Ilie Năstase: „Brigitte e o fată foarte deschisă, nu ascunde“

12 august, 2016
ilie nastase 47 jpeg

Citind despre el m-am convins că nu ştim cine e. Şi nici el, modest, nu prea vrea să ne spună. Am stat de vorbă despre femeile ce i-au trecut prin viaţă, în mijlocul academiei lui de tenis ce se pregăteşte să fie. E greu să-ţi trăieşti prezen­tul cu aşa trecut în spate.

Anul, trecut, în luna mai, fostul nostru mare tenisman ne povestea cu sinceritate despre femeile din viaţa lui. Că au fost multe, o recunoştea şi el. Că Brigitte Sfăt este ultima, afirma doar cu jumătate de gură. Anul trecut, un Ilie în vârstă de 69 de ani spunea că-şi doreşte să fie sănătos şi fericit. Astăzi, cea care îi este soţie de trei ani a anunţat că mariajul lor s-a sfârşit, învinovăţindu-l pe Ilie. Poate că interviul acesta vechi de un an poate face oarecum lumină asupra tumultuoasei lor relaţii...

Citind despre el m-am convins că nu ştim cine e. Şi nici el, modest, nu prea vrea să ne spună. Am stat de vorbă despre femeile ce i-au trecut prin viaţă, în mijlocul academiei lui de tenis ce se pregăteşte să fie. E greu să-ţi trăieşti prezen­tul cu aşa trecut în spate.

De ce om iubi femeile, Ilie?

Ilie Pentru că ne iubim mamele. Când suntem mici, ne ataşăm de mamă. E şi tata, dar el pleacă la muncă. De mici ne ataşăm de mame.

Ea te-a susţinut cu tenisul.

Da. Tata nu era convins că eu o să ajung ju­cător. Am copilărit acolo, la Progresul. Îmi aduc aminte că pe la patru ani stăteam într-un colţ gol de tribună şi mă uitam la Cupa Davis. Ju­cau Viziru şi Smith. Era o tribună din lemn, cu un nuc mare. Când l-au tăiat parcă mi-au tăiat o mână. L-am luat aici pe nepotul meu şi am plantat un nuc să-mi aduc aminte de copilărie. Maică-mea era ca toate mamele, o femeie gos­podină. Am fost şase fraţi. Trei fete, trei băieţi şi ea a avut grijă de noi.

Paradoxal, apoi ai căutat alt gen de femei.

Mie mi-a fost foarte greu să plec de acasă. Câte 10 luni pe an, că aşa plecam cu Ţiriac. Veneam acasă doar în luna decembrie. Mi-a fost greu să mă despart de familie. Îmi era dor mereu.

N-ai senzaţia asta că românii nu ştiu cine eşti?

Nici nu vreau să ştie. Nu cred că-şi pot da sea­ma. Eu sunt mulţumit că mă apreciază oamenii şi prin alte părţi. Succesele mari le-am avut în Franţa, la Roland Garros. Am stat acolo vreo 30 de ani.

Femeile din viaţa ta au ştiut cine eşti?

Nu ştiu. Eu n-am putut să mă ataşez foarte tare de cineva, mai ales că plecam. O săptămână aici, o săptămână dincolo, era greu să-ţi faci o relaţie. Când eram mai mic, pe la 18 ani, erau iubiri pe care nu le înţelegi, iubiri oarbe. Iubirile alea de copil, pe alea nu le uiţi niciodată.

Femeile au complicat viaţa ta sau au simplificat-o?

Ele poate au complicat-o pe a mea. Eu n-am complicat-o pe a lor (râde). Şi când ce am făcut a fost greşit, a fost natural. Am luat-o de la capăt când am vrut. N-a fost nicio căsătorie plănuită, toate au venit natural. La prima nevastă m-am gândit să fac copii.

Manechinul belgian Dominique Grazia.

Da. La 29 de ani. În 1975 s-a născut fetiţa mea, Natalie. Apropo, a făcut 40 de ani acum două luni. Normal că atunci când eşti pe circuit, te gândeşti că vrei să ai şi o familie. Mulţi vin cu copiii, dar e foarte greu, mai ales să-i iei cu tine prin turnee.

Fata ta ştie cine eşti?

Ştie, că a mai fost cu mine pe la Roland Gar­ros. A trăit în Franţa şi a văzut cum mă aprecia­ză oamenii acolo.

Ce ţi-a fost cel mai greu, să cucereşti femeile, să le găseşti sau să te desparţi de ele?

Şi una şi alta. Erau greu de găsit, n-aveam timp. E greu să le faci pe amândouă, să fii şi nu­mărul unu mondial, să fii şi primul la gagici.

Ai lăsat impresia că n-a fost greu.

Pe multe le-am ratat. La mine, la început, a fost concentrarea pe a fi cel mai bun jucător de tenis din lume. Dacă erau şi gagici când pier­deam, era bine şi aşa. Uită-te şi la Nadal. Se ter­mină turneul duminica, luni începe altul. Când să ai timp? Joci cât joci şi apoi poţi să te ocupi şi de femei. Vreau să spun că am recuperat (

). Ştii cum e, gustul vine mâncând.

Ce căutau la tine? Viaţa ta, celebritate, bani?

Nu m-a interesat. Pe mine mă interesa doar să-mi placă mie. Ce vrea ea de la mine nu mă interesa. Nu-mi făceam problema asta. Şi a fost bine. Că sunt patru divorţuri, pot fi şi opt. Fieca­re îşi trăieşte viaţa cum o simte. Primul divorţ a fost cel mai greu. Că ziceai tu ce e mai greu. Di­vorţul e greu când ai copii. Am avut noroc, toate divorţurile au fost amiabile.

Au fost multe sau puţine?

image

Toată lumea îmi zice că 2.500. Eu nu le-am numărat şi nu le număr. A fost o glumă la lan­sarea cărţii, din partea fetei care a scris-o. Nu contează câte. Ştii ce contează? Ultima cu care eşti. Pentru restul nu mai simţi nimic. Rămân doar fotografii în urmă.

Contează şi prima, poate.

Astea sunt plăceri pe care nu mai poţi să le readuci. Sentimentele sunt cele de azi. Cât de fericit eşti azi.

Ai şi prins vremuri frumoase. Ai prins vremea celui mai tare club din istorie, Studio 54 din New York.

Ca petrecerile Studio 54 n-or să mai fie ni­ciunele niciodată. Veneau acolo Andy Warhol, Mick Jagger, Bianca Jagger…

Despre ea se spune că i-ai luat-o lui Mick Jagger.

Nu. Eram prieteni. Eram un grup. Fiecare avea gagica lui.

Nu i-ai luat gagica lui Mick Jagger, deci.

Nu, nu. Eram prieteni. Când nu era el, mergea cu noi.

Un tip de lume bună.

Da. Şi mer­geam aco­

lo în fiecare seară. Parcă mergeam la serviciu.

Şi nu intra oricine.

Nu. Se stătea la coadă la intrare. Era ceva deosebit şi n-o să se mai întâmple.

Lui Michael Jackson i-ai luat iubita?

Nu. Cred că e o greşeală. Pe cine?

Diana Ross.

A, Diana. Dar nu era gagica lui. Erau doar prieteni.

Se zice că era îndrăgostit de ea şi ea n-a vrut.

Păi, ea era şi mai bătrână ca mine. Are doi, trei ani mai mult. Eu cred că ea a vrut să-i fie manager. Că, la un moment dat, ea nu mai cânta. Asta din câte am înţe­les, din ce îmi povestea ea. Era cu unu’. Cum îl cheamă? Şeful de la casa de discuri Motown. Am uitat cum îl che­ma. S-a măritat doar cu albi, n-a fost cu negri.

Poate că d-aia l-a refuzat.

Nu, dar aşa îi plăceau ei. Făcea copii cu toţi. Şi cu mine a rămas însărcinată, a rămas cu toată lumea.

A fost prima divă de culoare.

Da. E singura negresă cu care am fost. S-a întâmplat la Regine, într-o seară. Nu la Studio 54. Am dansat împreu­nă, eu eram divorţat şi s-a legat.

O poveste de-o noapte.

Nu. Am mai continuat. Am fost împreună vreo jumă­tate de an. Dar în seara aia s-a întâmpat.

Nu ţi-e greu să îmbătrâneşti?

Ba da. Ştii când e greu? Mi-am făcut acasă un muzeu. Când intru acolo, mă simt prizonier. Atunci intru rar şi încerc să trăiesc ce sunt azi. Îmi place să mă uit la po­zele cu mine şi Ţiriac de atunci, dar nu prea des (

). Atunci mă uit la ce sunt azi. Mă uit la copiii mei, la cum au crescut. Asta accept. Dar să mă uit la mine, cel de acum 50 de ani, îmi e mai greu.

Şi te uiţi la Brigitte.

Da. La cea cu care sunt azi. Vin aici zilnic, la acade­mie. Tot ce vezi aici nu era. Îmi face plăcere să fac asta.

Să construieşti.

Da.

Cum eşti în prezent, eşti un om fericit?

Sunt. Acum sunt. Nu se ştie ce-o să se întâmple. Acum sunt şi asta contează. Că mai am certuri cu Brigitte, asta face parte din…

Acum am citit că era să nu se mai facă nunta, că aveai o amantă.

Aşa a zis ea, da. Păi, aveam şi ce dacă aveam? Păi, înaintea ei trebuia să mai am pe cineva, nu? (

) E o fată foarte deschisă, nu ascunde. Că sunt bune sau nu, ea le spune. Asta îmi place la ea. Şi e muncitoare. Să vezi ce a făcut aici, la academie, singură!

Ea ştie cine eşti?

Acum descoperă. De patru ani merge cu mine pes­te tot. Şi-a dat seama. Vede câţi actori mă cunosc şi e foarte impresionată. Acum am fost cu Bill Murray. Şi-a făcut 100 de poze cu el. Şi am întrebat-o cu mine de ce nu-şi face. Zice: „Nu, că tu nu eşti important“ (

). Poate că are dreptate.

Ce mai urmează, Ilie?

Mai urmează să fiu sănătos. Să-mi trăiesc viaţa fru­mos. Ultimii ani, câţi or mai fi ei. Şi cam atât. Restul nu ştiu. Mă întreabă lumea cum mai sunt şi le răspund: „Pe afară bine. Înăuntru nu ştiu.“

Foto: Eduard Enea, arhiva OK!Recente pe Ok! Magazine

Roman și Elisei PNG
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
Campioni români la Sportivul Anului 2022 jpg
Pamela Anderson despre placerile in 3 ale lui Jack Nicholson   Profimedia jpg
Corina Ungureanu jpg
Cindy Crawford, Getty (2) jpg
Damian Drăghici 2 jpg
Pamela Anderson, Getty (1) jpg
Angelina Jolie  sursa   Profimedia jpg
GettyImages Pique jpg
echipa gimnastelor Diana Bulimar si Larisa Iordache a fost eliminata de la America Express   Antena 1 (3) jpg
premiile oscar jpeg
Paris Hilton copil  sursa   Instagram, GettyImages jpg
Jenna Ortega GettyImages 1442142599 (3) jpg
WRS (2) jpg
Kylie Jenner si Naomi Campbell in show ul de moda Schiaparelli jpg
INNA  WHITE7799 jpg
Riley Keough și Lisa Marie GettyImages 862165928 jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}