Interviu exclusiv! Diana Șucu: „Nu ai nevoie de foarte mulți bani pentru a fi generos”

29 martie, 2024

Despre a da și a primi, despre muncă și „lux confortabil”, despre familie și alegerile pe care le facem în viață am vorbit cu una dintre cele mai elegante figuri publice de la noi.

Diana Șucu (4) jpg

Femeie de afaceri, mamă, persoană publică, soție. Dacă e să căutăm un domeniu cu care Diana se definește cel mai bine acum este cel al acțiunilor de caritate, punctul de plecare al discuției noastre care a avut loc în atmosfera deosebit de elegantă din showroom-ul de mobilă Ethan Allen. Acesta și alte două magazine sunt reunite sub un singur nume, Select Design by Diana Șucu, despre care soția proprietarului imperiului Mobexpert spune că este mica ei afacere de suflet.

Dincolo de albumul foto superb cu care ne-am îmbogățit portofoliul în urma vizitei în magazinul Dianei, am cunoscut, cu această ocazie, o femeie sigură pe ea, o familistă îndrăgostită de soțul său și de cei doi băieți ai lor și o doamnă mai abordabilă decât ai fi crezut, dacă ai tendința să cântărești totul doar prin statut social și financiar.

Diana, am văzut cum ai creat la început de martie mărțișoare origami la o acțiune în beneficiul SOS Satele Copiilor. Cum de a ales fundația pe care o patronezi această cauză?

Diana Șucu

S-a întâmplat pur și simplu!  Într-o zi eram în mașină, conduceam și am ascultam la radio un interviu al Dianei Podaru, directorul general de la SOS Satele Copiilor România. Mi-a captat atenția, mi a plăcut ce-am auzit și mi-am dorit să o cunosc. A doua zi, am sunat-o și am stabilit o întâlnire. Am mers la centrul SOS de două ori și a fost suficient pentru a mă convinge că merită să fim alături de ei. Am vizitat o casă în care locuiesc șase fetițe alături de mama SOS, cea care are grijă de ei. Acea casă urma să rămână fără sponsorizare începând cu luna ianuarie 2024. Mi-a plăcut foarte mult ceea ce am văzut, sunt oameni dedicați și o echipă implicată. M-au impresionat în mod plăcut și mi-am dorit să fiu alături de acele fetițe minunate. Pe lângă donația anuală, care acoperă costurile zilnice, proiecte educaționale sau de timp liber, avem un desfășurător stufos de activități până la sfârșitul anului. Vrem să le oferim experiențe memorabile, în funcție de pasiunile și visurile fiecăruia. Sper să reușim să facem o diferență în viața acestor copii!

Ești o doamnă discretă, elegantă, care se dedică acțiunilor caritabile și are și posibilitățile să poată ajuta. Nu mulți fac asta și bănuiesc că satisfacția de a putea ajuta pe cel mai puțin norocos este foarte mare. E adevărat?

Diana Șucu 

Cred că orice om cu o anumită expunere publică are o responsabilitate față de comunitate și ar fi bine să se implice pentru a face o diferență pozitivă în societate. Să fie un model pozitiv pentru cei din jurul lui, să fie responsabil. Sincer, nu cred că ai nevoie de mulți bani pentru a fi generos, bun, cald, săritor. Trebuie doar să te uiți în jurul tău cu atenție și să ajuți când e nevoie, uneori chiar cu un sfat sau un gest mărunt, nimic mai mult. Eu învăț în fiecare zi să dăruiesc. Este o lecție pe care noi toți ar trebui să o înțelegem, să o învățăm. Empatia, iubirea aproapelui și dorința de a-i ajuta pe cei din jur sunt comportamente care se pot învăța și nu doar în copilărie, ci pe întreg parcursul vieții. La mine cred că este o consecință a educației primite de acasă. Părinții mei erau generoși și foarte ospitalieri. Ei ne-au crescut cu dragoste față de oameni. Cred că puterea exemplului este cea mai eficientă în cazul copilului, așa că părintele trebuie să îi ofere un model demn de urmat în acest sens.

Mai concret, ce caz de copil pe care le-ai ajutat ți-a rămas cel mai mult în suflet?

Diana Șucu Sunt 20 de ani de când am pornit în această aventură a binelui, prin Fundația Mobexpert, și mi-e greu să identific un caz anume care mi-a rămas în suflet. Dar gândul mă duce la Sobaru, băiețelul autist cu șanse minime, la vremea aceea, de a îndrăzni să creadă că poate să fie pe picioarele lui. Astăzi, la distanță de 18 ani, a terminat facultatea, face un master în Germania și, cred eu, în curând o să fie autonom și cu un venit financiar sigur.

Soțul tău este cel mai important nume din industria mobilei din România, omul care a mobilat o țară. Cum este să fii căsătorită cu succesul personificat, să ai lângă tine un afacerist cu un fler incredibil?

Diana Șucu Îl prețuiesc și îl admir pe soțul meu! Îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne-am întâlnit exact atunci când trebuia. Cred că nimic nu este întâmplător în viața asta.

De câțiva ani, Dan Șucu e și acționarul principal al echipei Rapid și am văzut că te implică, într-o oarecare măsură, și pe tine în această activitate. Cum ți se pare fotbalul? 

Diana Șucu Fotbalul este un sport dur, mult prea agresiv din punctul meu de vedere. Dar, ce să fac, viața m-a dus în direcția aceasta și m-a învățat să-l accept și, mai nou, să-l iubesc. Avem doi băieți care au fost învățați de mici să facă sport. Joacă tenis, înoată, se dau cu placa, și, într-un final, au ales fotbalul. Cum mă pot împotrivi? Din contră, nu am altă șansă decât să accept și să încerc să mă documentez astfel încât să avem subiecte comune de discuție. Îmi place teribil să stau cu ei și să fiu în preajma lor.

Andrei și Dan am înțeles că joacă deja la Rapid. Își doresc o carieră sau este doar o activitate conexă studiilor?

Diana Șucu Școala este “sportul rege” la noi în familie. Atât timp cât performanța școlară nu este neglijată în detrimentul sportului, ele pot fi într-o simbioză perfectă. Din punctul meu de vedere, toți copiii au nevoie de mișcare. Sportul este despre succes, realizare, muncă de echipă și competiție prietenoasă. Spiritul și tenacitatea instalate în ei din sport îi pot încuraja să își mărească orizonturile academice.

Și mariajul tău cu Dan a ajuns la vârsta adolescenței. Cum simți că este relația voastră acum, după atât timp și atâtea câte s-au scris despre voi?

Diana Șucu Într-o relație sănătoasă, contează măsura cu care facem lucrurile. Să avem măsură în tot ceea ce facem, să existe un echilibru sănătos, să luăm lucrurile pe rând, treptat, să nu forțăm nimic, să nu grăbim lucrurile, să nu credem că este musai ca planurile să se îndeplinească întocmai cum le am gândit. Viața îți aduce surprize uriașe. Dacă oamenii se iubesc sincer, relația merge și trece peste hopurile inerente.

"Locuim în aceeași casă de 20 de ani, îmi schimb mașina din 5 în 5 ani, nu am bodyguard"

Diana Șucu (1) jpg

Există această preconcepție cum că tu și soțul tău aveți suficienți bani încât să trăiți liniștiți tot restul vieții, dacă mâine ați renunța la afacerile voastre. E exagerare? Ați putea sta departe de tumultul acestor afaceri?

Diana Șucu Atunci când iubești ceea ce faci, nu poți renunța niciodată la lucrul pe care l-ai creat cu mâna, priceperea și munca ta. Mobexpert este copilul soțului meu, cum i-ar putea întoarce spatele? Niciodată! Amândoi iubim ceea ce facem! Ca fapt divers, locuim în aceeași casă de 20 de ani, îmi schimb mașina din 5 în 5 ani, îmi conduc singură mașina, nu am bodyguard. Nu trăim în excese. Este și o vorbă: nu banul face pe om, ci omul face banul.

Ce înseamnă luxul pentru cineva despre care presupunem că își permite totul? Ce înseamnă pentru tine cheltuială exagerată?

Diana Șucu ‘’Luxul ar trebui să fie confortabil, altfel nu e lux “, spunea Coco Chanel. În general, sunt atentă la cheltuirea banilor, nu fac derapaje financiare. Sigur, îmi place confortul, dar nu sunt adepta risipei.

Ne amintim de începuturile tale în televiziune, la postul național. Au trecut mulți ani de-atunci, dar chiar și-așa, mai ții legătura cu foștii colegi de la Știri, cu cineva din TVR?

Diana Șucu A fost o perioadă absolut superbă în viața mea, care m-a definit ca om. Chiar zilele trecute m-am întâlnit, la o cafea, cu o fostă colegă, Irina. Am rămas în relații cordiale cu toți colegii cu care am lucrat. Întotdeauna telefonul meu este și va rămâne deschis pentru ei. Pentru o lungă perioadă de timp am fost ca într-o familie.

Care a fost cel mai dificil moment din viața ta și ce le-ai transmite acum celor care trec prin momente-limită?

Diana Șucu Viața nu încetează să te surprindă niciodată. M-am simțit vulnerabilă atunci când unul dintre băieții meu a fost bolnav, atunci când am descoperit că suferă de o boală autoimună, purpura idiopatică. Din fericire, am trecut cu bine peste acel moment, iar astăzi, slavă Cerului, suntem sănătoși. Sfatul meu? Să prețuiască sănătatea, iar, în momentele de disperare, să își spună și să fie siguri că “totul va fi bine”.

Ești împăcată cu alegerile pe care le-ai făcut în viață, a rămas ceva nerezolvat până în prezent?

Diana Șucu Eu am ales să fiu un om senin. Însă această seninătate vine în urma unei serii de lecții trăite prin  toate experiențele mele de viață. O viață care m-a învățat că fericirea este, în fapt, o alegere personală, că putem schimba orice vrem să schimbăm, că stă în puterea noastră să o facem, să trăim cum alegem noi să trăim. Eu am ales să fiu un om fericit, iar primul pas spre această fericire este seninătatea.

Anul acesta, împlinești 49 de ani, iar vârsta chiar nu se vede pe chipul și pe silueta ta. Care-i secretul tău, cum faci să nu arăți trecerea timpului?

Diana Șucu Mulțumesc pentru compliment. Cred că vine și din faptul că îmi trăiesc fiecare zi din viață din plin, cu bucurie și optimism. Este foarte importantă starea ta interioară, pe care, de altfel, înveți să o cultivi.  

Ce te face cel mai fericită acum? Cum le-ai răspunde celor care consideră că bunăstarea financiară te lipsește de orice grijă?

Diana Șucu Tot ce îmi doresc este să mi văd băieții sănătoși și fericiți!   

Foto: Sorin Stana/OK Magazine



Recente pe Ok! Magazine

Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (5) jpg
Miss Universe Argentina PNG
Gest tandru între Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu la gala Nu există nu se poate   Insta (3) jpg
Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg
FotoJet Rafa și Nole jpg
Roxana Ciuhulescu la gala Nu există nu se poate     Foto Mihai Solovastru Photography (1) jpg
FotoJet Gala Andreea jpg
Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg
Carmen Iohannis in alb la Seul la intalnirea cu comunitatea romaneasca   Administratia Prezidentiala (1) jpg
Riley Keough jpg
FotoJetBeckhams (1) jpg
Rebel Wilson   Instagram (2) jpg
FotoJetAnca jpg
monica tatoiu ea png
Carmen Iohannis și Klaus Iohannis la Cimitirul Național din Seul din Coeea de Sud   Administrația Prezidențială (9) jpg
Împăratul aztec Moctezuma al II lea și urmașa lui, Blanca Barragan Moctezuma   Profimedia jpg
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg