Cum a ajuns actriţă Marga Barbu: „S-a descoperit că am ceva cardiac şi trebuia să mă operez. Eram disperată, voiam să mă sinucid”

21 august, 2020
1 marga1 jpg jpeg

Avea ceva ce te ducea cu gândul la actriţele franceze, dar ea le-a aparţinut românilor. Marga Barbu va putea fi văzută sâmbătă, 22 august, ora 21.10, la TVR 1, în filmul Răpirea fecioarelor.

Actriţă de teatru şi film, Marga Barbu (n. Margareta-Yvonne Butuc) s-a născut pe 24 februarie 1929, Ocna Şugatag, Maramureş. S-a mutat împreună cu familia în Bucureşti după împlinirea vârstei de 14 ani. Prima ei mare dragoste a fost dansul şi ar fi făcut orice să-şi urmeze mama, balerină la Viena. A fost angajată a Operei Române, dar la vizita medicală i s-au descoperit probleme cardiace, ceea ce a făcut-o să renunţe la ideea unei cariere în dans.

„M-am apucat întâi de dans. Mama mea făcuse şi ea balet la Viena. Am fost angajata Operei Române, dar la vizita medicală s-a descoperit că am ceva cardiac şi trebuia să mă operez. Eram disperată, voiam să mă sinucid... Eu ziceam că sunt făcută pentru dans şi nu mă vedeam făcând altceva. Dar mâna Celui de Sus ştie mai bine decât noi ce ne trebuie. Eu făceam pe atunci mai multe: şi cursuri de actorie, şi dans, şi mă înscrisesem şi la filozofie. Aşa a fost să fie, să mă fac actriţă. Dar nu regret, pentru că meseria de dansatoare e scurtă, epuizantă şi nu aş fi rezistat prea mult. Totul mi-a fost parcă predestinat în viaţă: şi întâlnirea cu soţul meu (scriitorul Eugen Barbu), şi cariera de actriţă...", mărturisea actriţa într-un interviu.

3 marga2 jpg jpeg
stanga
dreapta
2 marga1 jpg jpeg
3 marga2 jpg jpeg

În 1950, a absolvit Institutul de teatru din Bucureşti. A debutat în cinematografie în 1953 („Nepoţii gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu), dar a devenit cunoscută, în special, pentru rolurile Aniţa din seria „Haiducilor” şi Agatha Slătineanu din seria „Mărgelatu”, dar şi pentru rolul de compoziţie din „Domnişoara Aurica” (regia Şerban Marinescu, 1986), pentru care a fost distinsă cu Premiul ACIN. A mai jucat, de asemenea, în „Bietul Ioanide", de Dan Piţa (1980) - Premiul ACIN şi „Comoara din Carpaţi", regizat de Cornel Todea (1975), lista producţiilor cinematografice în care Marga Barbu a deţinut roluri numărând 34 de filme. Ultimul în care a apărut a fost „Lacrima cerului” (1989).

Marga Barbu: „Cea mai mare satisfacţie a fost să văd bucuria spectatorilor, când intram pe întuneric în sala de cinematograf şi îi vedeam amuzându-se şi aplaudând. Cele mai dragi îmi sunt filmele cu Aniţa şi cu năbădaiosul de Margelatu şi «Domnişoara Aurica».”

Pe lângă impresionanta cariera pe care a avut-o în cinematografie, Marga Barbu a fost şi o iubită actriţă de teatru. Din 1952 şi până la pensionare, în 1993, Marga Barbu a fost actriţă la Teatrul Nottara.

A fost căsătorită timp de peste 30 de ani cu scriitorul Eugen Barbu (a treia ei căsătorie). S-a stins din viaţă la 16 ani după moartea soţului ei, în martie 2009.Recente pe Ok! Magazine

mihai9 jpg
alberts30 jpg
Vera Wang jpg
perju20 jpg
1 paul de romania jpg jpeg
liot2 jpg
begona gomez profimedia 0703879614 jpg
brigitte profimedia 0703853077 jpg
allen jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (11) jpg
ciutacu20 jpg
Top Gun  Tom Cruise (3) jpg
Cameron Diaz jpg
r kelly gettyimages 172025666 jpeg
8 johnny depp3 jpg jpeg
Shakira si Pique jpg
brigitte profimedia 0703644029 jpg
3 ariana grande jpg jpeg