EXCLUSIV Gimnastele Ana Porgras & Ștefania Stănilă: „La Survivor, prietenia noastră a fost reală“

31 mai, 2024

Show-ul de la Pro TV a ajuns la sfârşit, iar aceste două foste gimnaste au performat până în Etapa Individualelor, demonstrând că, şi după mulţi ani după ieşirea din activitatea competiţională, rămân nişte adversare redutabile.

Ana Porgras si Stefania Stanila la Survivor   Pro TV jpg

Ne-au încântat cu prestaţiile lor sportive, ne-au amuzat cu glumele lor şi ne-au bucurat cu prietenia lor, care s-a sudat mai mult în jungla din Republica Dominicană, decât pe covorul competiţiilor de gimnastică. Căci Ana Porgras şi Ştefania Stănilă nu sunt doar două fete frumoase, cu medalii la campionatele europene şi mondiale, ci şi două amazoane care şi-au dovedit atât anduranţa, cât şi tăria de caracter în cel mai dur reality show, „Survivor All Stars”. Cum sunt acasă, în „civil“, şi ce vulnerabilităţi au dincolo de duritatea şi seriozitatea afişate ne-au spus într-un interviu la dublu, după ieşirea lor din competiţie.

OK!: Cât de dureroasă, la propriu și la figurat, a fost să ieșirea voastră din „Survivor”?
Ștefania Stănilă: A fost dureroasă ieșirea Anei, am empatizat foarte mult cu ea și mi-a părut rău că a trebuit să părăsească în felul acesta competiția. În sezonul meu, și eu m-am accidentat fix pe același traseu, aşa că am retrăit o traumă. Am fost foarte afectată de eliminarea ei. Eliminarea mea, din sezonul ăsta, a fost mai OK decât cea de anul trecut. Eram pregătită și împăcată să părăsesc concursul. Îmi doream să mai rămân, dar am acceptat situația.
Ana Porgras: Pentru mine, ieșirea din competiție a fost foarte dureroasă, și la propriu, și la figurat. Nu am crezut că voi pleca cu un os rupt și cu piciorul în ghips! Pe plan emoțional, a fost mai ușoară, eram împăcată cu ideea că voi ieși din competiție.

Dacă n-ar fi fost accidentarea, câtă energie mai aveai pe final?
Ana Porgras: Să fiu sinceră, foarte multă energie nu mai aveam, însă sunt convinsă că, dacă nu mă accidentam, găseam eu resurse să merg mai departe.

Ștefania, cum a fost să-l revezi pe Zanni și tocmai el să te scoată din joc, după ce-l știai deja eliminat?
Ștefania Stănilă: Eu credeam că Zanni e deja acasă. (zâmbeşte) M-am bucurat să-l revăd, m-am bucurat că a primit încă o șansă. Dar, după ce am pierdut duelul cu TJ, m-am deconectat, nu prea mai eram prezentă acolo, în „Survivor”.

Ștefania Ștefan a rămas ultima fată în competiţie. A fost mai puternică decât voi sau doar mai norocoasă?
Ștefania Stănilă: Ștefania Ștefan a fost cea mai bună fată din toate sezoanele, nu am cum să nu remarc asta, e o sportivă bună și un suflet minunat. Puternici cred că suntem toți, mai ales cei care am ajuns în Etapa Individualelor.
Ana Porgras: Din punctul meu de vedere, este o concurentă foarte puternică, are și noroc, însă cred că a stăpânit foarte bine finalurile traseelor.

Cât e anduranță, cât e joc social și cât e șansă la Survivor?
Ștefania Stănilă: „Survivor” e o experiență complexă. Nu este doar o competiție sportivă, ci implică supraviețuirea în condiții dificile. Ca să fii „Survivor” depinde de mai multe aspecte: abilități sportive, relaționare socială, rezistență psihologică și gândire strategică. Este imposibil să fii un concurent complet la „Survivor” fără a excela în toate aceste domenii.
Ana Porgras: Din punctul meu de vedere, trebuie să ai și anduranță, și putere psihică pentru a rezista jocurilor sociale, însă trebuie să ai și puțin noroc. Cu alte cuvinte, trebuie să fii pachetul complet pentru a reuși să câștigi „Survivor”.

V-a fost mai greu în această ediție „All Stars” sau dimpotrivă, mai ușor, tocmai pentru că știați ce vă așteaptă?
Ștefania Stănilă: Faptul că știam despre ce era vorba a făcut experiență mai ușoară, dar presiunea a fost mult mai mare decât sezonul trecut, pentru că știam că lumea are așteptări de la mine.
Ana Porgras: Pentru mine, personal, a fost mai greu acest sezon suprem, jocurile psihologice au fost mai intense decât în sezonul în care am participat eu, asta pentru că toți concurenții au venit cu temele făcute de acasă.

Câți ani numără prietenia voastră și cum a început ea?
Ștefania Stănilă: Noi ne cunoaștem de foarte mulți ani, doar că în gimnastică am fost generații diferite și nu ne prea intersectam, Ana fiind mai mare decât mine. Pot spune că la „Survivor” ne-am conectat cel mai bine.
Ana Porgras: Da, ne cunoaștem de foarte mult timp, încă de când făceam gimnastică, însă această competiție ne-a apropiat și mai tare.

Ana Porgras si Stefania Stanila la Survivor   Pro TV 2 jpg

O fi greu la „Survivor”, dar și retragerea din gimnastică e teribil de grea. Pentru voi cum a fost? 
Ștefania Stănilă: Renunțarea la gimnastică a fost extrem de dificilă, având în vedere că aceasta a fost activitatea care mi-a definit întreaga viață, efectiv m-am simțit complet pierdută și dezorientată. Nu știam încotro să mă îndrept și simțeam că toate reperele mele dispăruseră. Era ca și cum aș fi fost un copil mic lăsat singur într-o lume necunoscută. Apoi m-am înscris la facultate și mi-am continuat cariera tot în acest domeniu, din postura de antrenoare. Gimnastica a fost mereu marea mea pasiune și activitatea pe care am stăpânit-o cel mai bine.
Ana Porgras: Pentru mine, retragerea din gimnastică e similară cu ieșirea din această competiție. M-am retras din gimnastică în urma unor accidentări, m-am operat la genunchi a doua oară și mi-am rupt cotul în același timp. Însă nici psihic nu eram foarte bine, simțeam că am ajuns la capătul puterilor, nu mai aveam nicio plăcere să merg să mă antrenez. Dar motivul principal pentru care m-am retras a fost că n-am primit timpul necesar pentru a mă recupera medical și am decis că sănătatea mea era mai importantă în acel moment.

Câtă gimnastică/sport mai face o fostă gimnastă după atâta timp de la retragere?
Ștefania Stănilă: Sportul îl am în sânge. În fiecare zi, antrenez fetițele din echipa mea, iar pentru mine personal, încerc să fac mișcare de aproximativ trei ori pe săptămână. Deși uneori am perioade în care nu am chef să fac nimic, mă străduiesc să rămân activă și să-mi respect programul de antrenament.
Ana Porgras: Momentan, eu încă nu pot face mare lucru, din cauza piciorului, însă gimnastică nu pot spune că mai fac. Chiar dacă aș fi bine, nu mai pot executa elemente din gimnastică. Însă merg la sala de fitness destul de des, pentru a mă păstra în formă.

Și dieta cum vi s-a schimbat? Ați mai rămas cu obiceiuri alimentare ca la lot?
Ștefania Stănilă: Spre rușinea mea, mănânc foarte haotic. De-a lungul carierei mele în gimnastică, am suferit mult din cauza restricțiilor alimentare. La lot, aveam un regim alimentar foarte strict și visam numai ciocolată. (râde) Acum mănânc orice, dar încerc să mă limitez pe cât posibil.
Ana Porgras: Dieta mea de zi cu zi este destul de echilibrată, încerc să nu fac excese, dar exact ca atunci când făceam gimnastică, pofta mea zilnică de ciocolată a rămas și acum. (râde)

Dar cu „sechele“ alimentare ați rămas?
Ștefania Stănilă: Visam mâncare nonstop, aveam un caiet cu ambalaje de dulciuri lipite cu scotch. Când îmi era foame, mă uitam la ambalaje. Lipsa hranei a fost un adevărat coșmar pentru mine.
Ana Porgras: Nu pot spune că am rămas cu sechele alimentare, singurul lucru pe care nu îl pot face nici acum este să mă cântăresc. (zâmbeşte) Când făceam gimnastică, în fiecare dimineață ne cântăream și, dacă aveam câteva sute de grame în plus, ne aștepta o zi destul de grea.

Accidentările de la „Survivor” sunt teribile, dar cele de la concursurile voastre sau antrenamente v-au schimbat viața. Cu ce afecțiuni ați părăsit lumea sportivă?
Ștefania Stănilă: Sunt obișnuită cu durerea, având în vedere numeroasele accidentări pe care le-am suferit: ruptură la coapsă, fractură la cot, fractură la gleznă și multe entorse. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am fost ferită de operații. Am învățat să mă antrenez cu durere, ceea ce mi-a dezvoltat o toleranță ridicată la accidentări. Acest lucru mi-a fost de mare ajutor în timpul competiției la „Survivor”.
Ana Porgras: Așa cum am spus şi mai devreme, şi eu am avut rupt tot, mâini, picioare, coaste, mușchi. Însă cea mai grea accidentare pentru mine a fost cea din 2010 când, în cadrul unui Campionat European, mi-am rupt peroneul. Recuperarea a fost destul de grea și lungă. Dar sunt bucuroasă că, după atâția ani, nu am probleme foarte mari, în urma accidentărilor suferite.

Ce altceva mai aveți în comun? (plăcerea de a dansa ar fi una despre care ştim)
Ana Porgras: Eu cu Ștefi cred că avem în comun plăcerea de a ne bucura de viață, avem un trecut similar, ceea ce ne leagă. Și pe lângă asta, simt că nu e nevoie să îi spun foarte multe lucruri, pentru că ea mă înțelege. (zâmbeşte) Avem o conexiune specială.

image

Cum arată acum viața voastră, unde stați, cu ce vă ocupați?
Ștefania Stănilă: Eu stau în Cluj de șapte ani, îmi place foarte mult orașul, e foarte liniștit, aici am terminat facultatea și masterul și acum antrenez.
Ana Porgras: Viața mea a revenit la normal, locuiesc în Brașov, unde am activitatea mea. După cum știți, lucrez într-un salon de înfrumusețare și mă ocup de înfrumusețarea unghiilor.

Cât de des reușiți să vă vedeți şi ce faceţi, ca fetele?
Ștefania Stănilă: Din păcate, nu reușim să ne vedem foarte des, tocmai pentru că stăm în orașe diferite, dar ne auzim foarte des la telefon.
Ana Porgras: Însă urmează să ne petrecem o vacanță împreună! (zâmbeşte) Şi, după întoarcerea din vacanță, sunt convinsă că ne vom vedea în weekenduri.

Cât de strâns e trioul pe care îl formați cu Zanni în viața de zi cu zi?
Ștefania Stănilă: Păstrăm legătura și acum. Prietenia noastră din competiție a fost una reală. Și chiar mă bucur că am cunoscut oameni cu care rezonez.
Ana Porgras: Cred că viețile noastre arată diferit acasă, trioul care s-a format în junglă între mine, Ștefi și Zanni nu cred că este la fel de strâns în viața noastră de zi cu zi. Dar sper din suflet să ne mai vedem și să reușim să ne înțelegem ca oamenii și acasă, nu doar în junglă.

Ce ați fi făcut cu premiul de 100.000 de euro?
Ștefania Stănilă: Probabil îmi făceam propriul club de gimnastică cu aparatură oficială pentru competiții.
Ana Porgras: Eu i-aș fi investit într-o afacere pentru a-mi crea un venit stabil.

Cât ai fi dispusă să cheltuişti pentru frumusețe? Vedem la tine niște schimbări.
Ana Porgras: În îngrijirea mea investesc cât este nevoie și cred că orice femeie ar trebui să facă asta. Nu este vorba doar de a arăta bine, este vorba de sentimentul pe care ți-l dă faptul că ești îngrijită. Nu am făcut mari modificări, nici nu îmi doresc asta. Însă dacă eu simt nevoia să îmi fac ceva, o să fac. Cred că fiecare femeie este liberă să facă ce își dorește, în limita bunului simț.

Ana Porgras la Survivor   Instagram jpg

Cum staţi cu dragostea? Aveţi iubiţi? Că de pretendenţi sigur nu duceţi lipsă.
Ștefania Stănilă: Cu dragostea… stau. (râde) Sunt recent ieșită dintr-o relație de trei ani şi jumătate. Momentan vreau să mă focusez pe mine și pe carieră. Probabil o să apară și jumătatea mea atunci când mă aștept cel mai puțin.
Ana Porgras: Eu, una, sunt bine, nu pot spune dacă am sau nu iubit în momentul ăsta, însă sunt convinsă că dacă ceva este menit să se întâmple în viața mea se va întâmpla. Important e că eu sunt bine cu mine.

Ce visuri mai aveți trecute pe Bucket List?
Ștefania Stănilă: Să călătoresc, să mă axez pe carieră, am o mulțime de idei pe care le-am conceput, dar prefer să le păstrez pentru mine până când le voi materializa.
Ana Porgras: Cel mai mare vis al meu este să fiu sănătoasă, să pot face tot ceea ce îmi doresc în viață. Nu am visuri materiale, acestea le obții în viață, dacă depui efort.

FOTO: PRO TV



Recente pe Ok! Magazine

Tily Niculae, FOTO Sorin Stana, OK Romania (1) jpg
Oana Niculescu Mizil la 40 de intrebari cu Denise Rifai la Kanal D png
Andreea Vasile si Bogdan Albulescu 2 JPG
FotoJet Georgina jpg
Nicole Kidman, GettyImages (8) jpg
Chef Florin Dumitrescu   Pro TV (1) jpg
Alin Oprea la podcastul lui Adrian Artene (2) png
Jennifer Lopez, Ben Affleck, GettyImages jpg
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
Keith Urban și Nicole Kidman, GettyImages (3) jpg
Lady Gaga cu logodnicul Michael Polansky la Festivalul de Film de la Venetia   GettyImages 2170224886 jpg
Alina Puscau la nunta Printesei Martha Louise cu Durek Verret   Instagram 2 jpg
Brad Pitt și a adus iubita pe red carpet, GettyImages (5) jpg
Elle Macpherson, GettyImages (6) jpg
Larisa Iordache si Cristian Chirita  FOTO Sorin Stana, OK Romania (5) jpg
Angie, GettyImages jpg
FotoJet (37) jpg
Violeta Banica, fiica Andreea Marin sept 2024   Instagram jpg