EXCLUSIV Cosmin Cernat: „Mi-am luat cu mine în Dominicană o geantă plină cu visuri mari”

30 martie, 2024

Omul de televiziune şi de radio s-a mutat din nou pentru o perioadă în Republica Dominicană, de unde transmite cel mai aşteptat reality show de la Kanal D.

Cosmin Cernat Insula de 1 milion Kanal D (5) jpg

Pe Cosmin Cernat publicul l-a cunoscut ca om de ştiri şi comentator de transmisiuni sportive, dar l-a îndrăgit cel mai mult ca gazdă a super show-ului „Exatlon”, concursul care a dat tonul multor reality show-uri similare, ce se bucură acum de un larg succes. De această dată, pasionaţii genului îl pot urmări în „Insula de 1 milion”, noul format care readuce în arena de la Kanal D spectacolul naturii umane, într-o altă formulă. Şi ce gazdă i s-ar fi potrivit mai bine acestui nou concurs decât Cosmin Cernat, care a experimentat el însuşi, împreună cu familia sa, traiul în Dominicană, timp de un an şi jumătate, şi care are la activ propria lecţie de „supravieţuire“, în Canada? Ce impact a avut „Exatlon”, ce promite noua „Insulă“ şi în ce fel sunt cele două show-uri convergente? Ne spune chiar el, direct din Dominicană!

OK!: După experiența de la „Exatlon”, urmează cea de la „Insula de 1 milion”. Deja avem o mulţime de reality show-uri filmate pe insule. Pare o concurență acerbă pentru exotism, dar și pentru izolare. Tu cum îți explici trendul?
Cosmin Cernat: Kanal D a dat tonul, a devenit trendsetter cu astfel de formate reality. Exatlon e reality show-ul care, pur şi simplu, a schimbat faţa televiziunii româneşti, a modificat comportamentul de consum al publicului din România și obiceiurile de zi cu zi ale românilor. Până atunci nu existase un format de o asemenea anvergură, care să înregistreze un asemenea succes. Oamenii au descoperit ceea ce înseamnă un reality show de o magnitudine incredibilă, o emisiune inspiraţională. Şi au descoperit, la vremea respectivă, şi frumusețea comentariului sportiv. Continuăm să uimim publicul, ducem ideea de reality show la un alt nivel, venim cu ceva proaspăt, o competiţie 100% individuală, cel mai amplu experiment social televizat – „Insula de 1 milion”. 

Ce-ți place cel mai mult la noul format?
Cosmin Cernat: În primul rând, îmi place ideea că venim cu o perspectivă cu totul nouă. Cum spuneam, nu mai e vorba de echipe, ci de competiţie individuală. Chiar dacă cei 50 de concurenţi se adună în grupuri, în funcţie de simpatii şi din nevoia de apartenenţă, au de înfruntat pe cont propriu o serie de provocări. E o competiţie în care contează cel mai mult inteligenţa socială, abilitatea de a-ţi apropia oamenii. În același timp, îmi place diversitatea personajelor, pentru că avem în cursă concurenţi foarte tineri, maturi, pensionari, cu profesii diferite. E o luptă extrem de dură, în care adevăratul caracter va ieşi la iveală. E un spectacol al naturii umane, în care vom descoperi, fiecare dintre noi, şi ceva despre noi înşine. Sunt sigur că cei din faţa micilor ecrane se vor ataşa de concurenţi şi se vor regăsi în emoţiile lor.

Cu „Exatlon” ai stat un an și jumătate în Republica Dominicană. Cum a fost, ce-ai învățat, cu ce te-a schimbat acea perioadă din viața ta?
Cosmin Cernat: Așa e, în perioada „Exatlon”, am locuit un an și jumătate în Republica Dominicană. Am învățat că ai nevoie de foarte puțin, am învățat că e foarte frumos să trăiești în natură, să te bucuri de ea, să stai pur și simplu și să încerci să comunici cu natura. Am învățat că sunt locuri binecuvântate pe acest pământ, dar locuite de oameni foarte săraci, pe care nimeni nu-i ajută. Am învățat cum e să dansezi bachata în ploaie, să zâmbești și să te bucuri. Am aflat cum un copil s-a speriat, pur și simplu, când s-a spălat cu apă caldă, pentru că nu știa ce e apa caldă, se spăla doar cu apă rece. Cel mai important, experiența de aici, din Republica Dominicană, mi-a arătat că nu ai nevoie de foarte multe lucruri ca să fii fericit.

Cosmin Cenat e cantonat din nou peste Ocean, de unde se transmite „Insula de 1 milion” pentru KanalD
Cosmin Cenat e cantonat din nou peste Ocean, de unde se transmite „Insula de 1 milion” pentru KanalD

Cât timp și unde stai, de data aceasta, în Dominicană?
Cosmin Cernat: Voi locui o vreme în Republica Dominicană și acum, îți dai seama. Îi am alături de mine pe soția mea, Mădălina, şi pe fiul nostru, Matei (n.r. băiatul Mădălinei din altă relație). Ne simţim deja ca acasă, locuim într-o casă cu o energie foarte faină, pe care am simţit-o de cum i-am trecut pragul. Echipa de la Kanal D a avut grijă să nu ne lipsească nimic aici, să ne simţim în siguranţă şi într-un mediu confortabil, din toate punctele de vedere. Eu şi Mădălina adorăm să ne bem dimineaţa cafeaua pe terasă, iar Matei e încântat de piscină şi de peisajul exotic din jur. 

Ai simțit-o puțin ca pe-o întoarcere „acasă“, având în vedere că tu ai stat în mai multe locuri în ultimii ani?
Cosmin Cernat: Nu am avut și nu am foarte multe locuri pe care le numesc „acasă“. Republica Dominicană este un loc care îmi e foarte drag. Da, poate fi, metaforic, o întoarcere acasă, atâta vreme cât am locuit aici, un an şi jumătate. Pentru mine, „acasă“ înseamnă să fiu cu oamenii pe care îi iubesc, cu familia și prietenii mei. E o discuţie lungă despre noţiunea de „acasă“, dar până la urmă, cel mai bine mă simt în țara mea. Sunt român şi mă simt bine în România, la Bucureşti, unde m-am născut, şi la Focșani, acolo unde e tatăl meu şi unde am copilărit.

„Pentru mine, „acasă“ înseamnă să fiu cu oamenii pe care îi iubesc, cu prietenii mei.”
„Pentru mine, „acasă“ înseamnă să fiu cu oamenii pe care îi iubesc, cu prietenii mei.”

Pe lângă lucrurile uzuale, ce ți-ai pus special în bagaj, de data asta?
Cosmin Cernat: În ceea ce privește bagajul, am optat pentru un număr restrâns de obiecte personale: câteva tricouri, cămăși, perechi de șlapi și, desigur, racheta mea de tenis. Celelalte bagaje sunt ocupate de lucrurile Mădălinei și de cele ale lui Matei. Dar, cel mai important lucru pe care mi l-am pus în bagaj, printre primele chiar, este o icoană. Aş putea spune, metaforic, că fiecare dintre noi şi-a luat cu el o geantă plină cu visuri mari. (zâmbeşte) Iar visul meu este acela de a ajunge la inimile telespectatorilor cu Insula de 1 milion.

Tu și familia ta aveți deja locuri preferate acolo?
Cosmin Cernat: Sigur că avem locuri preferate aici, locuri pe care vrem să le revedem, fie că vorbim despre insula Cayo Levantado, Cascada Limon, unde este un drum foarte frumos; aş vrea, de asemenea, să ajung la Playa Rincon, iarăşi o minunăţie, şi, nu în ultimul rând, la Playa Bonita.

Cum de soția ta, Mădălina, poate sta cu tine și de această dată?
Cosmin Cernat: Pentru mine şi pentru Mădălina, familia şi ceea ce reprezentăm noi doi este mai important decât orice pe lumea asta şi era normal să vină aici cu mine. Matei (18), băiatul nostru, şi-a dorit atât de mult să fie cu noi! Din păcate, fiica mea cea mare, Ayana (21), lucrează, e şi la master, deci nu are cum să vină. Cu siguranţă, ar fi vrut să fie aici, dacă ar fi putut să îşi ia un concediu atât de lung. Iar fiica mea mai mică, Maya (15), e la liceu, la Ion Luca Caragiale, şi are vacanţă la finalul lunii aprilie, când sper să poată veni în Dominicană. Măcar ea, dacă Ayana nu poate.

Cosmin Cernat Insula de 1 milion Kanal D (2) jpg

Cum sunt Ayana și Maya acum, ce vise au, în ce puncte sunteți identici?
Cosmin Cernat: Sunt fete bune, copii buni la fel ca şi Matei, care este un băiat cu un suflet mare. Ele ştiu că le iubesc foarte mult. Cred că semănăm în multe privinţe, cel puţin la seriozitate, când vine vorba de profesie, de studiu.

Care e cel mai provocator lucru la a fi părinte de adolescenți?
Cosmin Cernat: Una dintre cele mai mari provocări ale părinților de adolescenți este să găsească acel echilibru între a le oferi independență și suportul/îndrumarea de care au nevoie în această perioadă a vieţii lor.

Tu cum erai la vârsta lor?
Cosmin Cernat: La vârsta lor, eram curios și plin de energie, îmi doream să explorez lumea și să îmi dezvolt pasiunile. Văd asta și în copiii mei.

„În Canada, am învățat cum să zugrăvesc perfect, cum să vopsesc, să montez faianța şi parchetul”

Cosmin Cernat Insula de 1 milion Kanal D (4) jpg

Cumva, și tu ai avut parte de-o lecție de supravieţuire în Canada. În ce context ai ajuns acolo, prin ce ai trecut și când ai spus „E suficient, hai acasă“?
Cosmin Cernat: În Canada, am început de la zero. Soția mea, Mădălina, o producătoare de televiziune foarte talentată și profesionistă, și-a obținut toate certificările necesare și a devenit instructor de fitness. Asta în timp ce eu am intrat într-un proiect TV al unui prieten apropiat, care, din păcate, nu a avut succes conform așteptărilor noastre inițiale. Cu toate acestea, proiectul a fost reluat ulterior și acum este disponibil online și pe televiziune, în mai multe țări. În plus, am început și o afacere de renovări și curățenie. Am învățat multe lucruri despre substanțele de curățenie și tehnicile de construcție și renovare de la colegii mei români. A fost o experiență deosebită... Românii de acolo m-au învățat cum să zugrăvesc perfect, cum să vopsesc, să montez faianța şi parchetul. Asta în contextul în care, atunci când am părăsit România, dețineam funcția de Director de Marketing la Federația Română de Lupte și eram consilier de imagine al ministrului Tineretului și Sportului de la acea vreme, Elisabeta Lipă. Dar a fost o experienţă în urma căreia am învăţat multe lucruri. Când am spus „e suficient“? Pentru mine, dorul de casă a fost cel mai greu de dus. Revenirea în România a avut legătură cu nevoia mea de a mă întoarce şi s-a suprapus cu propunerea Kanal D de a prezenta „Exatlon”.   

Ești pregătit s-o mai iei de la zero, în altă parte a lumii?
Cosmin Cernat: Nu m-am gândit la asta, momentan chiar sunt departe de casă, cu acest super proiect TV. Voi sta departe de casă, de România, dar ştiu că nu este o mutare definitivă aici şi mă bucur şi de prezenţa soţiei şi a fiului meu. 

Ce ai face tu pentru 1 milion?
Cosmin Cernat: Acest show vine cu o miza uriaşă şi oferă posibilitatea oricui să câştige, să se îmbogăţească „peste noapte“. Acest show poate schimba viaţa unui om! Şi asta mă bucură. Nu am cum să mă pun în pielea concurenţilor, eu le sunt alături ca prezentator şi ghid, dar pot să îmi imaginez prin ce emoţii şi tensiuni trec. Deci vă invit să le fiţi alături la Kanal D în fiecare sâmbătă şi duminică, de la 21:00, şi lunea, de la 20:00.

Cosmin Cernat Insula de 1 milion Kanal D (1) PNG

FOTO: Kanal D



Recente pe Ok! Magazine

FotoJet David tatuat jpg
Nicole Kidman, premiu pentru întreaga carieră, GettyImages (14) jpg
florin piersic facebook jpg
Jennifer Garner, Profimedia jpg
FotoJet Gherman jpg
FotoJet Penelope jpg
Violeta Bănică, fiica Andreei Marin, pe podiumul de modă la gala Nu există nu se poate   Facebook (9) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (5) jpg
Miss Universe Argentina PNG
Gest tandru între Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu la gala Nu există nu se poate   Insta (3) jpg
Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg
FotoJet Rafa și Nole jpg
Roxana Ciuhulescu la gala Nu există nu se poate     Foto Mihai Solovastru Photography (1) jpg
FotoJet Gala Andreea jpg
Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg
Carmen Iohannis in alb la Seul la intalnirea cu comunitatea romaneasca   Administratia Prezidentiala (1) jpg
Riley Keough jpg