Divele anilor ’90 - Dana Săvuică

8 iulie, 2016
5 divele toate jpg jpeg

Bianca Brad, Nicoleta Matei, Anca Ţurcaşiu, Dana Săvuică şi Monica Davidescu

Dana Săvuică: „Mă bucur de libertate absolută“

Mereu a uimit cu exuberanţa ei, iar acum, la 46 de ani, îşi redescoperă feminitatea!

A fost unul dintre cele mai apreciate manechine ale generaţiei sale şi prima femeie din România care a îndrăznit să-şi expună nurii într-un picto­rial pentru Playboy. E de-un optimism fantastic şi vorbeşte cu lejeritate despre cele mai contro­versate momente din viaţa sa, care au creionat femeia puterni­că de astăzi. Anul trecut a lăsat în urmă o căsnicie de 25 de ani, chiar după aniversarea nunţii de argint care scotea povestea ei de dragoste din tiparele cotidiene. Dar, în ciuda momentului de cum­pănă, Dana Săvuică a decis ca, din acel punct, să-şi redescopere valenţele şi, cel mai important, să se pună pe sine pe primul loc.

stanga
dreapta
savuica 1 jpeg
savuica 2 jpeg
savuica 3 jpeg
savuica 5 jpeg
5 divele toate jpg jpeg
8 divele jpg jpeg

Tocmai te-ai întors din America. Ce ai făcut acolo?

Dana Mi-am îndeplinit un vis pe care-l aveam de foarte mult timp. Mi-am închiriat un superb Mustang decapotabil cu care am mers din oraş în oraş, San Francisco-L.A.-Las Vegas, am bifat Grand Canyon şi multe dintre obiectivele pe care voiam să le văd. Practic, am avut ocazia să trăiesc acest vis şi să mă bucur de libertate absolută.

Apropo de libertate absolută, cum e să fii burlăciţă la vârsta asta?

Habar n-am. Eu n-am divorţat ca să să reintru „pe piaţă“ şi ca să încep să fiu vânată de bărbaţi ori să-mi găsesc o partidă bună. Pur şi simplu, am fost împinsă să fac acest pas când mi-am dat seama că acolo unde a fost enorm de multă dragoste nu mai exista co­municare, iar eu şi soţul meu nu ne mai uitam amândoi la acelaşi tablou. A fost o decizie matură, firească şi spre binele amândurora. Nu am absolut nimic să-mi reproşez. E prima oară când realmente sunt singură şi învăţ în fiecare zi ce înseamnă această singurătate. Şi, sincer, îmi place că sunt propriul meu stăpân. Dacă în prima parte a vieţii mele conta foarte mult să am un soţ, o familie, să fiu femeia unui singur bărbat, să iubesc indiferent de orice, la vârsta asta mi-am dat seama că sunt multe lucruri pe care puteam să le fac, pe care vreau să le fac de acum încolo şi care au legătură cu sufletul meu şi cu dorinţele mele. Vreau să mă gândesc şi la mine acum. Nu ştiu ce se va întâmpla cu mine şi cu viaţa mea, habar n-am. Nu ştiu dacă va veni cineva în viaţa mea, cine va fi, cum va arăta, nu contează asta.

Dar vei fi vânată...

Sunt, nu că voi fi!

Te agasează asta?

Nu neapărat. Sunt unii care insistă şi cărora le-am transmis fru­mos şi elegant că nu mă interesează. E greu să mă trezeşti la viaţă, din punctul ăsta de vedere, pentru că eu sunt o femeie care a fost măritată timp de 25 de ani, care a fost extrem de îndrăgostită de soţul ei şi care nu caută să-şi înlocuiască partenerul.

image

image

Unde te-ai mutat?

Momentan, stau într-un apartament al părinţilor mei. O să mă mut într-o casă care încă nu este gata.

Acum, nu mai e nici Julie acasă...

Bine, fiica mea nu mai stă cu mine, dar asta nu înseamnă că nu mai este lângă mine. Şi suntem şi vecine! Dar îmi asum faptul că a devenit adult şi că trebuie să ia viaţa în piept. Iar decizia de-a se muta cu iubitul ei a fost pentru mine un semnal pozitiv, pentru că mi se pare foarte important să faci asta înainte să te căsătoreşti.

Deci ai fi pregătită s-o vezi mireasă.

Da, sunt pregătită, normal.

Dar să fii bunică?

Încă nu m-am gândit să fiu de la vârsta asta, sincer. (râde)

Mai ales acum, când ţi-ai descoperit libertatea.

Exact. Nu ştiu dacă o să fiu pe-acasă. (

) Cred că trăsătura distinctivă a Vărsătorului, cea de-a călători şi de-a explora, este adânc înrădăcinată în mine.

Cât de mult explorai în anii ’90? Cum era să fii vedetă atunci?

În anii ’90, modelul era ca un actor într-un film mut. Avea un mers aparte, interpreta povestea ţinutei prin gesturi şi mimică, vin­dea produsul pe care-l purta prin eleganţă, maniere, mişcări sceni­ce. Statutul de vedetă venea odată cu intrarea într-o echipă de elită, cum era cea a Zinei Dumitrescu, unde cerinţa era să fii studentă, să fii fată deşteaptă, educată, manierată. Erai vedetă în momentul în care deschideai şi închideai o paradă de modă; dacă primeai flori şi dacă designerul te îmbrăca cu rochia de mireasă; când ţi se rezerva scaun şi oglindă şi intrai prima la machiaj; când ţi se dădeau rochiile cele mai scumpe şi mai elegante; când erai curtată de toată lumea să îţi faci prezenţa la evenimente. Erai tratată ca o divă, alături de actriţe, cântăreţe, sportive etc. Pe atunci, nu era de bonton să ceri bani, dar era elegant să primeşti cadouri sau flori.

Ce s-a schimbat de atunci?

Astăzi, totul este pe bani şi pentru bani. Nu mai e nimic poetic în a fi vedetă. Astăzi, vedetele sunt la duzină şi „de duzină“, fabricate de mass-media şi cât mai agresive în atitudine. Problema este... cine îşi va mai aduce aminte de ele?

Ele sunt divele anilor '90.

image

Apropo de Zina Dumitrescu. Tu ai rămas în cercul restrâns de apropiaţi ai săi şi chiar ai sărbătorit-o cu fast, de ziua ei.

Totul a pornit de la o banală întâlnire la masă cu Zina, când am întrebat-o ce şi-ar dori de ziua ei. Şi a zis: „Mi-ar plăcea să vă mai văd pe toţi strânşi laolaltă, aşa cum făceam când ne întâlneam la Ceaiul de la ora 5“... Şi de aici, după câteva telefoane date în stânga şi-n dreapta, dintr-o petrecere surpriză cu câţiva prieteni, totul a devenit o adevărată ediţie Ceaiul de la ora 5, găzduită de Vila 23, la Snagov, cu Marina Almăşan pe post de moderator, cu prezentări de modă ale lui Dorin Negrău, Eli Lăslean şi Cătălin Botezatu, cu artişti ca Marcel Pavel, Nico, Silvia Dumitrescu, Corina Chiriac, cu o grămadă de oameni care s-au strâns din prietenie pentru Zina şi care au vrut să contribuie cu câte ceva la această aniversare.

Te-ai întors puţin în timp?

Da, îţi dai seama. M-am reîntâlnit cu cinci colege de breaslă şi ne-am îmbrăcat din nou în ţinute de podium şi am defilat prin faţa tuturor, lucru pe care nu l-am mai făcut de ani de zile.

La ce vârstă te-ai întoarce, dacă ai putea?

Pe la vreo 40 de ani. Îmi place vârsta asta, m-am redescoperit. Sunt mult mai liberă în gândire, nu mă mai interesează ce zice lumea, nu mai am tot felul de temeri şi frustrări. Sky is the limit!

De timp ţi-e teamă?

Da şi nu. Mi-e teamă pentru că simt că timpul a început să trea­că mult mai repede şi aş vrea să bifez unele lucruri cât mai sunt în putere şi sănătoasă. Pe de altă parte, nu mi-e frică de bătrâneţe, pentru că la ce descoperiri face ştiinţa în domeniul cosmeticii şi al chirurgiei estetice, chiar nu-mi fac probleme că până în ultima clipă voi arăta bine.

Pentru ce îi eşti recunoscătoare Danei din trecut pentru Dana de azi?

Pentru optimismul de care am dat dovadă de fiecare dată, chiar şi atunci când mi-a fost greu. Niciodată n-am capitulat de la nimic. Viaţa este atât de frumoasă şi fiecare clipă merită trăită la intensi­tatea ei. Şi dacă bei o cafea, savureaz-o ca şi cum ar fi ultima.

image

Foto: Sorin Stana. Stilist: Madena Pasăre. Make-up: Gabriela Furcelea, Georgiana Moţoc, Alina Boitor - www.abacademy.ro Hairstyle: Mihaela David, Oana Buzdugan - GETT'S Artistic Team. Locaţie: Le Chateau, Str. Turturelelor Nr.11 (www.le-chateau.ro)Recente pe Ok! Magazine

Majda Aboulumosha si Ruxandra Ion jpg
vladimir putin profimedia 0691857509 jpg
mada2 PNG
Nunta si botez Nicole Cherry Anastasia Florin (1) jpg
julia roberts profimedia 0692751831 jpg
cici8 jpg
mick jagger profimedia 0245443585 jpg
Hayley Atwell Maverick jpg
ed9 jpg
Roxana Ciuhulescu, sotul Silviu Bulugioiu si copiii Ana si Cezar (1) jpg
profimedia 0618399156 jpg
adriana lima profimedia 0692438219 jpg
Florin Piersic JR jpg
elon2 jpg
tom cruise profimedia 0692427090 jpg
reghe jpg
IR6 5937 jpg
Julia Fox (5) jpg