EXCLUSIV Designerul italian Toni Scervino: „Regina Rania și Sharon Stone sunt clientele noastre”

21 ianuarie, 2024

La 12 ani de la intrarea pe piaţa din România, unul dintre cei doi creatori ai brandului Ermanno Scervino a ajuns la Bucureşti, unde a deschis un magazin exclusivist, inaugurat cu o prezentare de modă ca la Milano.

Toni Scervino,artizanul ținutelor fine, purtate și de Regina Rania și Sharon Stone.FOTO:Getty Images
Toni Scervino,artizanul ținutelor fine, purtate și de Regina Rania și Sharon Stone.FOTO:Getty Images

Să ai ocazia să întâlneşti un om ca Toni Scervino şi să ai la dispoziţie şi timp să povesteşti cu el despre modă este ca un incontro cu un foarte bun prieten, dar şi ca o foarte frumoasă lecţie de istorie. O istorie a Italiei, din splendissima zonă a Florenţei de unde se trage, dar şi o istorie a rochiile cusute manual, care au făcut din Ermanno Scervino, brandul său şi al partenerului lui, Ermanno Daelli, o marcă recunoscută mondial. Totul din 2000 încoace, cu amprenta acelui recognoscibil, pretenţios şi mereu în vogă Made in Italy.

OK!: Ați adus iarna la București.
Toni Scervino:
Da. Este o primire foarte frumoasă şi pentru mine, mă bucur să văd cum ninge.

A câta oară sunteţi în România?
Toni Scervino: Aceasta e prima mea vizită. (zâmbește)

Aş fi zis că, din moment ce brandul Ermanno Scervino se află în România din 2011, ar putea fi a doua sau a treia vizită a dvs.
Toni Scervino: Aşa este, dar am așteptat ocazia potrivită pentru a veni la Bucureşti, cum este lansarea unui magazin. Iar acum văd un oraș frumos, cu o energie minunată, cu oameni foarte rapizi, foarte inteligenți, foarte activi. Mă simt ca acasă.

Serios?
Toni Scervino: Da, pentru că românii și italienii sunt la fel. Suntem latini, avem aceeași origine. În compania mea lucrez cu mulți români și simt că există o legătură specială între noi. Acum, că am venit şi în România, îmi place mult și vreau să revin. Şi mi-aș dori ca magazinul meu de aici, pe care l-am deschis în Hotelul Marriott, să contribuie cu ceva la dezvoltarea țării, pentru că eu cred în dezvoltarea acestei țări. Văd că există energia potrivită.

Cum ați ales să deschideţi aici un magazin?
Toni Scervino: Am ales un loc frumos pentru cumpărături de lux. Cred că este cadrul potrivit pentru acel Made in Italy pe care îl facem, pentru un produs de lux, artizanal, un produs fin. Noi nu facem producţie decât în Italia, la Florența.

Toni Scervino la București, împreună cu Andreea Marin  și Alin Gălățescu. FOTO: Remus Nicolaescu
Toni Scervino la București, împreună cu Andreea Marin și Alin Gălățescu. FOTO: Remus Nicolaescu

În capitala esteticii, a eleganței...
Toni Scervino: Vă mulțumesc foarte mult! (zâmbește) Este un loc foarte frumos pentru a trăi.

Ați experimentat şi sindromul Stendhal despre care vorbeşte toată lumea?
Toni Scervino: 
Cred în el, pentru că m-am născut la Florența şi în fiecare zi sunt fascinat de acea frumusețe uluitoare, pe care o redescopăr într-o lumină nouă. Nu știu ce a fost în mintea florentinilor din secolul al XVII-lea, dar a fost apogeul artei umane. De la Florența a pornit cultura spre țările occidentale, de la simpla furculiţă. (zâmbeşte) Înainte de asta, chiar și la curtea Regelui Franței se mânca cu mâna și cu cuțitul. Caterina de Medici a fost cea care a introdus furculiţa. Era o femeie cu adevărat influentă şi a propagat arta şi civilizaţia în Europa.

Pentru că vorbim despre o fostă regină, printre clienți aveţi și regalităţi?
Toni Scervino: Bineînțeles! De exemplu, Regina Rania a Iordaniei, pe care o văd şi în revista OK!, este clienta noastră. Suntem foarte mândri de ea, este foarte frumoasă, foarte modernă, foarte inteligentă și își poartă hainele perfect.

Regina Rania, o clientă fidelă brandului, aici la MET Gala. FOTO: Getty Images
Regina Rania, o clientă fidelă brandului, aici la MET Gala. FOTO: Getty Images

E şi ceva cultural aici, un brand european purtat de o figură arabă.
Toni Scervino: Da, dar Regina Rania este o figură internațională, călătorește și trăiește peste tot. Din fericire, astăzi femeile pot alege cum vor să trăiască, ce carieră să aibă și asta ne place atât de mult la societatea de azi, libertatea de a alege. Avem și o altă figură internațională: Natalia Vodianova, o regină a modei, care este imaginea campaniei pentru Primăvara/Vară 2024. Este rusoaică, are 42 de ani, are cinci copii și este soția miliardarului Antoine Arnault. Dar credeţi-mă că nu am văzut niciodată o femeie atât de modestă, de blândă, de generoasă, o mamă care vorbește mereu despre copiii săi. Şi, totuşi, e o regină a stilului, o adevărată muză! De asemenea, văd că ați scris despre Angelina Jolie, care este o sursă de inspirație pentru noi, pentru că nu este doar o femeie frumoasă, ci și cu clasă și implicată social. Acestea sunt reginele care ne inspiră.

Ați lucrat și cu românce ca Mădălina Ghenea și Catrinel Marlon.
Toni Scervino: Da, am lucrat. Româncele sunt cele mai frumoase femei din lume. Este un adevăr! Așa că este o plăcere să lucrezi cu ele. Mădălina Ghenea şi Catrinel Marlon locuiesc în Italia, dar, de la un moment încolo, ajunge să nu mai conteze naționalitatea – nu mai sunt nici românce, nici italience, sunt figuri internaționale.

Hailey Bieber a ales Scervino pentru campania sa, Strawberry Glazed Doughnut. FOTO: Profimedia
Hailey Bieber a ales Scervino pentru campania sa, Strawberry Glazed Doughnut. FOTO: Profimedia

Am văzut-o și pe Hailey Bieber purtând Ermanno Scervino la o lansare.
Toni Scervino: Da, Hailey are, de asemenea, un stil iconic.

Așadar, brandul dumneavoastră este orientat şi spre tineret.
Toni Scervino: Da, dar aş spune că nu mai există nicio dezbatere cu privire la vârstă. Vârsta femeilor nu mai există și acesta este un lucru minunat. Săptămâna trecută am văzut o fotografie cu Sharon Stone purtând un taior albastru cu print de leopard făcut de noi. Nu știm de unde l-a luat, poate că l-a cumpărat din SUA. Dar văzând-o îmbrăcată așa, suntem foarte mândri, pentru că ea poate avea tot ce își dorește și ne-a ales pe noi de data aceea.

Sharon Stone a ales un costum albastru cu print leopard de la Ermanno Scervino. FOTO: Instagram
Sharon Stone a ales un costum albastru cu print leopard de la Ermanno Scervino. FOTO: Instagram

Toni Scervino: „Noi ne facem singuri dantela”

Ce vă definește ca brand?
Toni Scervino: Să fac ceea ce simt, ce mă pasionează, fără să mă gândesc la afacere în sine. Mă gândesc la ce anume îi place unei femei. Suntem un brand exclusivist pentru femei exclusiviste, nu pentru piața de masă. Facem produse de lux, un adevărat Made in Italy. Ne plac rochiile adevărate, croite şi cusute perfect, în tradiția Italiei. Pentru că în Italia femeile ştiu, dintr-o tradiție foarte lungă, secretul unei rochii frumoase, sunt ca niște ingineri ai materialelor. Când suntem împreună cu croitoresele noastre și lucrează cu modelele în fața noastră, vedem imediat dacă tiparul este perfect sau nu. Iar când clientele vin în magazin, rochiile noastre trebuie să fie atractive chiar și atunci când sunt pe umeraș, să le facă să spună: „Oh, ce este asta?“. Pentru că au ceva special.

Ce material preferați?
Toni Scervino: Materialul nobil. Noi ne facem singuri dantela, nu cumpărăm dantelă deja fabricată. Apoi iubim cașmirul, mătasea, pielea, materialele nobile italiene.

Spuneți-mi o piesă vestimentară evergreen în garderoba unei femei.
Toni Scervino: Cămașa albă. Dar trebuie să fie una specială, adaptată perioadei, pentru că o cămașă albă nu îşi păstrează același volum de-a lungul anilor, ci variază, ca şi volumul rochiilor. De pildă, o cămașă albă din anii ’30 nu este aceeași cu o cămașa albă din anii ’80.

Dana Savuica și Ana-Maria Pop, în prezentarea Ermanno Scervino de la București.FOTO:Remus Nicolaescu
Dana Savuica și Ana-Maria Pop, în prezentarea Ermanno Scervino de la București.FOTO:Remus Nicolaescu

Cu ce ați combina-o azi?
Toni Scervino: Cu orice, pentru că e libertate maximă. Poți să iei o haină a prietenului tău, foarte masculină, să pui o rochie feminină din dantelă și o cămașă transparentă. E momentul contrastelor, iar asta e şi interesant, şi seducător. Bineînțeles, câtă vreme este şi armonios.

Care a fost lecția pandemiei pentru casa Ermanno Scervino?
Toni Scervino: Nu am primit neapărat o lecție de la pandemie, ca business, dar principala lecție ar fi că trebuie să ne respectăm mult mai mult planeta. Dacă faci lucruri de calitate, îți respecți munca, îţi respecţi țara și respecţi şi planeta, pentru că un lucru de calitate conferă durabilitate, sustenabilitate. Dacă faci lucruri pe care le folosești doar azi, e o mare problemă pentru mediu. Dar dacă faci lucruri de calitate, care să dureze de la an de an, este cel mai bine pentru toată lumea.

Toni Scervino la București. FOTO: Remus Nicolaescu
Toni Scervino la București. FOTO: Remus Nicolaescu

FOTO: Remus Nicolaescu, Profimedia, Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Gopo 2024   Amalia Enache, Andreea Raicu, Olimpia Melinte, Manuela Harabor jpg
Andreea Antonescu foto Ok Magazine DSC 0103 (2) jpg
FotoJet David tatuat jpg
Nicole Kidman, premiu pentru întreaga carieră, GettyImages (14) jpg
florin piersic facebook jpg
Jennifer Garner, Profimedia jpg
FotoJet Gherman jpg
FotoJet Penelope jpg
Violeta Bănică, fiica Andreei Marin, pe podiumul de modă la gala Nu există nu se poate   Facebook (9) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (5) jpg
Miss Universe Argentina PNG
Gest tandru între Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu la gala Nu există nu se poate   Insta (3) jpg
Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg
FotoJet Rafa și Nole jpg
Roxana Ciuhulescu la gala Nu există nu se poate     Foto Mihai Solovastru Photography (1) jpg
FotoJet Gala Andreea jpg
Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg