Înfiase cinci copii, dar îi înfometa şi îi bătea crunt. Abuzurile incredibile la care actriţa Joan Crawford îşi supunea copiii

21 iunie, 2020
9 clar asta jpg jpeg

La un an de la moartea starului din Vechiul Hollywood, una dintre fiicele adoptive ale actriţei a publicat o autobiografie care a scos la iveală latura necunoscută a lui Joan Crawford, aceea de mamă abuzivă şi violentă.

Christina Crawford, unul dintre cei cinci copii adoptaţi de Joan Crawford, şi-a lansat memoriile, Mommie Dearest, în 1978, moment în care întreaga lume a aflat despre alcoolismul starului hollywoodian, dar şi despre metoda dură de parenting pe care o practica. Iată câteva adevăruri dureroase scoase la iveală de fiica cea mare a fostei actriţe.

sau asta jpg jpeg

Joan nu putea să suporte umeraşele din sârmă şi, la un moment dat, şi-a trezit fiica în mijlocul nopţii ca să o certe că folosise, în timp zilei, aşa ceva. Dar n-a trezit-o uşor, cu un pupic pe obraz, ci apucând-o brutal de păr pe fiica sa. Crawford a tras-o pe Christina de păr din pat şi a bătut-o apoi cu un umeraş de sârmă până când copila a început să audă un ţiuit în urechi. „Fără umeraşe din sârmă, ai înţeles? Fără umeraşe din sârmă!”, ţipa faimoasa mamă scoasă din minţi.

Joan Crawford cu copiii Christina şi Christopher

profimedia 0501545524 jpg jpeg

Tortură fizică şi psihică

Un obicei îngrozitor pe care-l avea Crawford era să-şi trezească copiii în miezul nopţii, beată moartă, şi să-i pună să facă curat prin casă ore în şir, chiar dacă dezordinea respectivă nu era făcută de ei. Christina numea aceste episoade „raziile nocturne” ale mamei.

Armonia era doar în faţa camerelor de filmat sau fotografiat

profimedia 0154566230 jpg jpeg

Şi comportamentul inuman al celebrei actriţe nu se oprea aici. Fiica ei cea mare a povestit, în cartea ei autobiografică, despre un moment absolut incredibil, când a fost lăsată, de către mama ei, fără mâncare zile în şir. Motivul? Copilul refuzase să mănânce o bucată de friptură neprăjită destul, aproape crudă, şi, drept pedeapsă, nu mai avea voie nimic de mâncare. Câteva zile la rând. Asemenea practici nemiloase ale mamei aveau, chipurile, menirea de-a o controla pe fiica „neascultătoare”.

Control asupra celor mici

Tot în scopul de a-şi controla cât mai bine copiii, Joan obişnuia să îl lege pe fiul Christopher de pat seara, când se ducea la culcare, îl punea într-un sistem de „dormire în siguranţă”, cum îl numea ea. Iar pe Christina o trezea, în mod brutal, noaptea şi o trimitea să facă duş, aşa somnoroasă cum era.

Nici măcar Crăciunul nu le aducea bucurie copiilor asupriţi ai legendarei actriţe. Toţi cei cinci copii adoptaţi ai acesteia erau fotografiaţi cu numeroase cadouri, după care li se spunea că trebuia să aleagă unul singur, pentru că restul ajungeau la asociaţiile caritabile de care se ocupa vedeta.

profimedia 0043086302 jpg jpeg

La 13 ani, Christina a suferit una dintre ultimele bătăi din partea faimoasei sale mame. Bătaia suferită atunci fusese atât de cruntă, încât bietul copil credea că nu va mai supravieţui loviturilor mamei şi încercării ei de-a o sugrama. „Atunci a fost ultima dată când am mai mâncat bătaie. Crescusem şi ştiam că, dacă avea să se mai întâmple încă o dată, aveam de gând să mă apăr indiferent de consecinţe”, i-a spus fiica lui Joan faimosului Larry King la câteva decenii distanţă de momentul cu pricina.

Ultimul atac

Totuşi, Crawford a mai atacat-o o dată pe fiica sa după ce aceasta a crezut că Christina a încercat să-l seducă pe soţul actriţei, Alfred Steele. Nici măcar n-a mai contat că s-a dovedit că nu era deloc aşa. Joan, pur şi simplu, nu-şi putea ţine în frâu furia nubună.

profimedia 0253548109 jpg jpeg

După ani şi ani de abuzuri fizice, Christina n-a mai suportat situaţia şi a încercat să se sinucidă la 15 ani. Adolescenta se afla la internat atunci când a dat pe gât mai multe pastile. Nici măcar după asemenea moment crunt mama ei n-a dat niciun semn de compasiune. De fapt, Joan nu şi-a contactat fiica la aflarea veştii că adolescenta încercase să se sinucidă şi nici n-a vorbit niciodată cu ea despre acel... incident.

Christina nu şi-a acuzat niciodată mama că şi-ar fi omorât cel de-al patrulea soţ, adică pe Steele, doar a semnalat că bietul bărbat perfect sănătos a căzut din senin pe scări, la un moment dat, şi a murit la numai trei ani de la nunta cu faimoasa şi apriga Joan Crawford.

Final trist

profimedia 0154566231 jpg jpeg

Inutil să mai spun că cei mai abuzaţi copii dintre cei toţi cinci pe care-i adoptase actriţa nu au fost trecuţi în testamentul vedetei, care şi-a dat ultima suflare în 1977. „Ştiu ei de ce”, spusese Crawford cu referire la faptul că Christina şi Christopher i-au dat celebrei mame cea mai mare bătaie de cap pe parcursul vieţii ei.

foto - ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

Jennifer Garner a dus fetele la Disneyland, Profimedia (4) jpg
ilie dumitrescu foto OK JPG
 Ashley Graham  (1) jpg
Nunta Smiley (1) jpg
Doina Teodoru stand up despre Dana Budeanu la iUmor   Antena 1 (4) jpg
roxana hulpe botez fetita jpg
nunta smiley si gina pistol jpg
general 2 jpg
Eva Longoria, splendidă la Cannes, mai 2023, Getty (4) jpg
Salma Hayek la Cannes, mai 2023, Getty (1) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (3) jpg
Victoria și Beckham Screenshot 2023 04 19 at 19 45 16 png
Beyoncé și Tina Turner împreună pe scenă, în 2008, Getty (1) jpg
Heidi Klum la Cannes 2023, Getty (3) jpg
Tina Turner si Erwin GettyImages 471719398 jpg
Madalina Ghenea 1, Instagram (4) jpg
Oana Ioniță și Florin Budnaru
Bryan Adams, Diana Ross si Tina Turner Foto: Instagram