FOTO&VIDEO Alexandru Ciucu, voluntar pentru Crucea Roşie, la Vama Isaccea. "În ochii refugiaţilor e foarte multă recunoştinţă, dar şi disperare"
Abia sosit de la Paris, unde este masterand, designerul de costume bărbăteşti a ajuns într-unul dintre cele mai fierbinţi puncte de frontieră de la noi, de când a început războiul în Ucraina.
Zilele trec una după alta, iar conflictul din Ucraina nu dă semne că ar fi pe final. Asta în ciuda ajutorului trimis de comunitatea internaţională şi a multiplelor încercări de negociere cu partea rusă. În acest timp, la punctele de trecere a frontierei în România, refugiaţii vin în valuri succesive, tot mai mari, iar voluntarii prezenţi la Sighetu Marmaţiei, Siret şi Isaccea par depăşiţi, fizic şi emoţional.
Din fericire, pe lângă taberele ridicate de Ministerul Apărării, prin efectivele de pompieri şi personalul medical, ONG-urile, fundaţiile umanitare şi companiile private continuă să-şi ofere serviciile, cooptând noi voluntari, pentru a acoperi cererea umanitară.
Crucea Roşie România, aflată sub coordonarea Majestăţii Sale Margareta, este şi ea în prima linie de ajutor, voluntarii trimişi la Tulcea activând la punctul de trecere a frontierei Isaccea - Orlovka, unde îi întâmpină pe refugiaţii ucraineni cu ceai cald, cafea, mâncare, produse igienice, pături, produse pentru copii (scutece, lapte praf, hrana pentru copii). Totodată, la cortul Crucii Roşii, ucrainenii au posibilitatea de a lua legătura cu alţi membri ai familiei rămaşi acasă prin oferirea de cartele telefonice cu roaming sau chiar telefoane pentru a-şi suna familia. Oamenii care trec prin Vama Isaccea sunt impresionaţi de solidaritatea românilor.
În miezul acestui furnicar de oameni, s-a aflat pentru 24 de ore şi designerul Alexandru Ciucu, ca voluntar pentru Crucea Roşie. "Am venit pentru 24 de ore, am petrecut o noapte. Orice ajutor este binevenit, atât în produse, bani, dar mai ales cu prezenţă fizică, pentru că toate lucrurile care ajung în vamă trebuie gestionate, sortate şi împărţite, şi pentru asta este nevoie de oameni. Chiar şi pentru o zi dacă veniţi este foarte important, se lucrează în ture. Dacă puteţi, veniţi mai ales noaptea, pentru că transporturile de refugiaţi vin cu aceeaşi cadenţă, doar că noaptea sunt mai puţini voluntari", spune el într-un mesaj video postat pe reţelele de socializare.
"O să vedeţi în ochii refugiaţilor foarte multă recunoştinţă, dar şi disperare", mai spune el.
Într-o intervenţie pentru Pro TV, cel mai cunoscut designer de costume bărbăteşti a relatat că "Înainte să vină fiecare val de refugiaţi, ne spun ce să le dăm, ceai, inclusiv jucării pentru copii, dar cred că cel mai greu este că ne-au spus să zâmbim. Şi asta e cel mai greu", a dezvăluit el, printre lacrimi. Întrebat dacă reuşeşte să zâmbească, Alex Ciucu a spus că "Îmi doresc măcar să nu plâng. Pentru că vin încărcat după foarte multe reportaje, după foarte multe ore de văzut la televizor, ştiri care sunt din ce în ce mai groaznice."
FOTO: capturi Pro TV