Filme interzise în România

8 ianuarie, 2016
filme interzise in romania sean penn jpg jpeg

Faleze de nisip, Reconstituirea, Glissando, Concurs, Duminica la ora 6, De ce trag clopotele, Mitică? sunt doar câteva dintre filmele interzise în România, în perioada comunistă.

George Mihăiţă

Filme interzise în România: "Un film cu o fată fermecătoare", Saw şi Milk

Celebra peliculă "De ce trag clopotele, Mitică? " s-a numărat printre filmele interzise în România.  Este vorba despre un film românesc din 1981, în regia lui Lucian Pintilie. El are la bază un scenariu alcătuit din mai multe texte scrise de Ion Luca Caragiale, cel mai important fiind piesa D'ale carnavalului. Filmul a fost interzis din ordinul personal al lui Nicolae Ceauşescu şi a fost difuzat după 1990.

Şi "Un film cu o fată fermecătoare", de Lucian Bratu (1966) este un film ce a fost interzis în România. Pelicula spune povestea Ruxandrei (Margareta Pâslaru), o tânără care a picat examenul la teatru, îşi foloseşte farmecul personal pentru a dovedi că poate fi actriţă. Astfel ea încearcă să se apropie de mai mulţi bărbaţi: un regizor de filme publicitare, un inginer descoperit la întâmplare în cartea de telefon şi un regizor secund. Nimeni n-a aflat vreodată ce anume n-a plăcut, şi mai ales cui - dar filmul a fost retras de pe ecrane fără nicio explicaţie, apoi reintrodus fără tam-tam.

Sean Penn

Dar nu numai filmele româneşti au avut un astfel de tratament. Mai nou, în 2008 şi la începutul anului curent, Saw şi Milk se numără printre filmele interzise în România. Aceste pelicule au fost sancţionate de comisia de rating de la noi cu un "interzis spre difuzare la cinema", respectiv "interzis sub 18 ani". În aceste două ultime cazuri, reacţia în mass media a făcut comisia să revină asupra deciziei: Milk a primit un rating mai uşor "interzis minorilor sub 15", iar Saw IV aprobat pentru difuzare, însă interzis minorilor.

Nymphomaniac II, printre filmele interzise în România

Şi Nymphomaniac II este unul dintre filmele interzise în România. În ianuarie 2014, Nymphomaniac II a fost interzis, o perioadă,  în cinematografele din ţara noastră. Filmul a fost încadrat de comisia de rating a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) ca film "Interzis minorilor sub 18 ani şi interzis proiecţiei cu public", s-a arătat într-un comunicat al Independenţa Film, distribuitorului peliculei. În urma deciziei CNC, "Nymphomaniac Vol. II" ar fi trebuit să nu ruleze în cinematografele de la noi din ţară. Însă, la scurt timp, membrii comisiei CNC au revenit asupra deciziei şi s-au gândit să rămână doar la interzis minorilor sub 18 ani. Asta după ce în presă şi pe site-urile de socializare a izbucnit un întreg scandal legat de hotărârea CNC al României, unică în Europa.

Nymphomaniac este epopeea erotică a unei femei al cărei traseu, de la naştere şi până la vârsta de 50 de ani, ne este povestit de personajul principal, Joe, cea care şi-a pus diagnosticul de “nimfomană”.



Recente pe Ok! Magazine

Gopo 2024   Amalia Enache, Andreea Raicu, Olimpia Melinte, Manuela Harabor jpg
Andreea Antonescu foto Ok Magazine DSC 0103 (2) jpg
FotoJet David tatuat jpg
Nicole Kidman, premiu pentru întreaga carieră, GettyImages (14) jpg
florin piersic facebook jpg
Jennifer Garner, Profimedia jpg
FotoJet Gherman jpg
FotoJet Penelope jpg
Violeta Bănică, fiica Andreei Marin, pe podiumul de modă la gala Nu există nu se poate   Facebook (9) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (5) jpg
Miss Universe Argentina PNG
Gest tandru între Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu la gala Nu există nu se poate   Insta (3) jpg
Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg
FotoJet Rafa și Nole jpg
Roxana Ciuhulescu la gala Nu există nu se poate     Foto Mihai Solovastru Photography (1) jpg
FotoJet Gala Andreea jpg
Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg