EXCLUSIV Chef Adrian Hădean: "Reuşim să facem peste 2.000 de porţii zilnic pentru refugiaţi, dar suntem pregătiţi să atingem repede 5.000 de porţii zilnic, dacă va fi nevoie"

24 martie, 2022
17 chef adi hadean 9 jpg jpeg

Ca şi în timpul pandemiei, a sărit în sprijinul celor mai puţin norocoşi, prin intermediul programului Solidar social, iniţiat de asociaţia sa. Acum găteşte pentru refugiaţii ucraineni, chiar la punctele de frontieră.

Pe Chef Adrian Hădean l-am văzut făcând şi demonstraţii gastronomice în show-urile culinare, şi gătind pentru personalităţi în cadrul emisiunii "La cină", moderată de Ionela Năstase pentru Digi24, dar şi implicându-se în acţiuni caritabile, prin intermediul Asociaţiei Adi Hădean. Aşa că, nu e de mirare că, atunci când a izbucnit conflictul din Ucraina şi primii refugiaţi au început să ne treacă graniţa, Chef Adi Hădean era acolo, pentru ei, pentru a-i primi cu o masă caldă, ca o îmbrăţişare de "bun venit". Am vrut să vedem şi detaliile din spatele acestui uriaş efort de mobilizare civică, dar şi cum îşi explică el acest val de solidaritate nemaiîntâlnit la români, cel puţin în ultimele decenii.

OK!: Încă de acum doi ani, la începutul pandemiei, aţi înfiinţat o fundaţie prin care aţi demarat programul Solidar Social, prin care aţi oferit hrană persoanelor aflate în nevoie. Cât timp v-a luat să vă mobilizaţi, de data aceasta, pentru refugiaţi? Chef Adrian Hădean: Asociaţia noastră funcţionează din 2014, dar până la declanşarea pandemiei am fost concentraţi pe educaţia gastronomică. În 2020 am dat startul programului Solidar social, care a reuşit să livreze deja 500.000 de porţii de mâncare caldă românilor nevoiaşi, dar şi personalului medical din prima linie de luptă Covid19. Programul rulează neîntrerupt de atunci şi, având deja infrastructura şi experienţa, a fost relativ uşor să extindem activitatea la apariţia acestei noi urgenţe, respectiv hrănirea refugiaţilor ucraineni. În două zile am fost operaţionali în două puncte, în trei zile aveam deja 4 puncte, acum avem 10 puncte de producţie şi mult mai multe de distribuire a hranei calde.

Am găsit parteneri foarte repede, mobilizarea românilor fiind masivă. Am început la Sighet, Botoşani, au urmat Iaşi, Bucureşti, apoi Constanţa şi Oradea. Punctual, am reuşit să ajutăm oameni şi în alte locuri. 

        View this post on Instagram                       A post shared by Adrian Hadean (@adihadean)

View this post on Instagram

A post shared by Adrian Hadean (@adihadean)

Meniul e unul variat. În fiecare punct se găteşte altceva, partenerii noştri având libertatea de a decide în funcţie de resursele pe care reuşim să le alocăm, folosind donaţiile publicului, sprijinul World Central Kitchen şi Cuisine sans frontieres, două organizaţii internaţionale care se ocupă cu ajutor alimentar imediat în zone de criză. Avem şi sprijinul partenerilor din Solidar social, care ne pun la dispoziţie ingrediente, zi de zi de doi ani, în diverse cantităţi, precum şi al Băncii pentru alimente Bucureşti. Reuşim acum să facem peste 2.000 de porţii zilnic, dar numărul creşte constat şi suntem pregătiţi să atingem repede 5.000 de porţii zilnic, dacă va fi nevoie. 

Impresionant. Şi din partea partenerilor, şi din partea donatorilor, şi din partea multor beneficiari. Nu am văzut de mult timp atâta empatie manifestată, nu doar enunţată.

De când a început războiul din Ucraina sunt mai mult plecat, împreună cu colegul meu de la Asociaţie, Denis Jardan, care are şi el două fetiţe gemene. La fel, unele dintre colegele noastre din organizaţie au copii, iar discuţiile despre război sunt inevitabile. Nu putem feri copiii prea mult de realitate, dar profităm de ocazie pentru a le creşte nivelul empatiei prin discuţii sincere şi fără patimi ori accente alarmiste. 

Nu pun la suflet, dar ţin minte tot. 

Nu vreau să mă detaşez, prefer să rămân ataşat şi implicat atâta timp cât e nevoie. Dar când mă pun la somn, las experienţele zilei la o parte, mi-e clar că trebuie să mă odihnesc pentru ziua de mâine, inclusiv psihic. 

Nevoia. A noastră, a tuturor.

13 adi hadean refugiati ucraina marina odessa jpg jpeg

Între timp, lui Chef Adi Hădean i-au venit ajutoare noi, chiar din rândul refugiaţilor. "Marina e din Odessa, Ucraina. A ajuns în Iaşi cu cei doi copii ai săi, o fetiţă de 3 ani jumate şi un băiat de câteva luni. soţul ei a rămas să apere Odessa. Marina vine cu copii cu tot să ajute în bucătăria în care Chef Marian Zancianu şi echipa lui pregătesc mâncarea pentru refugiaţi. La fel ca Marina, mulţi dintre refugiaţii care petrec mai multe zile la noi vor să ajute, să muncească, să fie utili. Nu le refuzaţi asta, dacă aveţi ocazia să-i primiţi alături de voi. Demnitatea şi efortul de a o menţine ne ajută pe toţi să ne menţinem sănătatea minţii. în plus, poate aveţi noroc şi vă serveşte cineva cu o prăjitură făcută cu bucurie şi talent, cum m-a servit Marina într-o dimineaţă în Iaşi."

FOTO: Instagram



Recente pe Ok! Magazine

Codin Maticiuc (4) jpg
Kim Kardashian și Emma Roberts ele, Profimedia (2) jpg
Nadia și Tarom jpg
andreea marin monia barladeanu ilinca vandici jpg
Mathilde Pinault, Francois Pinault, Salma Hayek, Profimedia (1) jpg
Haidy Cruz (2) jpg
Victoria Beckham jpg
Delfina Chaves in seria Maxima   FOTO Videoland (1) jpg
FotoJetCruise jpg
Ben și Fin Affleck, Profimedia jpg
FotoJetVedete jpg
david si victoria beckham
Celine Dion la Premiile Grammy 2024, Getty jpg
Lady Gaga și Joaquin Phoenix, Profimedia jpg
Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu   MasterChef Romania 2024 jpg
James Middleton   Instagram, Profimedia jpg
Regina Elisabeta a II a a parut fragila la intalnirea cu Liz Truss de la Castelul Balmoral (3) jpg
Richard Gere   Alejandra Silva, Profimedia jpg