Ce s-a întâmplat cu Michael York? Celebrul actor britanic a suferit o transformare şocantă. "Mi-am pierdut vocea complet!"

16 septembrie, 2020
1 michael york deschidere jpg jpeg

Starul britanic de 78 de ani care a jucat în peste 70 de filme se luptă cu o gravă afecţiune rară

Michael York a avut întotdeauna un chip plăcut, care transmitea blândeţe - deşi s-a remarcat şi în roluri negative. Acum, însă, la 78 de ani, trăsăturile lui fizionomice sunt complet transformate. Şi nu putea fi vorba despre o viaţă dezordonată, plină de vicii, pentru că York este cunoscut drept un om echilibrat şi decent, cu una dintre cele mai longevive căsnicii - el şi soţia Patricia York au 52 de ani de mariaj. Privindu-i schimbarea dureroasă, înţelegi că nu putea fi vorba decât despre probleme de sănătate.

În 2013, Michael York a anunţat că suferă de o afecţiune rară, numită amiloidoză. Iniţial, doctorii au crezut că avea cancer osos. În 2012, actorul a făcut un transplant de celule stem, pentru a îmblânzi simptomele bolii. Amiloidoza se dezvoltă atunci când o proteină numită amiloid se acumulează în organe. Amiloidul este o proteină anormală, produsă de măduva osoasă, dar care poate fi depusă în orice ţesut sau organ, distrugându-l treptat. Astfel, boala poate afecta organe variate, de la inimă la rinichi, ficat, sistem nervos, splină şi tract digestiv. Amiloidoza severă poate duce la degradarea organelor, punând viaţa în pericol. 

Această problemă de sănătate este şi motivul pentru care Michael York a fost rar văzut în public din 2010 încoace. "Totul a început în 2011, când filmam pentru un serial şi am descoperit că aveam nişte cearcăne enorme şi adânci, deşi nu eram obosit şi mă odihneam. La început, le-am putut ascunde cu machiaj, dar lucrurile s-au înrăutăţit, aşa că am ajuns să fiu nevoit să port ochelari întunecaţi. După numeroase investigaţii, pentru că la început doctorii nu ştiau ce am, am descoperit că am această boală rară cu urmări neaşteptate. Mi-am pierdut vocea complet. Ceea ce pentru un actor este alarmant. Între timp, mi-a revenit cât de cât. Dar faţa mea este umflată, de la medicamente, dar şi de la boală în sine. Proteina aceea se depozitează peste tot. Cât despre părul meu, ce să spun, am pierdut o parte din el, dar aşa am un look la modă", spune actorul care nu şi-a pierdut, ]n schimb, optimismul şi simţul umorului. 

Foto: Getty ImagesRecente pe Ok! Magazine

Hailey Baldwin Bieberprofimedia 0679444425 jpg
brad pitt
paris si sotul
Oana si Mioara Roman jpg
Nicolae al Romaniei si sotia sa, Alina Maria, in port traditional bucovinean jpg
adela popescu
ben  jennifer 3 jpg
Fiica lui Kim Jong un, Ju Ae   Profimedia (1) jpg
andreea marin6 jpg
Catherine Zeta Jones
Hugh Jackman și soția sa, Deborra Lee Furness
Elizabeth Taylor 0  sursa   GettyImages jpg
denise si sotul
1 jennifer garner jpg jpeg
carmen bruma mircea badea jpeg
Anisia Gafton jpg
kim si kanye jpeg
Crina Semciuc    FOTO Horațiu Sovaiala, Ionut Rusu (1) jpg