Interviu Andra Măruță: “Nu frumusețea, ci încrederea în tine te face atrăgător”

25 mai, 2024

Românii au talent, iar Andra este, fără doar și poate, unul dintre cei mai talentați dintre ei. Am vorbit cu îndrăgita artistă despre tot ceea ce o face să privească viața cu zâmbetul pe buze.

Andra 9W0A0025 mod (3) jpg

Orice introducere despre Andra Irina Măruță este de prisos. Vedeta din juriul emisiunii Românii au talent a crescut și a evoluat în această femeie extraordinară, sigură pe ea și împlinită personal chiar sub ochii noștri. Domină scena și este prezentă acolo, în prim plan, de la frageda vârstă de 14 ani, iar acum, la cei 37 de ani ai săi, se bucură de o autoritate deosebită în showbiz. Ardeleanca din Câmpia Turzii care a venit la București cu un vis va aniversa 16 ani de căsnicie cu Cătălin Măruță, un mariaj al cărui secret încercăm să-l aflăm în această discuție sinceră, în care am vorbit despre laude și critici, copii și legături de familie, dar mai ales despre tradiții, un aspect foarte important pentru vedeta îndrăgostită de folclor.

Andra, de când te știu emani un optimism și-un pozitivism pe care cu greu le mai întâlnești la alte persoane. Cum te montezi să privești mereu viața cu zâmbetul pe buze?

Andra

Mulțumesc pentru această remarcă frumoasă. Cred că, în primul rând, am moștenit optimismul părinților mei, un mod luminos de a privi viața, cu toate lucrurile bune din ea. Pe lângă genele lor, am avut și ocazia să învăț de la ei, în casă, că nicio problemă nu e cu adevărat gravă dacă suntem împreună, dacă ne ocupăm împreună de orice provocare. Un strop de umor ajută, de asemenea. Să nu ne luăm prea tare în serios! Sigur că există și momente de cumpănă, și îmi vin în minte acum numai probleme grave de sănătate, pentru că pe restul le depășim cu ușurință. Dumnezeu ne-a ferit de necazuri, în general, suntem bine, am toate motivele să zâmbesc, mai ales când îmi privesc copiii, care sunt totul pentru mine.

Așa te regăsim și-n fiecare ediție a emisiunii Românii au talent, acolo unde tu reușești mereu să observi partea bună a fiecărui concurent, mai mult sau mai puțin talentat. Ce-a reușit, până acum, să te impresioneze cel mai mult din numerele prezentate pe scenă?

Andra

Îmi face o reală plăcere să îi urmăresc pe concurenți, să descopăr la ce se pricep și cum s-au pregătit pentru emisiune. Își pun sufletul pe tavă în fața noastră, pentru mulți dintre ei este o experiență unică în viață, au profesii fără nicio legătură cu lumea artistică. Este imposibil să nu apreciez, deci, curajul lor de a se expune în fața unui public de milioane de români, să asculte laude, dar și critici. Sunt niște oameni remarcabili, indiferent cu ce număr se prezintă. Nu doar talentul contează, ci și sufletul, spun eu. Chiar dacă nu merg mai departe unii dintre ei, merită aplauzele noastre. M-au impresionat în acest sezon oamenii care au dat dovadă de creativitate, care au venit în fața noastră făcând momente la care nu ne-am fi gândit niciodată, pe care nu le-am văzut în atâtea sezoane de când există emisiunea.

Cât de greu ți-este să dai un vot de NU la Românii au talent?

Andra

Nu aș spune că mi-este greu pentru că eu cred că ei se bazează pe sinceritatea noastră. Până la urmă, contează și cum spui acest „Nu”. Nu trebuie să fii crud, ci constructiv, clar, ferm. Să știe de ce nu merge mai departe, ce are de îmbunătățit. Avem concurenți care au tot muncit și au revenit ani la rând, până când au primit 4 de „Da”.

La fel ca multe fetițe care au urcat pe scena ediției de anul acesta, și tu ai făcut asta la o vârstă fragedă, 7 ani, dacă nu mă-nșel. Cât de mult conta atunci pentru tine o laudă și cât de mult te afecta o critică?

Andra

Am început și eu de mică, pentru că practic eu cântam dintotdeauna. De când am putut să și vorbesc, am și cântat. M-au dus părinții la concursuri și am primit multe complimente, dar aveam o încredere solidă în mine bazată pe ce îmi spuneau părinții și frații mei, deci nu aș fi fost prea dezamăgită dacă nu eram apreciată. Știam că trebuie să încerci de multe ori, să repeți mult, să convingi oamenii că ești bun.

Andra 9W0A0025 mod (1) jpg

Îți vine să crezi c-au trecut 30 de ani de-atunci? Ai momente de nostalgie, obișnuiești să revezi filmări vechi, cu copilul Andra pe scenă?

Andra

Rareori am timp să caut în „arhive”, dar când se întâmplă, mă bucur mult și mă minunez cum a trecut timpul! Mi se pare că Eva și David seamănă mult și cu mine – Andra copilul, mă recunosc în anumite expresii ale lor.

"Am avut mare noroc să ne găsim, să ne îndrăgostim, să ne punem încrederea unul în celălalt"

În videoclipul noii tale piese împreună cu The Motans, Înapoi în viitor, este vorba despre o iubire care rezistă în timp, până la adânci bătrâneți. Te regăsești în această poveste, îți proiectezi mariajul tău și-al lui Cătălin Măruță peste ani, la anii senioratului?

Andra

Da, chiar da. Am avut mare noroc să ne găsim, să ne îndrăgostim, să ne punem încrederea unul în celălalt. Cred că este un miracol de câte ori se regăsesc doi oameni făcuți unul pentru celălalt. Și părinții noștri sunt de zeci de ani împreună, iată că și noi, sper ca și copiii noștri să găsească dragostea adevărată. Este un sentiment unic să te simți iubit, împlinit și în siguranță lângă omul pe care îl iubești. Îți dă putere și un sentiment că poți face orice îți propui.

Vara aceasta, veți aniversa 16 ani de căsnicie trainică. Soțului tău i se mai face pielea de găină când te vede sau când te aude, mai ales cântând?

Andra

După atâția ani, e normal să se schimbe dinamica în orice relație, dar Cătălin este acel soț care știe să aprecieze și cele mai mici detalii. Fie că e vorba despre o piesă nouă la care lucrez sau doar mă aude cântând prin casă, el este entuziasmat, îmi spune dacă îi place, mă susține mult. Cunoaște tot repertoriul meu, chiar și pentru spectacolul “Tradițional 2”, chiar dacă nu urcă pe scenă. Cred că da, îi mai fac pielea de găină. Îmi arată mereu că este foarte important ce fac.

Ai vorbit atât de frumos, într-o ediție a emisiunii Românii au talent, despre complexul acelor kilograme în plus, pentru care unii poate te judecă, dar pe care tu ți le asumi și te simți, chiar și așa, frumoasă. Au fost vorbe care te-au durut?

Andra

Fiecare dintre noi are momente în care critica îl afectează, mai ales când vine într-o formă mai puțin constructivă. Am învățat, însă, că aceste critici spun mai mult despre persoana care le emite decât despre mine. Am auzit cuvinte grele, dar mi-am construit o armură puternică, bazată pe iubirea de sine și acceptare. Ceea ce contează cu adevărat este să te simți bine în pielea ta și să fii sănătos. Frumusețea este subiectivă, iar încrederea și felul în care te porți cu tine însăți sau însuți sunt cele care te fac cu adevărat atrăgător.

Revenind la talent, se pare că acesta se moștenește în familia Măruță. Pe Eva am văzut-o deja într-un film și se pare că actoria este drumul ei. Adolescentul familiei, David, spre ce se îndreaptă?

Andra

David este în plină perioadă de descoperire și experimentare. Are multe interese, dar ceva ce am observat este pasiunea pentru muzică și sport. Își caută drumul și este fascinant să-l vezi cum se deschide către lume și către propriile sale talente. Voi fi aici pentru a-l încuraja, indiferent de direcția pe care o va alege.

Cum ai trecut peste acele comentarii răutăcioase despre apariția Evei în filmul Tati part-time? Tu și Cătălin ați avut o poziție publică tranșantă legat de asta, dar bănuiesc că în culise ați trăit un sentiment de nedreptate.

Andra

Desigur, nu este niciodată plăcut să vezi că cineva îți judecă copilul și îți este greu să nu iei lucrurile personal. Noi am încercat să rămânem concentrați pe aspectele pozitive, să ne susținem fiica și să o învățăm că în viață va întâlni oameni care o vor judeca, indiferent de ceea ce face. Sentimentul de nedreptate este uman, dar important este cum reacționăm la el și ce lecție transmitem mai departe.

Cu ce te surprind cel mai mult copiii tăi, acum că au crescut?

Andra

Copiii sunt surprinzători zi de zi. Sunt uimită de modul în care gândesc, de creativitatea și de maturitatea pe care o arată uneori. Eva este foarte empatică și are o intuiție incredibilă, iar David este amuzant și ingenios. Felul în care se adaptează și învață este, pentru mine, o sursă continuă de admirație.

Cât de diferiți sunt ei față de Andra Mihai, acea fetiță talentată care-a copilărit în Câmpia Turzii?

Andra

Fiecare copil este unic, iar Eva și David au personalitățile lor distincte. Însă, în multe feluri, se reflectă în ei și fetița care eram eu. Mă recunosc în pasiunea Evei pentru artă și în perseverența lui David. Totuși, ei au oportunități pe care eu nu le-am avut, și asta îi ajută să se dezvolte în moduri pe care mi le-am dorit și eu când eram de vârsta lor.

După-atâta timp petrecut în București, cât din spiritul ardelenesc mai trăiește în tine?

Andra

Indiferent de cât timp am petrecut în București, originile ardelenești sunt adânc înrădăcinate în mine. Am adus cu mine calmul, ospitalitatea și căldura specifică ardelenilor și încerc să le transmit mai departe, în tot ceea ce fac. Orice m-ar defini ca artistă și ca persoană publică, înainte de toate sunt o ardeleancă mândră de originile ei.

Cât de mult continuă să însemne pentru tine tradiția și cu cât succes reușești să le-o imprimi și copiilor tăi?

Andra

Tradițiile ne unesc, ne aduc împreună, sunt poveștile nescrise despre ce ne face pe noi o familie, un neam. Eu simt o mare bucurie când ne ducem împreună la biserică sau când ne strângem în jurul bradului, când mirosul unor bunătăți tradiționale invadează casa sau când ascultăm colinde sau muzică populară. Probabil că Eva și David sunt influențați de ce văd în casă, dar cu siguranță ei cresc într-o lume foarte diferită față de noi și de aceea nu știu cum vor trăi când vor fi la casele lor. Nici nu îmi doresc să le impunem ceva.

Andra 9W0A0025 mod (4) jpg

Dacă mă uit fugitiv pe pagina ta de Instagram, pare că ești într-un continuu du-te-vino între concerte. Îți lipsește timpul liber sau îți place atât de mult ceea ce faci, încât nu ai nevoie de așa ceva?

Andra

E adevărat, viața mea este foarte plină și intensă, dar fiecare moment pe scenă îmi dă energie și bucurie. Timpul liber este rar, dar prețios. Când am ocazia să mă relaxez, o fac cu tot sufletul. Am învățat să valorific fiecare clipă liberă, fie că e vorba de o plimbare în parc cu copiii sau un ceai liniștit cu Cătălin.

Ce te face cel mai fericită aici și acum? Ai putea spune că ești cu adevărat împlinită, c-ai ajuns acolo unde-ai visat, de mică?

Andra

Fericirea vine din lucruri mici, dintr-un zâmbet de copil, un apus frumos sau o melodie care mă emoționează. Mă consider o persoană împlinită, pentru că am reușit să-mi îmbin pasiunea cu cariera și viața de familie. Este un echilibru continuu și o călătorie minunată.

Foto: Costin Dragomir, Răzvan Lupică, arhiva personală



Recente pe Ok! Magazine

Insula de 1 milion Kanal D JPG
Matt Damon și soția Luciana, Profimedia (4) jpg
Geanina Ilieș, Iuliana Pepene, Crina Abrudan, prezentatoare TV, zeițe pe catwalk   Remus Nicolaescu jpg
FotoJet Amalia jpg
Haven Garner Warren, Jessica Alba și Honor Warren participă la proiecția Netflix, GettyImages jpg
Bridgerton foto Getty Images jpg
Jennifer Lopez la absolvirea mezinului lui Ben, Profimedia (2) jpg
jennifer lopez si ben affleck 24 august7 jpeg
FotoJet Ben jpg
Oprah jpg
Joe Biden, captură video
Al Di Meola jpg
FotoJet Bradley jpg
Rihanna, look nou, Profimedia (4) jpg
Ben Affleck și Jennifer Lopez, profimedia 0774735387 jpg
Tudor Constin Altceva cu Adrian Artene png
gimnasta Diana Bulimar   pictorial OK, Sorin Stana (1) JPG
Bon Jovi Familie PNG