maude, Milton, Monty, Molly şi Margot. La fel de elegant îmbrăcat, într-unul dintre cele peste 300 de costume ale sale lucrate manual. Şi păşind la fel de mândru ca atunci când defila pe scenă la finalul unei prezentări, asemenea ultimului mare couturier din generaţia designerilor clasici, ale căror nume au devenit branduri istorice.