EXCLUSIV Dan Negru lucrează pentru mai multe televiziuni și a investit în imobiliare: „Am mulţi şefi“

9 iunie, 2024

O spune unul dintre veteranii televiziunii, care face audienţe mari la Kanal D cu un format pe care nu mulţi au pariat. Şi, între proiectele de aici şi cele de peste Prut, şi-a asigurat liniştea financiară şi din câteva investiţii bine plasate.

Dan Negru jpg

Are un stil unic, o voce recognoscibilă şi o agitaţie caracteristică. E hâtru, dar poate fi şi înţepător. E volubil şi are poveşti pentru fiecare situaţie, plus o agendă telefonică stufoasă cu numerele tuturor celebrităţilor din România. Cei din generaţia milenialilor au crescut văzându-l la televizor, fie în show-uri de divertisment faraonice, fie în revelioane flamboaiante. Adică în stil mare, cum se făceau odată. Şi cu audienţe uriaşe, rămase proverbiale. Cumva, după trei decenii, Dan Negru a devenit un brand în sine. Şi, de ceva ani, îl împărţim şi cu vecinii din Republica Moldova, care, contrar aparenţelor, sunt cam de două ori mai greu de câştigat.
Numai că, deşi a rămas relevant în era reality show-urilor matrimoniale şi de supravieţuire, Dan Negru nu face doar Jocul cuvintelor, ci şi un joc al investiţiilor imobiliare bine plasate, care-i asigură azi o linişte financiară mult dorită. Cam cât să-şi dea voie să fie liber în a-şi alege formatele de televiziune.

OK!: Prezinți unul dintre cele mai urmărite concursuri televizate, Jocul cuvintelor, deși nu e nimic monden în el, nimic scandalos, lacrimogen ori de cancan. Care e „cârligul“ care atrage audiența? (Ideea de „Hai să vedem cât de deștept sunt“?)
Dan Negru: Când am făcut „Next Star”, „Ciao Darwin”, „Te pui cu Blondele”, Revelioanele și multe altele eram mereu întrebat „care e cârligul?“. Și mereu am stat și m-am gândit ce au în comun show-urile astea care au făcut audiențe mari. Până când, un coleg de breaslă mi-a spus că există un singur punct comun al acestor show-uri: eu. (râde) La asta nu m-am gândit. Hiturile astea de TV le-am făcut cu echipe diferite, pe formate diferite și la televiziuni diferite. Au un singur numitor comun: persoana mea.

Totuşi, ce te surprinde cel mai mult la oamenii care vin în platoul emisiunii tale și care provin dintr-un spectru foarte larg?
Dan Negru: Se vede și la televizor că nu există un casting riguros în show, îi lăsăm pe oameni să vină așa cum sunt ei. Știu că asta e contrar regulilor de televiziune care caută concurenți cu povești, tipologii, anumite feţe, dar am preferat varianta liberă de casting. E o mică Românie în fiecare emisiune.

Știm că ții cu fiecare concurent în parte, dar cu niciunul în mod special. Ți-a fost, însă, ciudă când unul dintre ei a fost depășit de un altul, care și-a dozat mai bine timpul sau a folosit mai multe litere?
Dan Negru: Nu, nu mă leg subiectiv de vreun concurent și încerc să fiu un arbitru bun pentru toți, ajutându-i pe toți. Show-ul așa a devenit fenomen, tocmai prin faptul că le dau un soi de ajutor tuturor și, totuși, cu tot ajutorul meu, se împotmolesc mulți.

Tu ești un as în „jocul cuvintelor“, cu vreo trei decenii de televiziune în spate. Ai avut, însă, și vreo sincopă, un moment în care ai simțit că te „bâlbâi“ profesional?
Dan Negru: Nu m-am bâlbâit profesional. Știu că pare de necrezut, dar am făcut multe formate și nu-mi amintesc de vreun eșec notabil. Doar toate au fost la vedere! Cândva am scris un reality, Şerifi de România, pe care l-am și prezentat. N-a fost un mega hit, poate și pentru că nu-mi plac reality-urile, dar a fost atunci ambiția mea că pot demonstra și aici. N-a mers cum mi-aș fi dorit.

Ce crezi că ar spune Valeriu Lazarov, mentorul tău, despre show-urile televizate de azi? Probabil că cele mari, cu muzică și public i-ar fi pe plac, dar ce ar spune despre puzderia de reality show-uri matrimoniale ori despre concursurile de supraviețuire?
Dan Negru: Ar spune… „Nu-mi plac. Sunt caracteristice țărilor sărace, bugetelor mici. Sunt ieftine, pentru că se întind pe multe zile și investiția e mai ușor de recuperat. Ca să faci show-uri mari de divertisment, cu platou, cu public, cu lumini, costă“.

Tu urmezi! Kanal D (3) jpg

Tu ești un supraviețuitor al lumii televiziunii, te-ai tot reinventat. Crezi că a fost și un noroc sau, mai curând, efortul tău de-a te plia pe noile cerințe?
Dan Negru: Cred în Dumnezeu, și nu în noroc. Cred că a fost mâna lui Dumnezeu în cariera mea. A fost cel mai bun sfătuitor al meu, dându-mi un înger păzitor. Cred că reinventarea e totul în lumea mea. Dacă nu te schimbi, nu supraviețuiești.

Ce prinde cel mai bine la public şi ai tot repetat şi ce nu ai mai face niciodată într-un program TV?
Dan Negru: N-am repetat nimic, niciodată. Am avut mereu oferte să mă întorc la vechile formate care au fost mari succese. N-am mai făcut-o. Am văzut emisiuni cu copii, cum era Next Star, sau cu acvarii, cum era Academia Vedetelor, făcute de alții, imitându-mă, dar eu nu m-am mai întors niciodată la ce am închis.

După atâţia ani de televiziune, ai şi déjà-vu-uri profesionale?
Dan Negru: Piața de televiziune din România e un déjà-vu. De asta probabil e una din cele mai sărace din Europa. Formate reîncălzite, toți se copiază și singurul care pierde e publicul.

Cum e să faci televiziune în Republica Moldova, faţă de România?
Dan Negru: De două ori mai greu, pentru că acolo tot publicul, toată ţara vorbește două limbi, română și rusă, așa că are la TV mai multe opțiuni. Noi ne uităm doar la programele românești, ei le văd pe cele din Moldova, Rusia și România. Deci e mai greu să-i câștigi.

Dan Negru: „Cei de peste Prut şi-au păstrat bucuria lucrurilor mărunte”

În ce ritm faci naveta Bucureşti-Timișoara-Chişinău?
Dan Negru: Depinde de ani. Nu eu stabilesc zilele de filmare, așa că depind de șefii mei. Sunt un om cu mulți șefi. (zâmbeşte)

Ce apreciezi la lumea de dincolo de Prut și simți că România a pierdut în dezvoltarea ei haotică, în goana de-a a prinde Europa din urmă?
Dan Negru: Cei de peste Prut şi-au păstrat bucuria lucrurilor mărunte. Nouă ni se par normale. Ei se bucură de o masă cu familia, de o întâlnire cu prietenii. Noi am pierdut valoarea lucrurilor simple.

Dan Negru Kanal D jpg

Am văzut că ai de mult timp un soi de campanie de rememorare a personalităților sau a locurilor uitate de oameni, de autorități. Ai reușit să miști ceva sau pe cineva cu demersul tău?
Dan Negru: Cred că mesajele mele i-au „mişcat“, cum spui tu, pe foarte mulți. Postările mele au reparat trotuarul din fața casei lui Eminescu din Botoșani sau au reparat placa lui Johnny Weksmjler, Tarzan, din Timișoara. Dar au fost şi multe altele. Deci se poate!

Familia ta locuiește acum în România sau în Republica Moldova? Sau ar fi fost o opțiune să vă relocați la Chișinău?
Dan Negru: Filmez în Moldova și revin în ţară imediat după filmări. Nu am locuit niciodată acolo.

Dacă te uiți la știri, locul acela trăiește constant sub amenințarea invadării rusești. Lumea de-acolo cum percepe pericolul ăsta?
Dan Negru: Încerc să nu văd partea asta a vieții. Și sunt destui care fac ca mine. Nu sunt un mare consumator de breaking news alarmiste. E de-ajuns că viața e alarmistă.

Totuşi, pretutindeni pare că oamenii trăiesc pe un butoi cu pulbere. Cum vezi lumea de azi și de mâine, în care cresc și se dezvoltă copiii tăi?
Dan Negru: Eu chiar am prins lumea pe butoaie de pulbere în adolescenţa mea, când războiul rece era în toi, în Orientul Mijlociu explodau zilnic autobuze, erau războaie mici peste tot, lumea era înghețată și speriată. E multă liniște acum, comparativ cu anii războiului rece din adolescența mea.

370351919 6845804308773785 8420507802717798478 n jpg

Tu ce fel de părinte eşti, prieten cu copiii tăi sau un tată exigent?
Dan Negru: Ne împărțim rolurile, eu și Codruța. Uneori eu sunt „bau-bau“, alteori e ea. (zâmbeşte) Nu poți să fi de un singur fel mereu.

Ce aptitudini ai remarcat la ei, spre ce simți că își vor croi calea?
Dan Negru: Îi las să-și trăiască copilăria în liniște. Nu-i duc pe la emisiuni, nu-i postez pe rețele de socializare. Îi las să-și vadă de copilărie. Sigur au o cale a lor, dar sper să o descoperim împreună. Oamenii se conving. Doar lucrurile se forțează.

Ce sfat crezi că le-ar prinde cel mai bine în vremurile astea incerte?
Dan Negru: Să nu asculte niciun sfat.

Știu că te-ai lansat și afaceri, în domeniul imobiliar. Unde a investit, aici în București, în Timișoara natală sau poate chiar și în Republica Moldova?
Dan Negru: E mult spus afaceri. Cu mulți ani în urmă, vreo 25, am căutat să cumpăr cărămizi sau să construiesc ziduri care să-mi asigure independenţa financiară, prin care să pot să fac în televiziune doar ce-mi place. Între timp, zidurile și cărămizile s-au tot scumpit, eu nu le-am vândut și azi îmi dau liniștea de a face televiziune din plăcere, și nu forțat de bani.

FOTO: Kanal D 



Recente pe Ok! Magazine

Corina Caragea foto Pro TV Dechidere SSS06076  update (1) jpg
TĂTUȚU` jpg
Ramona Olaru pt OK   Antena 1 (2) jpg
Nicola Coughlan si Luke Newton in Bridgerton   profimedia 0875470895 jpg
Larisa Iordache Splash vedete la apa 1 JPG
Aurelien Enthoven, fiul Carlei Bruni   Instagram  (12) jpg
Jennifer Lopez colaj Ben jpg
Mirela Retegan si fiica sa, Maya Sorian   Marius Baragan (2) jpg
Nicolae al Romaniei si Alina Maria de Roumanie la lansare salon Reconnect Calin Popescu, fratele Adelei Popescu Foto White Ruffles Photography (11) jpeg
Justin Timberlake, Jessica Biel jpg
jennifer lopez ben affleck profimedia jpg
Retreat Vama Veche   afis   Laura Cosoi, Adela Popescu, Ada Condeescu jpg
Generatia de Aur colaj atunci si acum jpg
Cătălin Rizea  şi Adda  jpeg
Angelina Jolie și Vivienne Pitt Jolie, Profimedia jpg
Jennifer Garner si Ben Affleck profimedia 0880706932 jpg
2 catherine zeta jones 3 jpg jpeg
FotoJet Oana R jpg