Andrei Leonte, la 33 de ani: ce s-a schimbat în viața primului câștigător X Factor din România?

25 iulie, 2022

Andrei Leonte a devenit cunoscut publicului larg în 2012, atunci când a câștigat primul X Factor din România. De atunci, a continuat să facă muzică, a terminat masterul la UNATC, face producție video, scrie și are un job într-o agenție de publicitate. Despre toate ne vorbește în cele ce urmează.

andrei leonte JPG

Andrei, ce-ai mai făcut în ultima perioadă?  

Andrei Am terminat masterul la Producție de film, UNATC. Mă rog, tre' să mai duc și disertația, da' eu zic că tot se pune cât de cât. Am lucrat la o piesă nouă, da' vă povestesc mai jos, și tocmai ce mă întorc dintr-o vacanță, care cred că e cea mai mare realizare de anul ăsta. Tare prost mă descurc să-mi găsesc timp liber! Și mai ales dacă e vorba de zile întregi. 

Mai cânți? Ce le pregătești celor care preferă stilul tău de muzică?

Ha, mi-a plăcut formularea asta - "cei care preferă stilul meu de muzică". Până acum îi numeam "cei câțiva oameni care mă ascultă ", dar sună mai bine formularea voastră! O s-o folosesc! Păi, trebuia să lansez ceva în iunie, dar au intrat pe fir celelalte joburi, plus sesiunea, și mi se părea că nu mă pot concentra pe finalizarea piesei, așa că am lăsat-o pe toamnă. Mi se pare că, în timpul vacanței, lumea e mai puțin atentă la ce se întâmplă pe net - o chestie care de altfel e îmbucurătoare. Așa că am preferat sa aștept să o lansez când poate piesa mea ar fi un prilej de a scăpa de stresul jobului, fie și pentru 3-4 minute. 

andrei leonte 3 JPG

Când ai descoperit că îți place muzica?

Se pun momentele în care cântam după casetofon la 6-7 ani? Nu știu... Mie mi-a luat un pic până am înțeles ce să fac cu muzica. De fapt, cam vreo 12-13 ani. Și e posibil ca la un moment dat sa îmi dau seama ca și felul în care vad lucrurile acum e greșit. Am luat lucrurile mai în serios pe la vreo 16 ani, dar chiar și așa, știam că vreau să fiu pe scenă, da' cam atât. Abia pe la 28-29 de ani am început sa îmi pun întrebări despre ce fel de artist vreau sa fiu și cu ce sper ca "oamenii care preferă stilul meu de muzică" să rămână.

Cât la sută e muncă și cât e talent pentru a avea succes în showbiz?

Nu știu, eu zic că nu există vreo rețetă. Dacă ar exista, cred că ar avea mai mulți succes. Fiecare lucrează în felul lui. Pentru mine, într-un final, presimt că insistenta se va dovedi a fi elementul care va conta. Adică ce fac și acum: fac muzică și le-o arat oamenilor. Și apoi fac altă muzică cu care vin din nou în fața oamenilor și tot așa. La un moment dat probabil c-o să mă audă. 

Ce alte proiecte mai pregătești? La ce să ne așteptăm?

Păi un proiect nou pe care îl pregătesc e disertația aia de care vă povesteam mai sus. Cred ca ăla va fi proiectul verii pentru mine.  Mai pun bazele unui nou band de cover-uri împreună cu colegul Alex Luft (cu care și compun). Ne numim "Andrei and the Luft" și avem o singură poză pe contul de Instagram, da' vă așteptăm să ne dați follow și apoi să ne chemați la "nunți, boteze și chermeze"! Restul timpului mi-l ocup cu ce am de făcut în mod regulat - am un job part-time de copywriter la o agenție de publicitate, produc și editez tvc-uri, lucrez și în producție de lungmetraje (pe posturi, evident, mai mici), îmi țin cât pot de bine conturile de social media, compun, scriu și încerc să slăbesc. 

Cum crezi că a evoluat piața muzicală românească în ultima vreme?

Sincer, nu prea știu. Știu cum sună, și chiar nu vreau sa jignesc pe nimeni și îmi cer scuze dacă am făcut asta deja, dar asta e adevărul. Radio nu ascult, la TV nu mă uit, platformele de streaming mă cam țin în bula mea, așa că nu prea știu ce se întâmplă. Mai văd postări despre ce mai e prin trending și mai aud niște piese prin mall-uri, dar deja sunt voci pe care nu le știu. Cred că am îmbătrânit! 

andre leonte JPG

Foto sus: Andrei, cu iubita lui, Laura

Dar cum ar arăta un top 5 melodii preferate?

Playlist-ul de baza însumează acum 108 ore și 22 de minute și conține și Doja Cat, The Lumineers, Korn, Hozier, Florence + The Machine, Lizzo, John Mayer, Billie Eilish, Ben Howard, MKTO, Dua Lipa, The Black Keys, Kaleo, Red Hot Chilli Peppers, The Weeknd, Foo Fighters, Paolo Nutini, Arctic Monkeys, Harry Styles, Fink, Woodkid. 

Care este cea mai importantă lecție învățată în pandemie?

Că te îngrași mai repede după 30 de ani. Și că ai o mai mare nevoie de oameni decât credeam. Fie și de simpla lor prezență fizică. Și că e musai să existe o a doua sau chiar a treia sursă de venit.



Recente pe Ok! Magazine

Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti, Profimedia jpg
Lucien Laviscount și Shakira, Profimedia (3) jpg
FotoJetGillian jpg
Paris Prince și Blanket Jackson GettyImages 2117918841 jpg
Salma Hayek și Valentina Paloma Pinault la Oscaruri, Getty (3) jpg
4 arnold schwarzenegger jpg jpeg
Shakira, GettyImages 2103262299 jpg
cameron diaz mama 51  jpg
FotoJetKateșiCatherine jpg
Shannen Doherty Kate Middleton jpg
Ben Affleck și Jennifer Lopez, Getty Images (4) jpg
Dan Negru, Florin Piersic, Leon Dănăilă jpg
Michelle Pfeiffer, Getty jpg
Kathy Hilton Paris și Nicky (2) png
FotoJetKate Piers jpg
supermodele de altădată jpg
Andra și invitații săi în concertul Tradițional, Arhivă personală jpg
Emmanuel Macron   Soazig de la Moissonniere (2) jpg