11 ani fără Jean Constantin. Marele actor care adora să dăruiască tuturor bucurie

26 mai, 2021
1 jean constantin jpg jpeg

Acum 11 ani, într-o zi de 26 mai, lumea teatrului şi a cinematografiei rămânea mai săracă, deoarece Jean Constantin plecase pentru totdeauna.

A fost un actor român de film, estradă, radio, televiziune, scenă, voce şi vodevil, care a excelat în roluri comice, considerat „maestrul comediei”. Printre personajele memorabile întruchipate de Constantin se numără cele din seria B.D. (Brigada Diverse), filmele de acţiune şi de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu şi bucătarul Ismail din serialul de televiziune Toate pânzele sus (1976).

Viaţa sa însă nu era la fel de veselă precum rolurile pe care le juca. Memorabilă este şi melodia ”Fir-ar mama ei de viaţă”, unde Jean Constantin dă de înţeles că una se vede, altceva e în suflet.

”Toamna a venit, piesa s-a sfârşit

Ieşi din scena acum, paiaţă,

Teatrul este gol, viaţa e un rol,

Fir-ar mama ei de viaţă!”

În 2009 şi 2010, actorul a fost internat în mai multe rânduri din cauza problemelor cardiace. A murit la 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanţa, iar vestea morţii sale a fost făcută publică de către actorul Alexandru Arşinel.

Unul din cele mai iubite roluri a fost Ismail, din serialul „Toate pânzele sus!“”. Turcul Ismail, care nu se despărţea niciodată de polonicul lui, avea replici savuroase, stâlcite intenţionat în limba română. Au rămas memorabile replicile „Întâi mâncam şi pe urmă luptam“ şi „Ismail mâncam, cu polonicul dădeam“.

Actorul avea o strânsă prietenie cu cântăreţul de muzică grecească Ionuţ Galani, care îl cunoştea din copilărie.

„Prin anii '80, şi-a rupt mâna la un moment dat într-un accident şi a avut nevoie de recuperare medicală. Aşa a ajuns la Spitalul de Ortopedie din Eforie, unde tatăl meu, Dumitru, era profesor de recuperare medicală. Între ei s-a legat o strânsă prietenie, care a durat până la moartea lui Jean. Aşa l-am cunoscut şi eu. La scurt timp am devenit prieteni de nedespărţit“, îşi aminteşte cântăreţul de muzică grecească.

Galani spune că spune că a fost o onoare pentru el să trăiască atât de mult timp în preajma actorului constănţean. „Nea Jean era un om foarte bun, foarte sufletist. Ţin minte că atunci când a murit Dan Spătaru, m-a întrebat: «La mine o să vină atâta lume?», iar eu i-am răspuns că o să vină «Toată Constanţa»“.

Jean Constantin a avut trei soţii, iar ultima, Nina, mai fusese căsătorită cu un alt actor înaintea lui Jean. Iată ce a declarat artistul pentru un post local de televiziune din Buzău:

„Ultima mea soţie – că trei au fost toate şi nu le-am atins nici cu o floare – e Jean Elena, care a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti 40 de ani. Când am jucat «O scrisoare pierdută», ne-am cam împrietenit. Este fosta soţie a lui Gheorghe Cozorici. Nina este şi rămâne o doamnă extraordinară, o soţie rară. E frumoasă. N-are ea un ochi, dar e frumoasă!”, povestea Jean Constantin pentru Focus TV din Buzău.

Foto: FacebookRecente pe Ok! Magazine

Doina Teodoru stand up despre Dana Budeanu la iUmor   Antena 1 (4) jpg
roxana hulpe botez fetita jpg
nunta smiley si gina pistol jpg
general 2 jpg
Eva Longoria, splendidă la Cannes, mai 2023, Getty (4) jpg
Salma Hayek la Cannes, mai 2023, Getty (1) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (3) jpg
Victoria și Beckham Screenshot 2023 04 19 at 19 45 16 png
Beyoncé și Tina Turner împreună pe scenă, în 2008, Getty (1) jpg
Heidi Klum la Cannes 2023, Getty (3) jpg
Tina Turner si Erwin GettyImages 471719398 jpg
Madalina Ghenea 1, Instagram (4) jpg
Oana Ioniță și Florin Budnaru
Bryan Adams, Diana Ross si Tina Turner Foto: Instagram
Tina Turner a murit  Foto: Profimedia
Andreea Cristea colaj jpg
Gina Chirila (1) jpg
Irina Shayk la Cannes, Foto Getty (2) jpg