Gemenele lui Mihai Morar au trimis pachete pentru copiii refugiaţi, în timp ce la Radio ZU s-a reactivat "Oraşul faptelor bune". "Nu putem opri tancurile, dar putem porni oamenii"
Organizată, de obicei, în preajma sărbătorilor de peste an, celebra campanie a postului Radio ZU a fost activată "de urgenţă", după cum şi vremurile pe care le traversăm o impun.
În urâtul acestor ultime zile, a renăscut frumosul din oameni. Solidaritatea, conştiinţa, empatia. Un val de fapte bune care a îmbrăţişat valul de refugiaţi ucraineni sosiţi în punctele de frontieră româneşti.
Încă din prima zi a invaziei armate ruseşti în Ucraina, România şi-a deschis larg porţile şi i-a primit cu braţele deschise pe toţi cei care au fugit din calea prăpădului. Cei mai mulţi dintre ei, bătrâni şi mame cu copii, căci bărbaţii în putere, cu vârste între 18 şi 60 de ani, au fost chemaţi la arme. Ca niciodată, societatea civilă s-a mobilizat pentru a le oferi acestor oameni necăjiţi hrană, apă, medicamente şi chiar cazare în spaţii particulare. În centrul acestui tablou trist, mamele cu copii mici în braţe, unii de doar câteva luni, au impresionat cel mai mult.
Într-atât de mult, încât până şi copiii românilor s-au mobilizat, pentru a le oferi din jucăriile sau din pacheţelul lor. "Ăsta-i pacheţelul de luni pentru şcoală al fetelor mele. La ele la şcoală, copiii s-au înţeles să-şi adune forţele şi să trimită spre graniţa cu Ucraina ajutorul lor pentru copiii care mâine n-au nici pacheţel, nici tată care să-i ducă la şcoală şi nici măcar şcoală la care să meargă. Cei mai mulţi, n-au decât un ursuleţ în braţe şi o mamă cu care trec vama spre România", nota Mihai Morar în weekend, după ce şi-a ajutat gemenele să împacheteze câteva lucruri neperisabile: pateuri, biscuiţi, pufuleţi, turtă dulce, dar şi gel igienizant şi şerveţele umede.
"În acest întuneric al minţii pe care-l trăim de 4 zile, asta-i lumina care străpunge obscurul: de la mic la mare, românii îşi dau măsura umanităţii. Ăştia suntem: ne pasă, ne mişcăm, avem braţele, inimile şi casele deschise. Sunt zile în care dovedim, în masă, că străinul ne e “aproapele”. Asta-i puterea iubirii prin care putem depăşi iubirea de putere", mai spune matinalul de la Radio ZU, care are la activ multe campanii umanitare.
De alfel, el şi Daniel Buzdugan au dat startul unui nou "sezon" al "Oraşului Faptelor Bune" la Radio ZU, denumit "Români pentru ucraineni". "Pe lângă ucrainenii ajunşi în România, sunt sute de mii de oameni în oraşele Ucrainei de la graniţa cu noi, care dorm în tabere ad-hoc, în şcoli, săli de sport. Ucraina e blocată, ei au nevoie urgent de convoaie umanitare din România. Aşa putem fi de folos în aceste zile. Ne unim pentru copiii care plâng de înspăimântare şi pentru mamele care strigă a disperare. Cu sufletele deschise şi inimile unite ne rugăm pentru schimbare şi ne apucăm de făcut fapte bune. Nu putem opri tancurile, dar putem porni oamenii."
Buzdu şi Morar au intrat în direct cu reprezentanţi ai unor asociaţii care au sărit în ajutorul ucrainenilor. În urma discuţiilor cu ei, s-a făcut o listă cu produse pentru oamenii greu încercaţi: alimente de bază, neperisabile (paste făinoase, ulei, sosuri, conserve); obiecte de igienă; truse medicale; scutece (toate mărimile), şerveţele umede; mâncare pentru copii (borcănaşe); lapte praf (Nan/Aptamil); pături; pelerine; truse de prim ajutor; saci de dormit.
Dacă vrei să fii parte a acestei campanii, ascultă Radio ZU sau află mai multe informaţii de pe site-ul radiozu.ro.
FOTO: Facebook