Dietele bizare din Vechiul Hollywood: cum slăbeau Liz Taylor, Marilyn Monroe și Elvis Presley

25 decembrie, 2023

Liz Taylor a scris o carte cu rețete care aveau ca ingredient principal alcoolul, Marilyn Monroe risca Salmonella din cauza meniului ei, iar Elvis a apelat la... Frumoasa din pădurea adormită ca să-și potolească apetitul insațiabil. Nici plătite n-ar urma divele actuale asemenea plan alimentar.

Marilyn Monroe GettyImages 517721542 jpg

Marilyn Monroe era ferm convinsă că avea un stil de viață echilibrat, lucru susținut cu toată tăria în interviul oferit de ea revistei Pageant în 1952, și-i contrazicea pe toți cei care-i considerau alegerile ei alimentare „absolut bizare”. „Mă îndoiesc că vreun doctor poate recomanda un mic-dejun mai nutritiv pentru o fată muncitoare aflată tot timpul în grabă”, spunea cu toată convingerea. În ce consta prima masă a zilei pentru blonda supremă? În câteva ouă crude amestecate cu lapte. Am fi zis că nu-și făcea omletă din comoditate sau pentru că voia să profite de aportul de proteine, dar, de fapt, acizii grași din componența ouălelor crude îi accelerau metabolismul, iar asta era prioritatea celei mai atrăgătoare femei de la Hollywood, în anii ’50. Însă câteva sute de grame în minus pe cântar meritau oare riscul de-a se infecta cu Salmonella? Pentru că ingerarea unor ouă crude poate duce la contactarea unor bacterii de care cu greu se poate scăpa. În plus, ouăle crude au aproximativ aceeași valoare nutritivă ca cele gătite.

OK, Marilyn îndura tot acel calvar, la primele ore ale dimineții, doar din considerente estetice. Și apoi păstra tiparul înfometării tot restul zilei. Adică sărea peste prânz, ca să nu mai adauge și alte calorii asimilate, și își potolea foamea seara cu o friptură de miel, vită sau porc asezonată cu patru, maxim cinci morcovi cruzi. „Nu mă mai satur de morcovii cruzi!”, recunoștea ea într-un suflet. Iar, când poftea ceva dulce, devora câte o înghețată cu ciocolată fără nicio remușcare. În concluzie, meniul lui Monroe era complet dezechilibrat din punct de vedere nutritiv, dar cui îi păsa de asemenea detalii?! Conta doar rezultatul. Iar silueta lui Marilyn Monroe a fost admirată de întreaga planetă în aproape toți cei 36 de ani de existență ai legendarei actrițe și chiar și după aceea, prin imaginile memorabile pe care ni le-a lăsat. 

Castraveți făcuți la abur și piure cu mentă

Nici Elizabeth Taylor n-a fost vreodată interesată de un plan alimentar corect, studiat de nutriționiști. Nu era vreun guru culinar, decât posesoarea unor gene formidabile, care n-o fi exersat pe blatul din bucătărie decât săruturi fierbinți cu marea ei pasiune, Richard Burton. Liz n-ar fi fost în stare să fiarbă un ou nici dacă toată faima ei ar fi depins de asta. Dar, cu farmecul ei incontestabil, putea să se prefacă atotcunoscătoare în gastronomie atunci când s-a apucat să scrie o combinație de autobiografie cu carte de bucate, denumită Elizabeth Takes Off, în 1986. În schimb, a ales să-i servească publicului larg picanterii din propria viață, pe post de conținut apetisant. Și, printre paragrafe, mai insera parcă la nimereală câteva rețete care le-ar fi îngrozit pe Gwyneth Paltrow sau Natalie Portman ale zilelor noastre, două vegane înverșunate și filiforme – de pildă, hamburger făcut cu pâine integrală și brânză degresată, dar cu unt de arahide și smântână din plin. O altă găselniță culinară de-ale lui Elizabeth a fost salata de ton cu grapefruit, servită în coaja fructului, pentru impresie artistică.

Elizabeth Taylor foto GettyImages 537145643 jpg

Din meniul ei obișnuit nu lipsea nici cocktailul Rock Hudson, făcut din vodcă, sirop de ciocolată Hershey și lichior mexican Kahlua. Singurul ei sfat care ține totuși de o dietă sănătoasă este să reducem consumul de carne roșie și să mâncăm mai mult pește cu legume și fructe. În ceea ce privește mișcarea, putem să ne aplecăm mai des după telecomandă ca să schimbăm canalul TV, după modelul sedentarei cu ochi violeți. Iar, dacă simțim nevoia să trișăm într-una din zile de la regimul alimentar deloc restrictiv, nu trebuie să ne împiedice nimeni și nimic s-o facem. Elizabeth se răsfăța, din când în când, cu pui prăjit și prăjitură cu ciocolată și nu simțea nicio vină. „Lasă tot timpul loc pentru tort de ciocolată!”, spunea răspicat în cartea ei inedită. Și, abia când voia să slăbească puțin, lua măsuri speciale - se cântărea dimineața dezbrăcată și-și prepara apoi o combinație cel puțin ciudată de castraveți făcuți la abur și piure cu mentă. Probabil că preparatul absolut original funcționa doar pentru că era dezgustător, nu? Oricum, superstarul de altădată n-a vrut niciodată să-și piardă formele apetisante. De fapt, avea oroare de așa ceva. Voia câteodată să slăbească, dar nu prea mult. „Am început să-mi pierd bustul!”, anunța atunci alarmată. „A trebuit să pun puțină carne pe mine rapid”, a explicat pe la 50 de ani, când ținea propriul regim de „slăbire” și ținea morțiș să ne împărtășească din înțelepciunea ei gastronomică.

Dieta Frumoasa din Pădurea Adormită are o singură regulă 

Elvis Presley foto GettyImages 76041842 jpg

În contrast cu divele anterioare, Elvis Presley nici măcar nu s-a chinuit prea mult cu dietele. El mânca ce voia și, când nu voia să mai mănânce atât, se culca. Adică ținea dieta Frumoasa din Pădurea Adormită, care are o singură regulă de urmat – când ți se face foame, te bagi în pat și dormi. Dacă stai puțin să te gândești, e un soi de post intermitent de pe vremuri. Și ideea nu i-a venit lui Elvis, ci medicului său, care probabil că nu mai avea soluții pentru obezitatea Regelui Rock & Roll și toate bolile de inimă care au venit la pachet cu kilogramele în plus, în ultimii lui ani de viață.

Dar doctorul respectiv nu numai că i-a recomandat să tragă plapuma peste cap ca să uite de mâncare, ci ar fi mers atât de departe încât să apeleze la comă indusă medical, doar ca să-l ajute pe megastar să mai slăbească. Astfel, acesta i-ar fi prescris sedative ca Valium și Xanax ca să doarmă mai mult și să uite de sandvișul lui preferat, făcut din pâine albă, jumătate de kilogram de bacon (da, da, ați citit bine), unt de arahide și jeleu de struguri. Un adevărat coșmar culinar, nu-i așa?   

Foto: Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Selena Gomez la Cannes, GettyImages (1) jpg
Jennifer Lopez Ben Affleck profimedia 0874627890 jpg
Melania Trump si Donald Trump la absolvirea lui Barron Trump   profimedia 0873899269 jpg
Kevin Costner și Hayes Costner, Profimedia (1) jpg
Carla Bruni la Cannes 2024   GettyImages 2153558078 jpg
Anca Lungu si sotul Harry Arampatzis la Cannes la premiera Trei kilometrin pana la capatul lumii   Alex Rosu (3) jpg
CRBL instagram jpg
Sarah Jessica Parker, Profimedia (2) jpg
Ben Affleck și Jennifer Lopez, Getty Images (4) jpg
Bridgerton, GettyImages (1) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck, Bennifer, Getty (1) jpg
FotoJet Hailey jpg
Naomi Campbell la Cannes profimedia 0873394238 jpg
Brooke Shields în 2024, Profimedia (1) jpg
Maia Morgenstern, nou film (2) jpeg
Elizabeth Hurley, GettyImages (1) jpg
FotoJet Cannes 1 zi jpg
FotoJet Măruță jpg