Exclusiv! Octavia Geamănu: “Este pentru prima dată, în 18 ani, când stau acasă de Sărbători”

7 decembrie, 2022

Deși ne cunoaștem cu Octavia Geamănu de foarte mulți ani, acest interviu este unul plin de premiere.

octavia geamanu (5) JPG

Este prima oară când îi călcăm pragul casei în care locuiește alături de soțul ei, Marian Ionescu, și de fiul lor, Andrei, și descoperim, astfel, de unde își ia Octavia Geamănu acea energie pozitivă extraordinară. O casă care merită, ce-i drept, un articol doar al ei, atât de mult ne-a impresionat. O altă premieră e tema discuției, una despre care Octavia Geamănu a vorbit pentru prima dată pe larg, atât cât îi permite, însă, litigiul în care se află cu televiziunea la care prezenta, până în vară, Observatorul de weekend.

“Nu pot spune prea multe, pentru că orice spun poate fi răstălmăcit”, ne-a avertizat Octavia Geamănu, aflată în concediu de odihnă până la începutul anului viitor. Până la urmă, discuția despre un proces poate părea un pic nepotrivită cu decorul atât de... pacifist al căminului vedetei TV, care ne-a primit cu pachetul complet: muzică ambientală asortată perfect cu parfumul lumânărilor aprinse în living și cu fursecurile delicioase ce ne așteptau pe masă.

Octavia, venisem pregătită cu o altă întrebare de început, dar am reconfigurat. Am multe curiozități despre casa ta, în care ai fost atât de drăguță să ne primești. E minunată. De când locuiți aici?

Octavia Geamănu Îți mulțumesc. Este locul în care ne simțim cel mai bine, pentru că dintotdeauna am considerat că o casă trebuie să fie acasă. Templul tău, locul în care toate întrebările își găsesc răspunsul și zona ta de echilibru. Stăm aici de când avea Andrei un an și jumătate. Acum are șase. Am renovat-o complet, interior și exterior, și am făcut-o după chipul și asemănarea noastră. N-am apelat la niciun arhitect, nu ne-am inspirat din nicio revistă, ci pur și simplu am făcut-o după cum am simțit amândoi. Mi se pare o casă potrivită unor oameni cu suflet de artist.

Cu atât mai mult cu cât tablourile lui Marian Ionescu sunt expuse peste tot.

Octavia Geamănu Da, o casă fără tablouri este foarte, foarte goală. Eu zic că n-ai nevoie de mobilă, dar de tablouri cu siguranță ai. N-am știut asta până când n-am descoperit talentul senzațional al lui Marian. Lucrările lui îmbracă orice încăpere, nu doar orice perete. Ai observat că noi n-avem mobilă, ci doar canapele. Era visul meu, după ce, atunci când stăteam la părinții mei, ștergeam praful de pe nenumăratele polițe ale bibliotecii care ocupa un perete întreg. Am zis că eu, la casa mea, n-o să am mobilă. Și totuși, o casă fără mobilă, dar cu multe tablouri, e foarte plină.

Să nu uităm și multele canapelele confortabile și taburetele de tot felul.

Octavia Geamănu Da, ca să te poți simți confortabil în orice parte a casei. Acum, de exemplu, suntem pe terasa interioară, zona în care îmi petrec eu timpul atunci când vreau să mă relaxez sau să citesc, fără să fiu întreruptă. Dar n-am doar un loc în care mă simt bine. Mă simt bine în toată casa, în fiecare colț al ei. Așa zic și prietenii care vin la noi, că e o energie foarte faină în această casă, parcă timpul stă pe loc și nu le vine să mai plece.

Exact. De ce-ai mai ieși în oraș, când ai niște prieteni cu o casă așa frumoasă...

Octavia Geamănu Așa zic și ei! (râde) În plus, și noi, ai casei, avem fiecare spațiul nostru. Marian are dormitorul lui, iar acesta este dormitorul meu, cu baia mea... spațiul meu personal. La etaj, este atelierul de pictură al lui Marian și dormitorul lui Andrei. Andrei mi-a zis că, atunci când o să crească, spațiul acela va fi doar pentru el și musafirii lui.

Energia bună a casei poate te ajută să treci mai bine și de această încercare profesională a ta. Ce-ai câștigat și ce-i pierdut de când nu mai prezinți Observatorul?

Octavia Geamănu Știi, acum, orice întrebare mi-ai pune referitor la Antena 1 e puțin inconfortabilă pentru mine, în sensul că nu mă simt bine să discut despre asta. Sunt într-o situație neplăcută, chiar dacă eu sunt în continuare angajată, cu aceleași drepturi. Sunt în concediul de odihnă, pentru că aveam foarte multe zile de concediu de recuperat, după ce, în ultimii 5-6 ani, nu mi-am luat aproape deloc libere. Mai sunt în concediu până pe 3 ianuarie, timp în care avem și un proces pe rol. A trecut primul termen, în decembrie urmează al doilea. Probabil că al treilea termen mă va prinde în redacție sau nu. Totuși, nu poți să ștergi cu buretele 18 ani. 18 ani în care Antena 1 a fost parte din mine. Eu am avut familia mea și familia Antena 1. Și cineva într-o zi a decis ca eu să nu mai fac parte din echipa Observator, fără nicio explicație. Din contră, spunându-mi că sunt perfectă și că nu are nimeni ce să-mi reproșeze. Am luat-o cum a venit, pentru că sunt un om rațional. Dacă ar fi să mă întrebi ce vreau, ți-aș spune că știu foarte bine ce vreau din punct de vedere profesional, la fel cum știu foarte bine ceea ce nu vreau. Cred că doar atât pot să-ți spun despre această situație. Acum, destinul meu profesional este în mâna unor judecători. Desigur că eu cred că destinul meu profesional în televiziune va mai dura mulți ani de-acum înainte. Dar rămâne de văzut unde.

În postările tale publice se citește cât de mult te afectează. Ai vorbit tranșant și deschis despre această neplăcere, așa cum faci de obicei, chiar cu riscul de a susține un punct de vedere nepopular.

Octavia Geamănu Da, nu poți fi flower-power, zen, vai ce frumoasă-i viața atâta timp cât lucrurile în jurul tău cad. N-ai cum să joci cartea asta de uitați ce fericire. Eu sunt foarte ancorată în realitatea în care trăim, chiar dacă am statutul ăsta de persoană publică (un capital de imagine pentru care vreau să-i mulțumesc Antenei). De la o vreme îmi place să dau sfaturi, iar oamenii rezonează cu ele, pentru că au legătură cu spiritualitatea și credința. Întotdeauna, pentru mine, Dumnezeu a fost în tot și-n toate și l-am simțit în viața mea. Și aș vrea să le spun oamenilor că, dacă sunt într-o perioadă de dificultate, să aibă puterea ca, într-un moment al zilei, să privească cu toată încrederea spre cer și să zică așa: “Doamne, îmi las toate gândurile și viața în mâinile tale, fă ce crezi tu că e de făcut cu ele!”. Din acel moment, o să vezi cum viața ta se schimbă efectiv, pentru că ar trebui să conștientizezi că, de fapt, tot ceea ce ai nu este pentru că îți dorești tu neapărat. Eu sunt absolut convinsă că e mâna destinului ca eu să nu mai fiu, cel puțin la acest moment, acolo unde eram. Într-adevăr, contează foarte mult cum se produce această trecere, pentru că, până la Dumnezeu te mănâncă sfinții. Și dacă atâta timp am fost educată în direcția asta profesional, de a spune Nu situațiilor în care te simți inconfortabil, nedreptăților, de ce-aș alege să tac acum, când este vorba despre mine? Vreau să le spun oamenilor că, dacă vreodată în viața asta, se află într-o situație în care consideră că sunt nedreptățiți, dacă nu-și găsesc dreptatea în mediul în care se produce nedreptatea, să nu se teamă să lupte. Cu încredere în Dumnezeu.

Unii ar putea comenta că, într-o companie, se mai fac înlocuiri de genul ăsta.

Octavia Geamănu Da, este absolut normal, președinte de stat dacă ești, nu ești bătut în cuie. Nimeni nu se află pentru totdeauna pe o anumită poziție. Dar, ca în orice companie, o astfel de schimbare trebuie să se producă fair-play. Nu nefiresc și absurd cum am trăit eu. Niciodată nu m-am considerat bătută în cuie. Din contră, a se vedea trecutul meu profesional: am prezentat diverse jurnale. Ok, am avut noroc, audiențele erau de partea mea, totul era de partea mea. Cu toate astea, cineva a decis stop-joc, fără nicio explicație, nici față de mine, nici față de public.

octavia geamanu (3) JPG

Telespectatorii te regretă, într-adevăr.

Octavia Geamănu Da, mă regretă și le mulțumesc pentru asta. Le mulțumesc că-mi simt lipsa și continuă să fie alături de mine într-un număr tot mai mare.

Ok, ești pe hold din punct de vedere profesional. N-au sărit alte televiziuni cu oferte?

Octavia Geamănu Eu am fost întotdeauna foarte corectă și n-am dat curs solicitărilor de a discuta despre diverse proiecte cu alte televiziuni. Am fost un om fidel. E ca-ntr-o căsnicie: ești căsătorită, stai în banca ta! A, nu mai ești fericit și nu mai vrei? Atunci este altceva. Dar eu am fost mereu fericită cu ceea ce făceam. Și acum am un contract pe care-l respect. Cel puțin eu... Nu m-a dat nimeni afară. Sunt o angajată cu carte de muncă, aflată în concediu.

Și banii vin.

Octavia Geamănu Banii vin. Și sunt într-un concediu de odihnă binemeritat, aveam 100 și ceva de zile de luat. Cel mai lung concediu de odihnă al meu. Nici când am fost însărcinată nu am stat atât.

Marian te-a susținut în lupta asta a ta? Sau ți-a recomandat să lași lucrurile așa, mai degrabă?

Octavia Geamănu Inițial mi-a zis: “Baby, prea multă bătaie de cap, pentru ce? Îți faci singură rău”. Apoi, când i-am explicat cum stau lucrurile, mi-a zis “Ok, atunci te susțin. Până în pânzele albe te susțin”. Și ce-mi place enorm la el este că m-a lăsat să zbor întotdeauna în direcția în care am vrut eu. De exemplu, am vrut să-mi iau permis de motor. M-am dus la școală și m-am înscris cu maxim entuziasm. Ei bine, fiind eu la prima oră, un băiat de acolo a căzut grav de pe motocicletă, a venit și Ambulanța și l-a luat. Și când a venit rândul meu, i-am spus instructorului că am un copil mic acasă, picioarele astea n-au nevoie de șuruburi. Când am ajuns acasă, Marian m-a întrebat cum a fost și când i-am răspuns că nu cred că este pentru mine a zis Slava Domnului!.

Apropo de copil, poate că Andrei a câștigat acum mai mult timp cu tine.

Octavia Geamănu Aici a fost o problemă. Am avut o perioadă în care am suferit destul de mult. Am și plâns. Andrei nu m-a văzut niciodată plângând. Mă simțeam ciudat. Era și Marian lângă mine și încerca să mă calmeze. M-am temut ca nu cumva să creadă copilul că ne certăm. N-a zis nimic pe moment, el e foarte înțelept, are obiceiul să analizeze, să tragă singur concluzii. A doua zi, însă, mi-a spus așa: “Mami, eu am toată încrederea că tu o să știi întotdeauna ce o să faci”. Au fost câteva luni foarte grele. De aceea nici nu puteam să pozez pe Facebook altfel, pentru că era în contradicție cu ceea ce trăiam. Au trecut aproape șase luni, ai timp să-ți revii. Dar e alegerea mea, oricât de chinuitoare ar fi. Vreau să fac asta, astfel încât, peste ani, să nu regret că nu am încercat să primesc un răspuns în care să mi se spună “Da, ați trăit o ilegalitate”. Nu vreau să trăiesc cu regrete.

Pe de altă parte, ai câștigat dreptul de a-ți lua un concediu mai lung.

Octavia Geamănu Dreptul acesta îl aveam, dar nu mă foloseam de el. Pentru mine a contat foarte mult să se știe că sunt un om pe care se poate conta, la nevoie. Cum la fel va fi în continuare.

Financiar ești ok?

Octavia Geamănu Pot să spun doar atât, ceea ce le spuneam de-a lungul timpului și șefilor mei: eu nu stau aici pentru salariu. Nu asta m-a ținut la Antena 1, ci bucuria de a face parte dintr-o echipă senzațională. Bucuria de-a mă întâlni cu oameni dragi, care mi-au devenit prieteni. Bucuria de-a aparține unei familii, din punct de vedere profesional și bucuria de-a apărea în fața telespectatorilor, din partea cărora am primit doar gânduri bune.

Poate că bucuria asta va continua, poate la anul.

Octavia Geamănu Da, anul acesta a fost oricum unul ciudat din punct de vedere astral. Pentru toată lumea. Eu am înțeles că sunt într-un an de blocaj, așa mi-a calculat cineva astrograma, din care ies de-abia prin februarie. Poate în februarie se încheie procesul, cine știe. Sau poate ajungem la o înțelegere amiabilă la care eu tot sper. Eu asta mi-am dorit, nu un proces.

Oricum, te-am găsit bine, te prezinți bine. Nu știu ce furtuni mai ai în interior, dar aici și acum pari bine.

Octavia Geamănu Poate și pentru că suntem la mine acasă, unde spuneam că e o energie bună. Afară mereu dau ochii cu oameni care mă întreabă când mai apar la televizor. Altfel, este pentru prima dată, în 18 ani, când sunt liberă de Crăciun și de Revelion.

Fotografii exclusive pentru Ok Magazine/Sorin Stana



Recente pe Ok! Magazine

Victoria, David Beckham  jpg
Elle Macpherson, GettyImages (6) jpg
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti, Profimedia jpg
Lucien Laviscount și Shakira, Profimedia (3) jpg
FotoJetGillian jpg
Paris Prince și Blanket Jackson GettyImages 2117918841 jpg
Salma Hayek și Valentina Paloma Pinault la Oscaruri, Getty (3) jpg
4 arnold schwarzenegger jpg jpeg
Shakira, GettyImages 2103262299 jpg
cameron diaz mama 51  jpg
FotoJetKateșiCatherine jpg
Shannen Doherty Kate Middleton jpg
Ben Affleck și Jennifer Lopez, Getty Images (4) jpg
Dan Negru, Florin Piersic, Leon Dănăilă jpg
Michelle Pfeiffer, Getty jpg
Kathy Hilton Paris și Nicky (2) png
FotoJetKate Piers jpg
supermodele de altădată jpg