News

Vedete care au avut cancer la sân

de admin

Vedete care au avut cancer la sân

Cel mai recent caz al unei vedete care s-a confruntat cu această boală este cel al Ritei Wilson, soţia lui Tom Hanks. Ce se întâmplă în culisele acestei bătălii şi cum au ieşit celebrităţile învingătoare? Iată poveştile vedetelor care au avut cancer la sân şi au câştigat lupta cu boala

Soţia lui Tom Hanks a anunţat chiar luna aceasta că a aflat că are cancer mamar şi a urmat o dublă mastectomie, urmată de reconstrucţie mamară. “M-am retras din piesa în care jucam pe Broadway pentru a rezolva această problem”, povesteşte pentru revista “People” actriţa de 58 de ani, care se simte binecuvântată că are parte de toată iubirea şi sprijinul soţului Tom Hanks, al familiei şi prietenilor. “Doctorii se aşteaptă să mă refac complet. De ce? Fiindcă am descoperit cancerul în fază incipientă, am nişte doctori foarte buni şi nu m-am oprit la cea dintâi opinie despre situaţia mea.” Cele trei condiţii esenţiale!

Alte vedete care au avut cancer la sân

Nancy Reagan – Fosta Prima Doamnă a Americii rămâne pentru totdeauna o Primă Doamnă în faţa acestei crunte boli, pe care a învins-o după ce a făcut în 1987 o mastectomie extinsă (extirparea sânului plus a unui muşchi de dedesubt), în locul unei lumpectomii. Pe atunci, soţul ei, Ronald Reagan, era la Casa Albă. Alegerea făcută i-a salvat viaţa, dar şi pe a multor altor femei, căci notorietatea ei a sporit şi responsabilitatea faţă de acest risc, numărul femeilor care şi-au făcut ulterior ecografii mamare sau mamografii crescând semnificativ. Mai mult, Nancy este azi, la 94 de ani, cea mai longevivă Primă Doamnă a Americii.

Olivia Newton- John – şi ea se numără printre vedetele care au avut cancer la sân după ce a primit diagnosticul nefericit în 1992 şi a recurs la mastectomie şi chimioterapie, retrăgându-se apoi în Australia pentru a se reface şi devenind ulterior una dintre cele mai active figuri celebre în campanile pentru conştientizarea risculuui de cancer mamar. Mai mult, în Australia, la Melbourne, ea a construit şi Olivia Newton-John Cancer and Wellness Centre.

Kathy Bates – În acelaşi an 2012 o altă vedetă anunţa că făcuse dublă mastectomie. Kathy a scris asta pe Twitter, cu extraordinarul ei simţ al umorului: “Hey, dragii mei, îmi pare rău pentru perioada mea de tăcere. Am fost diagnosticată cu cancer la sân acum două luni, iar acum mă refac după operaţie. Dar nu mi-e dor de sânii mei aşa cum mi-e dor de serialul Harry’s Law” De menţionat că talentata actriţă a învins cancerul de două ori, prima oară în 2003, când a fost diagnositcată cu cancer ovarian. Din aceeaşi categorie cu Kathy face parte o altă actriţă de excepţie, Maggie Smith, care a aflat că are un nodul canceros la sân foarte târziu, abia la 74 de ani. Asta se întâmpla în 2008, iar după operaţie, Maggie a ales să continue filmările la “Harry Potter”, urmând chimioterapia în paralel.

Alte celebrităţi care au câştigat lupta cu cancerul mamar sunt Sheryl Crowe (foto sus), Cynthia Nixon şi Jaclyn Smith, toate trei fiind implicate în lupta împotriva acestei boli, de la acţiuni caritabile la campanii puternic extinse şi în mediul virtual.

Cazuri aparte de vedete care au avut cancer la sân

Kylie Minogue- după depistarea unui nodul la sân, lui Kylie i s-a spus că formaţiunea respectivă nu este periculoasă. Şi poate că asta ar fi costat-o... totul, dacă nu ar fi repetat investigaţiile în altă parte, în 2005 primind diagnosticul în urmă căruia a făcut operaţie şi chimioterapie.

Anastacia– este un caz aparte între vedetele care au avut cancer la sân, pentru că boala a revenit la zece ani după diagnosticul iniţial. Prima dată, Anstacia a aflat că are un noudul în 2003, atunci când voia să facă o operaţie de reducere a bustului, iar atunci şi-a extirpat nodulul cu succes. Vedeta a ştiut că riscul unei recidive plutea deasupra capului său, iar când riscul a devenit realitate, şi-a anulat turneul european şi a optat în iulie 2013 pentru dubla mastectomie. Abnul trecut, în mai, recuperată complet, Anstacia şi-a lansat cel de-al şaselea labum, iar acum se află în turneu în Australia.

Christina Applegate– actriţa din „Familia Bundy” a suferit o dublă mastectomie – luând decizia acestei operaţii preventiv, după ce doctorii detectaseră cancer doar la unul dintre sâni, în 2008. Cazul ei este mai puţin cunoscut decât al Angelinei Jolie, însă Applegate are aceeaşi genă mutantă BRCA1, care semnalează riscul de cancer, mama ei fiind o supravieţuitoare a aceleiaşi boli.De când a fost diagnosticată, Christina urmează o dietă sănătoasă şi a înfiinţat rightactionforwomen.com, un site dedicat educării în ceea ce priveşte riscurile apariţiei bolii şi a metodelor de detectare.

Giuliana Rancic– şi ea este una dintre vedetele care au avut cancer la sân. Giuliana a descoperit în urma unei mamografii făcute în 2010 că are cancer. În octombrie 2011, ea a anunţat public că a fost diagnosticată cu o formă incipientă de cancer mamar, pentru care a făcut lumpectomie şi chimioterapie. La o săptămână de la operaţie, s-a întors la show-ul Fashion Police. În decembrie acelaşi an, a declarat că va face dublă mastectomie. Mai mult, în paralel cu lupta împotriva cancerului, ea a continuat şi eforturile de a face un copil cu soţul ei, Bill - după mai multe tentative eşuate, inclusiv prin fertilizare in vitro, una dintre încercări sfârşindu-se cu un avort spontan. Şi iată că în vara lui 2012 a adus pe lume un băiat, Edward, care acum o motivează şi mai mult să lupte cu cancerul. Ulterior, Giuliana a început să fie criticată pentru silueta ei silfidă. Recent, ea a dat explicaţia evidentă a acestui fapt. "Unii oameni s-au gândit că poate a revenit cancerul. Cei mai mulţi m-au acuzat de toate tulburările alimentare posibile. Şi m-am gândit: Dumnezeule, dacă cineva ar crede într-adevăr că sufăr de anorexie, atunci felul de a mă acuza e oribil. Totuşi, după ce am continuat tratamentul medical împotriva cancerului, mi-am dat seama că mâncam mult, dar nu câştigam deloc în greutate. Atunci m-am îngrijorat. Îmi pare rău că unii oameni consideră că sunt dezgustător de slabă, aşa cum s-au exprimat, dar pur şi simplu nu am ce face. Mă consider norocoasă pentru că am tipul de cancer care reacţionează bine la medicaţie.", a scris Giuliana pe contul ei de socializare media.

Vedete care au acţionat preventiv

Angelina Jolie a şocat lumea cu alegerea ei extremă de a face dublă mastectomie preventivă şi mai mult, de a-şi extirpa ovarele şi trompele uterine. Totul prevenitv, după ce a aflat că are BRCA1, gena mutantă responsabilă de apariţia cancerului. Riscul ei de se îmbolnăvi era unul foarte mare, mai ales că bunica, mama şi mătuşa ei fuseseră răpuse de aceeaşi cruntă boală. Ecourile alegerii sale curajoase vin să dovedească forţa imaginii lui Jolie – şi unda de şoc în mentalul publicului care a aflat că sex simbolul a avut puterea să renunţe la ceea ce în mod classic sunt considerate simbolurile feminităţii. Nu întâmplător cazul lui Sharon Osbourne este unul mult mai puţin cunoscut. Însă ea a urmat înaintea lui Jolie, în 2012, aceeaşi procedură de dublă mastectomie preventivă, după ce a aflat că are BRCA1. Sharon a fost cu atât mai hotărâtă cu cât cu zece ani în urmă se confruntase cu cancerul la colon. “M-am gândit că şansele nu sunt de partea mea. Nici măcar nu m-am gândit la sânii mei într-un mod nostalgic. Am vrut doar să-mi trăiesc viaţa fără a avea acea teamă încontinuu!”

Foto: WENN

Comentarii

Articole asemănătoare

Modifică Setările